За какво ти е притрябвало да овлажняваш през зимата? Ще се образува конденз и ще избие мухъл.
За какво ти е притрябвало да овлажняваш през зимата? Ще се образува конденз и ще избие мухъл.
Зимата поддържа влажността, като го оставя да работи по-продължително време.Тава зависи от редица фактори: обем на помещението, желана влажност и др. Не го ползвам постоянно през зимата. Функцията работи до температура на атмосферния въздух -10 градуса. Системата работи автоматично, но не знам до колко ниска влажност си представяте, че ще поддържа. Екстрата е добра и определено има ефект, но не я ползвам постоянно. По.често активирам пречистване на въздуха чрез флаш-стриймъра.
Хора мислите с главите си.. Зимата въздуха се изсушава, не напразно едно време майка ми, пък навярно и вашите, слагаше съд с вода в/у радиатора. Вие като чуете влажност правите асоциации с горите в Борнео. Малко по сериозно момчета!
Ако отглеждаш гъби или марихуана(или всякаква оранжерия) е много полезна тази функция.
Ние сме в едностаен ЕПК. Стаята е 26м2. Двама души и бебе. Влажността се качва до 75-80 процента, без да сушим дрехи в апартамента, само от дишането. Бих искал да се поддържа 55% RH.
- - - - - - - - - -
Един възрастен в покой издиша по 1 литър вода на ден. Доста хора няма да ми повярват. Ако не я пуснеш навън или не я събереш от въздуха, влагата няма къде да отиде.
Майка ти явно не е имала качествена дограма и е влизал студен въздух през процепи на прозорци и врати та от там и изсушаването.
В спалнята ми зимата нощем става 70% влажност само от дишане.
Дрехи не суша, ползвам сушилня. За да премахна влагата отварям да проветрявам 2-3 пъти на ден по 5 минути (което увеличава разхода на климатиците).
Естествено, че зимата въздухът в затворени отопляеми помещения е много влажен, за това постоянно вървят реклами на влаго абсорбатори точно в тоя сезон.
Всеки отоплителен уред изсушава въздуха. Ако имате мухъл или конденз проблема е от неправилно на проектиране на изолация и дограма. Климатика може да поддържа зададена влажност в проценти от дистанционното.
Sent from my phone.
Точно така, само от дишането се отделят по няколко литра вода в денонощието. Това е все едно да излееш половин кофа вода в стаята.
Есента и зимата като паднат мъглите, у нас влажността скача над 70% по цели дни. Ако се къпеш, ако почнеш да готвиш, или ако си правиш чай/ кафе познай какво става... към всичко това добави и влагата от дишането... само допълнително овлажняване ми трябва.
На мен ми е най-комфортно при 45-60% влажност.
До сега не съм чувал някой в България да има проблем с прекалено сух въздух, напротив всички се оплакват от много влага и купуват обезвлажнители за зимата. Зависи и къде живееш.
Функцията за овлажняване зимата вероятно не е мислена за зима като българската, където е сравнително влажно през зимата. Обаче хората не правят климатик за климата на всяка отделна държава. Ако си в Аризона, Колорадо или някъде в Япония зимата, където влажността е 20-30% тази функция е незаменима. Ако не ти трябва не я ползваш просто е. От мое наблюдение когато овлажняването е включено и въздушната струя е насочена към хората при отопление, стаята се усеща по-топла, дори да няма промяна на температурата от дистанционното. Лятото е обратното - изсушаване със струята страняща от хората стаята и въздуха се усещат по-свежи и комфортни. Глезотийки са, но работят тези екстри като се научиш как да ги ползваш.
Определено аспирацията е нещото, което е незаменимо за мен.
Румба, обясни моля те къде отива влагата от помещението след като отоплителния уред изсушава въздуха?
Примерно в една спалня 15m2 височина 2.60m работи конвектор и поддържа 24 градуса, влажност 50%. Вратата и прозорците са затворени, двама човека лягат да спят. Конвектора си поддържа цяла нощ 24 градуса. Искаш да кажеш, че на сутринта въздухът ще бъде сух, тоест относителната влажност под 50% без да се промени температурата, така ли?
Ето ви една задачка
Защо когато има мъгла навън (мега влажност) и отворите да проветрите, влажността в помещението пада?
Това не е задачка. Сравняват се ябълки с круши. Влажността е относителна величина, зависеща от температурата и се мери в проценти. Погледнете id диаграмата. Влагосъдържанието е нещо съвсем различно! Както се различава водата от парата. Парата е невидима. Мъглата, която виждате през прозореца, не е пара. Това е вода.