И моя датчик показва с 2-3гр повече, когато не е пъхнат зад ТО. Зад ТО показва точно, колкото трябва. При един приятел, собственик на 20 FTXM-A, е същата работа. Тоя джъмпер при R-ката дали е същия?
И моя датчик показва с 2-3гр повече, когато не е пъхнат зад ТО. Зад ТО показва точно, колкото трябва. При един приятел, собственик на 20 FTXM-A, е същата работа. Тоя джъмпер при R-ката дали е същия?
Някой пробвал ли е датчика за външна температура да го сложи при компресора?
Преди години си играх с един FTX . Манипулирах всички външни датчици, но до добър резултат не стигнах.
В сервизното алгоритъмът на дефроста е неточен.
Във всеки случай се следи и температурата на вътрешното тяло , която също е функция на заскрежаването, но тя не е упомената в алгоритъма за дефрост.
Този алгоритъм в мануала е копи пейст от години насам, само го преписват.
Най досадни са на чиста пита. Мойте са си на 3 часа, тази нощ, само един път е бил на 1:30 ч. Но най-вероятно е бил доста заскрежен.С мода и без него почти пак така бяха, но някой път сякаш ги зачестява, него наблюдавам постоянно. Ето от тази сутрин IMG_20260122_093049.jpgна 2:30 от предния дефрост и скоро ще пусне. -2 , -3 но вали поледица и е леко мъгливо. В немския форум четох и много ги харесват дайкините (дефростите не толкова) заради много добрата модулация и много икономична работа с добър коп. С ограничението по проценти мога , с каквато мощност искам да работи независимо от температурата вътре и вън. Дори и на -15 ако му зададеш 40 процента мощност слиза веднага на 130-170 вата и там си стои.
Този пост е редактиран от mystikalrs; 22-01-26 в 10:50.
Цитирам част от друг пост в друга тема.
…При модела Daiseikai 9, няма излишни дефрости.Сега в студовете , няма това нещо наречено дефрост.Когато вали сняг или има мъгла ,прави през около 2-3 часа.…
Та щомси е нормално...вали поледица и е леко мъгливо…
При нас последните две денонощия е -3 до -5 с мъгла и снеговалеж от време на време. Дайкина си побелява целия преди да размрази. Снощи 2 часа и нещо бях в спалнята, преди да заспя. Преднат вечер - същото. Значи над 2ч. изкарва и си размразява при нужда. През нощта ни един дефрост не съм чул. В такива условия и 20ZMX изкарваше по 2-3ч. преди да побелее целия и размрази.
Здравей ccankov73 , това е вярно , и не вярно.
Позволявам си да ти пиша на ти, защото ти бе единят от форума , на който поисках мнение относно модел климатик, за което ти благодаря.
Та , относно дефроста на дайсекая , нали знаеш , че няма как с 10-15 изречения да опиша в детайли една машина.
Ще се опитам да изкажа мнение само за дефроста.
Написах , че прави през 2-3 часа , когато вали сняг или има мъгла.
За цяла зима имаме 15 - 20 , да кажем превалявания от сняг ( в последните години бройката е много по малка)
Рядко вали 24 часа без да спре, например този от вчера е бил не повече от 8 -10 часа. Направил е не повече от 1или 2 дефроста, нямам смарт контак на него , но по леда на плочата под него така съдя.
В момента е ( - 0.5 ) градуса и определено се усеща влагата, но от 7.00 сутринта , когато станах няма дефрост а и като гледам питата няма и да има.
Тези дни ( когато вали) са много малко, за да акцентираме на тях, през останалата част от сезона ( по голямата ) няма дефрости, като пак казвам аз съм без изолация в планината.Климатиците се пускат края на Септември и се спират края на Май.
Чета при други марки, че дефрост има не само при определени условия, и на определен брой он оф.
Не смятам да споря с когото и да било, пиша тези неща за да имаме представа за машините , които ползваме.
Чета форума редовно и добре , че има потребители , които пишат по често ,за да можем да направим правилният избор.
Извинявам се , че пиша в тази тема а не в темата за модела.
Този пост е редактиран от IFF; 22-01-26 в 13:46.
Да, да, Дайкините имат и контролни за разлика от Дайсекаите явно. Имах впредвид, че когато са наистина нужни на заскрежена пита - мъгла, сняг - не са повод за притеснение, а даже е добре да ги има.При всяка марка/модел.
Поне контролните при Дайкин са кратки и тихи.
Кръстника също е много чувствителен към дефрости и си сложи ТП с конвектори. Пак има естествено, но вътре не се усеща нищо.
При нас е мъгла и 0 -2 градуса. Дайкина работи с 400-500 вата отоплява 24кв. Всекидневна в къща само с вътрешна изолация. Много бързо заскрежава , равномерно по целия топлообемник след 1 час е целия побелял. Дефрост пуска през 1.5 2 до 3 часа най много. Ето снимка IMG_20260123_214959.jpg IMG_20260123_215109.jpg след 2 часа работа, като след 30 Мин пусна дефрост, не съм го гледал тогава сигурно е заскрежил още. Самите дефрости не са по шумни от нормалното за модела, само като приключи и спре компресора има едно изпуфтяване то е най шумното нещо. През ноща не съм ги чувал.
И при нас е от 3-4 денонощия -5 до 0гр с висока влажност/ мъгли. Дефростите изобщо не ги чувам. Изкарва над 2ч. без да размразява, ама и помещението е по-малко от на Мистикал. Приятно впечатление прави, че мижавия отвор изобщо не се запушва, все едно е с нагревател тая машина. Изобщо няма да разпобивам нищо. Покрай нас масово машините са със запушени тави, Хитачита и Тошиби, заради големите отвори, са с по 1м висулки, някои от тях. Мистикал, перфектно заскрежаване, повече не може да се иска. И моя заскрежава така, дори понякога по-дебело, не се виждат ламелите, ама ми е неудобно качването на снимки, откакто не работи форума с тапаталк. Това с мода ли е? И моя пуфка, след приключване на дефроста, когато е при крайна нужда. Когато е контролен или с по-малко количество скреж, не пуфти.
При Дайкин май няма отделен дефрост термистор, а само такъв на топлообменника.
Подовия с новото външно при 0гр.,мъгла и заскрежен ми е правил на 5ч.дефрост по нужда, но работи разтоварен. А под 0гр на 3ч.твърдо при незаскрежен топлообменник.
Този пост е редактиран от Aleksei; 24-01-26 в 22:51.
Изглежда са само 3 термистора във външното и този на топлообменника вероятно има и други функции като защитни такива и си мисля че няма да е добра идея да се манипулира, защото може да се отрази и на друго.
във външното обикновено са 3 термисторите ,просто няма какво друго да се следи - амбиент ,дисчардж и пайп/дефрост
Ами не знам за други марки, но при Електрик са 5. И там heat exchanger термистора си има и защитни функции, та ако при други марки два-три термистора са обединени в един, си мисля че функциите му ще са няколко, а не само да следи кога да размрази.