Първоначално публикувано от
andy_forresite Аз също поръчах 7-ца, свързаха се по телефона да ми кажат че е в наличност. На другия ден отново позвъниха и казаха че няма наличност. Имало 9-ка, която е със 195 лева по-скъпа. Бях говорил с приятел да го монтира. Понеже не е фирма нямаше да имам гаранция. Така доста надхвърлих определения за климатик бюджет. А отказах да чакам 2-3 седмици доставка на 7-ца заради една цена за монтаж в съседен град, която ме втрещи - 600 лева. Аз бях отделил 300, като уговорката с фирма беше 250. Както и да е.
Показателите на 7, 9 и 12-ка са много близки. СОР се влошава с увеличаване на топлинната мощност. Конкретни при 12°С външна декларираните показатели са както следва:
- 7-ца - 990 вата и СОР 7.99; консумация 120 вата;
- 9-ка - 1080 вата топлинна мощност, СОР 7.85 и консумация 140 вата;
12- ка - 1080 вата, СОР = 7.72 и консумация 140 вата.
При 7 градуса СОР на FTXM25R е 6.26. При 2° е 5,16.
Гледайки х-ките е много добра машина. Все пак при 2 градуса да топли с 1290 вата и да консумира 250 вата е отлично ... стига да е вярно. Влагоабсорбаторът ми консумира толкова. Обира влага, но не може да се говори за отопление с него. По принцип зимата няма да ми е основно отопление поради наличието на котел и радиатори. Гориво имам, но все някакви впечатление за климатика ще събера.