Първоначално публикувано от
me40
Защото климатика вкарва средно по около 1000 вата топлина на час в спланята, коридор, две бани и един дрешник, каквито са средните топлозагуби на тези помещения. За това той харчи към 250-280 вата ток. Подгрява стени, мебели, въздух и накрива загубите през външните стени. Когато легна и тръгне радиатора, той вкарва по 250-300 вата на час които просто стигат да поддържа около 20 градуса около него на метър, метър и нещо, т.е. той харчи токова защото аз съм му задал да поддържа температурата само около него, но това далеч не са всичките топлозагуби. Вътрешни стени и мебели евентуално отдават обратно във въздуха акумулирана топлина. Вратата към коридора и едната баня е затворена. Другата баня и дрешник бавно изстиват през това време, защото топлината от радиатора почти не достига до тях. Ако на сутринта не пусна обратно климатика и след като отворя обратно вратата към коридора, както правя всеки ден само с радиаторът ще трябва да накрива пак около 1000 вата на час, за които той ще трябва да изхарчи 1000 вата на час ток. Отделно, понеже не може да върти въздуха с вентилатор за да постигне 21 градуса средна температура около него вероятно ще е 25, а в коридора и втората баня - под 18 градуса.

Т.е. аз решавам с радиатора временна задача - да поддържа комфорт около леглото за 6-7 часа докато се спи, когато стаята е прогрята предварително и 1/3 от отопляемото пространство е премахнато (вкл. и външната врата в коридора, откъдето бяга много топло). Ако се замени климатикът напълно денонощно и се топли с радиатор всичко това минимума за покриване ще е около 1000 вата на час топлина, за които ще трябват 1000 вата електроенергия, вероятно и повече ако искам да постигна прилични температури в най-отдалечението точки.
- - - - - - - - - -
Ето едно сравнение в консумацията, респ. внесената топлина от климатика когато 24/7, т.е. не се спира през нощта, и когато се спира и работи радиатора. В първият случай консумацията му е почти на постоянно ниво (когато е затворено към коридора площта за топлене е по-малко, но пък скоростта е quiet и там харчи относително повече), а когато се пуска след радиатора се вижда как работи поне 2 часа на почти два пъти по-голяма мощност докато накрие заданието в цялата стая, гпоради това, че радиаторът е дал тия 250-300 вата само около него, а в по-голяма останала част е почнало да изстива.