Първоначално публикувано от
svetlik Да, прав си. Двата месеца отопление с климатик бяха за експеримент и за собствено убеждение в правотата ми. Хубаво, че се случиха и достатъчно студени за да видя че все пак съм си взел добра машинка - нито заскрежи, нито забуча в студовете, за разлика от останалите накачулени клими по балконите.
И съм два пъти по-щастлив, че не сглупих да сложа външното тяло на стената на стаята в която спя - о, ужас!!! Тия хора, които го правят трябва наистина да са глухи. Не ме убеждавайте, че не се чува - дори и при най-ниски обороти, ако си в стаята, където е външното тяло, винаги се чува едно монтонно бучене.
Нека си представя, че съм с по-мощен климатик - и какво променя това?
Както казах и сегашния ме топли дори и при -10. Около 0 гр. върти на минимум. Хубаво. Е, ако имам по-мощен от този, дали няма да е същото? Мощният ще включва и изключва защото ще е преоразмерен, или ще трябва да го сложа на тих режим на вентилатора, за да не му усещам духането - защото мощният климатик НЯМА да духа по-слабо, ще духа може би по-топло (в което се съмнявам - повечето такива уреди започват само да обръщат въздуха без да вкарват топъл, с една дума, пак си духат НЕкомфортно). И по технически данни никъде не видях 35 или 50-тица да са с по-нисък шум децибели. Сигурно ще се втурнат сега някой да ми показват някакви екзотични модели на 100 волта - да, може. Но повечето които са тук у нас,са си шумни.
В крайна сметка какво излиза - българинът отново е решил че е най-хитрият, че е прецакал някого! Ето това е за мен обяснението на клима-манията.
Познавайки народопсихологията ни, каква е едничката идея - "Ето, сега ще си купя най-модерното, климатик. След което ще плащам жълти стотинки за ток (за разлика от комшията, балъка). Значи пак прецаках всички и аз съм на далавера. Ама кои всички?
Не, българинът прецаква природата - той е толкова хитър, че взима от нея топлинката и си я вкарва вкъщи - и това му струва стотинки. А балъците нека плащат луди пари за какво ли не друго отопление..." Смях, колко забавно ми беше да чета и да си представям, как сума ти народ се е надвесил над Уреда с апарати и електромери от всякакъв вид, за да си легне спокойно за поредна нощ, виждайки, как бавничко консумира скъпоценния ток.
Коментар не е нужен. Това обяснява доволните и предоволни потребители тук, от форума, които си умират от щастие със скъпите си климатици. Същата ситуация с накатерените преди 20-тина години сателитни антени - ооо, ама това е супер модерно, ама кой ти знае и пита ли те някой, че не разбираш и бъкел чужд език, но ти гледаш сателитна телевизия. Същото и тука с климите.