Страница 2 от 8 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 112

Външен вентилатор на FTXS...

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Nov 2012
    Мнения
    176
    #16

    Отговор: Външен вентилатор на FTXS...

    Правил съм опити над 0 гр. с различни степени на вътр. вентилатор и не съм забелязал да си променя оборотите външният. Зададената температура е 24 при вход около 23 24 гр. и външният се върти силничко докато компресорът мърка с концумация от 320 до 400 вата, когато е най - близо до 0 гр. Под 0 гр. когато си забави оборотите на външния съм надувал вътрешният но ефект няма, а температурата на вход е 22 23 гр. Температура на изходa няма как да измеря точно във вмомента но при усилване на вътрешният вентилатор тя спада, koeто е нормално.Като цяло температурата на изхода пада под 0 гр. , което отново е нормално. След този спад на изходящата ми пада и температурата в помещението и климатика за да успее да я поддържа развърта компресора, а външният вентилатор остава мноооого бавен и едва ли не почти спрял. Минавам на PAWERFUL за да го накарам да работи на максимум всичко, но външният пак се влачи. Според мен нещо казва на тоя вентилатор да си намали оборотите защото е достигнал фреона зададена температура, а в същност той е хладен във вътрешното тяло. Незнам защо само под 0 гр ще се шашка нещо ? Просто климатика компенсира с натягане на фреона за сметка на липса на топло обмен от външното тяло .. Дано ти е станало ясно какво прави климатика .. Благодаря предварително . Поздрави !
    Този пост е редактиран от dokkito; 14-01-13 в 14:43.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #17

    Отговор: Външен вентилатор на FTXS...

    Значи дори и да има някаква взаимовръзка на оборотите на външният вентилатор с оборотите на компресора то тя по наблюденията ти е дори обратна, при увеличение оборотите на компресора на вентилатора спадат. И няма промяна в оборотите на външният при промяна тези на вътрешният. Много странно!

    Сега трябва да направим един тест с температурният датчик на външното тяло отчитащ външната температура. Трябва да го поливаш или потопиш в топла вода около +50°. Датчикът е запечатан и е предвиден да устоява на външни атмосферни условия, като: дъжд, сняг и т.н. Щом с падане на външните температури нещата стават по-зле да видим как ще е ако отчита по-топло време.

    Този вентилатор някога виждал ли си го да работи на високи обороти? Климатика пред теб ли го отпечатаха? Как мислиш, възможно ли е твоят мотор да е бил вземат и сложен някъде, където друг такъв е изгорял, а това да е онзи изгорелият, но вече пренавит.
    Този пост е редактиран от valen1; 14-01-13 в 19:24.

  4. Member
    Тук е от
    Nov 2012
    Мнения
    176
    #18

    Re: Външен вентилатор на FTXS...

    Не си ме разбрал правилно малко. Те уборотите на компресора скачат ако има нужда. Като е запалено парното и компресора като се размърка на минимум вентилатора пак се мота когато е под 0 гр. ... С няколко думи под 0 гр. външният вентилатор си намаля уботорите било то на каквито и обороти да са компресора и вътрешният вентилатор. Над 0 гр. външният си прави добър дебит без значение на какви обороти е компресора. Според мен като паднат температурите на климатика някой датчик му казва, че околната температура е висока (топло). Когато беше топло около 18 20 градуса на отопление климатика пак си намаляваше оборотите на вщншният вентилатор, но това е нормално в такова време.. Ако имаш време мога да ти се обадя на телефон даден от теб и да ти обясня по - подробно ..Поздрави!

  5. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #19

    Отговор: Външен вентилатор на FTXS...

    Вероятно си го правил вече, но пробвал ли си с изключване на климатика от контакта.

    Трябва на място да се мерят датчиците и да се пробва с подмяна или промяна на стойностите им да се разбере от къде идва проблема, като не е изключено проблема да се оправи с подмяна на външната платка.

  6. Member
    Тук е от
    Nov 2012
    Мнения
    176
    #20

    Re: Външен вентилатор на FTXS...

    Изключвал съм го и ефекта е като при тръгване след размразяване( отначало тръгва добре и после забавя) Тези от монтажната фирма ги чакам в сряда и те твърдят, че би трябвало да е тръбният датчик на външното тяло, но според мен той би правил магарии и на по- топло . Сега като ти ми каза за температурния на външното тяло се замислих. Може като паднат около и под 0 гр. като се понамокри и да си променя съпротивлението. Ще пробвам като се прибера вкъщи да го затопля.

    - - - Обновено - - -

    Във вмомента когато температурите са положителни и климатика работи добре( външният вентилатор прави добър дебит на въздух) го нагрях с вода около 30 гр. и след 20 сек. климатика си намали външният вентилатор, но тогава е нормално, защото климатика разбира 4е навън е над 20 гр. примерно. Стигам до извода че мокрият датчик има пряка връзка с оборотите на вентилатора. Въпроса ми е ако тогава този датчик по 0 гр. се бъгва , то тогава климатика как влиза в режим размразяване? Този датчик сам ли определя оборотите на външният вентилатор. Незнам обаче как да го изстудя този датчик на външното тяло да го накарам изкуствено да си мисли климатика, че е студено да видя как ще реагира? Възможно ли е датчика да работи нормално , а проблема да е от друго . Ще опитам и когато проблема е налице (под 0 гр.) да го позатопля този датчик с вода и ако отначало се разварти би трябвало да е там проблема. Ще гледам да не го затоплям повече от 10 гр.
    Този пост е редактиран от dokkito; 15-01-13 в 09:08.

  7. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #21

    Отговор: Външен вентилатор на FTXS...

    Гледах разни инструкции на Daikin за климатици от 16 kW отдавана нагоре и при тях управлението на външният вентилатор на отопление е комбинация от: фиксирани обороти обвързани с моментната мощност на компресора + показанията на тези три датчика.

    Хубаво е че вентилатора реагира на промяна показанията на датчик външна температура, но проблема няма да е в него. Остава да се провери тръбният на външният топлообменник.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Nov 2012
    Мнения
    176
    #22

    Отговор: Външен вентилатор на FTXS...

    Да климатика реагира като го затоплям. Опитах да го накарам със сняг да си мисли, че е под 0 гр. , но не можах. Момчетата от монтажната фирма ми казаха същото, което и ти за външния тръбен. Техният специалист им казал да проверят първо тръбния на външното. По твоите наблюдения от моите обяснения ти мислиш също за тръбния на външното тяло . Един вид като застудее и като мине по-студен фреон през външния тръбен и си бърка показанията датчика ? Илим бъркам философията

  10. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,257
    #23

    Отговор: Външен вентилатор на FTXS...

    изтудяване:
    с лед от фризера -18 трябва да е , би трябвало да успееш да смъкнеш до -15 поне.
    друга опция - пожарогасител с въглероден диоксит.
    връзваш потенциометър и връткаш според графиката на датчика.

  11. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #24

    Отговор: Външен вентилатор на FTXS...

    Не мисля, че проблема е във външният тръбен, защото над 0° вентилаторът работи добре. Каза, че в много топло оборотите падат, с понижение на температурите се качват и държат така до към 0°, след което отново падат или са ниски. Просто само това остана да се провери преди да се смени външната платка.

  12. Member
    Тук е от
    Nov 2012
    Мнения
    176
    #25

    Отговор: Външен вентилатор на FTXS...

    И аз мисля че проблема не е във моктия датчик на външното тяло. Как би разблал иначе климатика под 0 гр. каква е температурата за да премине в размразяване. Ако е от температурният на външното , то то би следвало да казва на климатика че навън е топло, ами тогава как климатика ще реши да прави Defrost ? За трите датчика управляващи външният вентилатор имаш в предвид външен температурен , външен тръбен и вътрешен тръбен . Ако греша поправи ме.
    Този пост е редактиран от dokkito; 15-01-13 в 11:57.

  13. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #26

    Отговор: Външен вентилатор на FTXS...

    Не се оставяй да те мотат, че студовете ще минат заедно с гаранцията, а ти ще си останеш с неефективния климатик и ако продължава да работи по този начин под 0°: компресор на макс, а вентилатор на минимум ще замине компресора.

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Nov 2012
    Мнения
    176
    #27

    Re: Външен вентилатор на FTXS...

    Ами натискам ги. То сега е топло, но да ми сменят тръбния на външното и ще чакам да застудее. Имaме уговоркa зa утре. Ще рaзкaзвaм кaкво е стaнaло и къде сa пипaли.
    Този пост е редактиран от dokkito; 15-01-13 в 20:22.

  16. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,257
    #28

    Отговор: Re: Външен вентилатор на FTXS...

    картинка от сервизното - всичко е О.К. , щом все пак се върти.

    файла е Si04-807 може да не е това модела.

    обаче после има и това :
    5.1.10 Turning Speed Pulse Input on the Outdoor Unit PCB CheckCheck No.15 <Propeller fan motor>
    (1) Make sure the control voltage of DC15V is being applied.
    (2) Make a turn of the fan motor with hand, and make sure the pulse (0~15V) appears 4 times at
    pins 10 and 13.

    за което обаче няма решения дори и да не изпълним изискванията ...
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  17. Member
    Тук е от
    Nov 2012
    Мнения
    176
    #29

    Отговор: Външен вентилатор на FTXS...

    Не може всичко да е о.к. при положение, че климатика сам се забива под нулата. Щом външния се влияе от температурния на външното тяло значи нещо управлява оборотите му . Не мога да се съглася че е о.к.

  18. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,257
    #30

    Отговор: Външен вентилатор на FTXS...

    малко инфо от сервизното на големите ftx-и 50 60 71 GV

    точка 8 е интересна - скоростта перката зависи от налягането? обаче при охлаждане в ниски температури...

    а бе ако няма избили грешки всичко е ок. ако не бачка перката ще натрупа доста грешки, особено на охлаждане.
    има ли грешки като пуснеш да тестваш?

    3.8 Outdoor Fan Control
    1. Fan OFF delay when stopped
    The outdoor fan is turned OFF 60 seconds after the compressor stops.
    2. Fan ON control to cool down the electrical box
    The outdoor fan is turned ON when the electrical box temperature is high while the compress
    is OFF.
    3. Fan OFF control while defrosting
    The outdoor fan is turned OFF while defrosting.
    4. Fan ON/OFF control when operation starts/stops
    The outdoor fan is turned ON when the operation starts. The outdoor fan is turned OFF when
    the operation stops.
    5. Fan control while forced operation
    The outdoor fan is controlled as well as normal operation while the forced operation.
    6. Fan speed control while indoor/outdoor quiet operation
    The rotation speed of the outdoor fan is reduced by the command of the indoor/outdoor quie
    operation.
    7. Fan control for POWERFUL operation
    The rotation speed of the outdoor fan is increased while the POWERFUL operation.
    8. Fan speed control for pressure difference upkeep
    The rotation speed of the outdoor fan is controlled for keeping the pressure difference while
    cooling with low outdoor temperature.
    Š When the pressure difference is small, the rotation speed of the outdoor fan is reduced.
    Š When the pressure difference is large, the rotation speed of the outdoor fan is increased.
    Този пост е редактиран от estqwerty; 17-01-13 в 00:20.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 8 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Външното тяло на FTXS 25 .
    От dimon във форум Климатици Daikin
    Отговори: 0
    Последно: 02-09-13, 18:03
  2. Вибрации при FTXS 25 JV - Чехия' 2011.
    От dimon във форум Климатици Daikin
    Отговори: 3
    Последно: 24-01-13, 19:31
  3. Osaka CH-12 CN-не топли-проблем с външен вентилатор.
    От milchomarkov във форум Климатици Osaka
    Отговори: 12
    Последно: 06-12-11, 19:57
  4. За дефроста на FTXS !
    От dimon във форум Климатици Daikin
    Отговори: 2
    Последно: 03-12-11, 20:27
  5. Отговори: 84
    Последно: 25-06-10, 00:09

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе