Реално няма разлика между General и Fujitsu ама всичко зависи от монтажа.......
За колко голяма стая взимаш климатика?
Реално няма разлика между General и Fujitsu ама всичко зависи от монтажа.......
За колко голяма стая взимаш климатика?
Mерси за отговора. Интересно е че LG серията е с по-мощен вентилатор, а пък е по-тиха.Първоначално публикувано от TIMBERLAKE
Имаш впредвид, че 7-ци LGC ili LCC биха се справили? 07LCC е почти с мощност като 09LGC.
Много ми е интересно откъде идва по-голямата икономичност на моделите от LGC серията спрямо старите модели LCC?
Mark 1, важно е да съобразиш и срока на гаранцията! Някой фирми дават 2 години, други 3! Мощността на моделите LGC (7,9,9) е достатъчна за твоите помещения. Предимството на LCC серията (освен по-голямата максимална мощност) е че вече е изпитана няколко зими и се знае че работи добре. За серията LGC ще се разбере чак напролет! Не искам да кажа че LGC не става, а че просто още не е тествана от една добра българска зима.
lightman, General и Fujitsu е едно и също като модел, срещал съм мнения че Генерал са по-качествена изработка но не съм срещал (не съм и търсил) доказателства за това твърдение. Със сигурност може да се твърди че Генерал не е по-лош от фуджицу!
Здравейте! От 1 месец следя форума и се чудя какъв климатик да си купя и накрая се спрях на ASYA 12 JGC, който ми го монтираха днес от Техноклима. Прочетох доста противоречиви мнения за него, но все пак е нов модел и все още не е изпитан при зимни условия. Но на цена от 1480 лв с монтажа(Пловдив), мисля че си заслужава. Стаята ми е 20 кв. м при височина 2.65 м, нова сграда, външна изолация(6 см) и ПВЦ дограма. Мисля, че ще се справи и при по-сурова зима, но ще видим с течение на времето.
Ай стига - да не обърка цифрите нещо? 1480 С МОНТАЖ? мненията не са изобщо противоречиви - прочети пакПървоначално публикувано от j_bojkov
не не се шегувам. Просто ми направиха голма отстъпка( реално 1480 лв без монтаж). Е мога ли да разчитам на него че ще ме топли зимата и ако може малко инфо на какъв режим на работа да го държа за да бъде ефективен и по възможност по-икономичен?
Стига си палил пак фитилите!   Ти май имаше 12LCC? машината е  МНОГО хубава-високо топлоотдаване за малко пари, ноооо са я сменили с друг модел - и не спряхте да го злепоставяте!Първоначално публикувано от ba4_dido
Ако оставим настрана форсирания компресор и шумните тела на LCC- Защо инженерите са решили модел който е "СУПЕР" да го сменят със нов "ОРЯЗАН"? като оставят същия компресор "DA89X1C - 20FZ" но с друго управление? 12LC номинал отопление 4.8/1.24кВ V-PAM -дава висока пикова мощност. 12LGC номинал отопление 4/0.97кВ I-PAM - добра ефективност на ниска мощност. Какъв им е бил "зора" дет се вика да го барат като работи? Ще ти кажа, с тази врътка намалят консумацията и вдигат копа и пада шума и размера на телата, тръбичките на изпарителите са по-тясни на вътрешното тяло за по-голяма ефективност и по-малък размер - не е зле нали? - по ТИХ/ИКОНОМИЧЕН/ЕФЕКТИВЕН от LCC няма какво да се чудиш - така е. Май има някаква "директива за стандарти по екология и енергоспестяване 2010" към която се стремят японците.
П.С. единствения плюс, повтарям ЕДИНСТВЕНИЯ на LCC серията пред LGC е че за 1400 лева НЯМА друг климатик от такъв клас производител да ти топлоотдава близо ПЕТ КИЛОВАТА(4.8кВ)! - и за това се ронят сълзи че го спряха този модел а в новата серия тия 0.8 ги махнаха и го свалиха на 4.0 - "кво да прайм ся" - живота си продължава с новата серия която както и да я погледнеш за тея пари си е напълно конкурентноспособна и се нарежда дори на едно от първите места по цена/параметри/качество.
Остава да се обади и младежа където по размера на корпусите познаваше какви са чарковете вътре.
... Режим HEAT, вентилатор AYTO! ...Първоначално публикувано от j_bojkov
+ ЕКОНОМИЯ - бута мощност/консумация на 70% - прави го 9ка един вид - на ba4_dido - LCC то няма такъв бутон - видя ли от къде става още малко по-икономичен от старата серия? До като е топло времето вместо да се он/офф постоянно с тая опция ще си бачка по-инверторно, пък като стане да не му стига ще я изключи
2 а причините според мене:
1.Да им излезе по евтин;
2.да му вдигнат КОП-а,
но който иска турбо-LD и Nocria
Абсолютно си прав!Първоначално публикувано от jori
То няма по-инвернорно, принципа на инвертора се състои в това че обръща променливото напрежение в постоянно, след това постоянното пак в променливо (инвертира с една дума) по някакъв закон (честотен или пулсов) така че да може да управлява оборотите на компресора. Не-инверторните са с постоянни обороти и директно подадено захранващо на компресова - просто само се пуска или изключва. Инверторните са с промелниви, това е - по-инверторни няма, още повече че в случая и компресорите са еднакви. Икономия не се прави от компресора, прави се от занижената одавана мощност.Първоначално публикувано от dgenov
По-висок COP - да, но не при еквивалентни външни условия. Какво имам в предвид - ако накараш един и същи компресор да работи в машина в която като цяло ще се отдава по-ниска мощнст тогава и COP-а ще скочи (машината работи в по-ефективен режим). Това не е никак зле при LGC-то, всъщност цялата идеология там е точно такава. Като цяло не е зле, когато машината е оразмерена. Ако сравним обаче 12LCC i 12LGC при екстремните студове и още повече при условия когато е оразмерена на ръба това променя нещата - компресора на LCC ще работи в по-лек режим отколкото този на LGC - COP-a при LCC ще е малко по-висок (в случайте когато LGC започне да работи над номинала - в кратки екстремно зимни периоди). Като цяло LGC не е лоша машинка, параметрите обаче я правят вече съизмерима с други еквивалентни по мощност марки.
Моето мнение като цяло - разликата в 'спестена' енергия е толкова малка (ако изобщо има такава) при двата модела че не е водеща при създаването на LGC. Разликата в спестения алумин е водеща за големи производствени серий - това са много милиони спестени долари като цяло (вярвайте ми) - цената на медта скочи поне 2 пъти през последните няколко години - вече UTP кабелите започнаха масово да ги правят от алуминий вместо от мед, което като цяло създаде покачване и на цената на алумина на борсите.
Лично за мен за да се запаза като фен на тази марка е да мина на LD или Nocria, бих инвестирал повечко без да се замислям или пък ако ще търся нещо еквивалентно на LGC е да избера машини на Митсубиши или Тошиба (на тях поне не им пука пластмасата, не е е проблем като цяло).
Благодаря за съветите. Засега още е топло, но като застудее ще ви споделя впечатленията си дали и как се справя с отоплението
БОРДМАН - имаш ли в къщи LGC?
1. не му пукат пластмасите
2. на външното тяло без тампони само вентилатора се върти с един мазен звук да ти е кеф да го слушаш
3. сам си отговори за по-инверторното - имах предвид като е с намалена мощност(в режим ЕКО) по-рядко ще се изключва и компресора ще си върти на най-слабо. ако ЕКО е изключено най-слабо ще е доста силно което води до включ/изключ през 3 минути - не съм ли прав?
4. за 1400 лв. 4кВ 4.12kop - назови еквивалент на друга марка от величината на Фужитсу
5. за спестения алумин - не ти вярвам - сори
6. уважавам лично твоето си мнение - щом можеш да инвестираш без да се замисляш ... С много пари всеки знае кой модел да си купи нали?
7. и аз исках LCC ама бяха свършили - мислих, мислих и не видях за тия пари друго по-добро от LGC. за повече пари да! -  има, имало е и ще има но не са ми по джоба - сори. Пък и вече съм го купил - не мога да го върна. Много добре съм запознат със характеристиките му и не само неговите още преди да го купя - не искам да споря че е нещо повече или по малко от колкото е - за цената си е съвсем приличен бих казал. С лека ръка казваш: параметрите обаче я правят вече съизмерима с други еквивалентни по мощност марки - с кои марки/модели/цена ми кажи конкретно че като гледам ценовите листи не мога да зацепя за какво говориш?
/Offtopic
Хмм, гледайки каталози попаднах на това:
http://www.fujitsugeneral.com.au/ima...chure-2008.pdf
Каталога е от 2008 (или поне така е обявен) за AUST. Странното е че там се появява ASTA като заместител на ASYA с LC отзад. А все пак това си е AUST.
Да, ясно - все пак си вкарва толкова топлинна енергия колкото да покрие топлозагубите в помещението. Ако приемем че на ЕКО бачка на 70% от нормалния дали ако през 3 минути се гаси и почива за 3мин. няма да изхаби по-малко отколкото ако бачка нон стоп но харчи 70% по-малко но през цялото време. Примерче: ако за един час харчи нормално 100W/h и се гаси през 3мин за по 3мин идва да рече че ще изхаби 50W/h. Ако бачка през цялото време, но на 70% идва да рече че ще изхаби 100*0.7= 70W/h. Което някак идва повече за по-инверторния принцип на работа. Не казвам че сметките са такива, даже съм сигурен че дадения от мен пример е краен и неточен, вероятно защото ефективността при тези ниски обороти ще е повече от 70%. Но нали се сещаш, че от дадения пример личи че тази ЕКО разлика е несериозно малка изобщо да бъде коментирана като сериозен мотив за смяна на серията. Просто това е една нова и полезна наистина функционалност, която по-скоро се откроява с комфорта си с това че няма да се чува постоянно шума от втечняването на фреона отколкото с това че ще хаби (осезателно по-малко ток).сам си отговори за по-инверторното - имах предвид като е с намалена мощност(в режим ЕКО) по-рядко ще се изключва и компресора ще си върти на най-слабо. ако ЕКО е изключено най-слабо ще е доста силно което води до включ/изключ през 3 минути - не съм ли прав?
Вибрацийте при мен от външното тяло бяха принудени от компресора (а той е същият) а не от вентилатора. Мислия че и LGC да монтирам, при мен на тази стена пак ще се наложи да сложа тампони. На LCC-то не ми харесва че вентилатора на външното тяло е спостоянни обороти - приемам го като недостатък но все пак и машината не е от кой знае колко добра класа. Нямам наблюдение за това дали LGC си применя оборотите на външния вентилатор (не на компресора). Ако е така си е супер - наистина комфортно, но ме съмнява да сложат още едно регулеруемо захранване и там.на външното тяло без тампони само вентилатора се върти с един мазен звук да ти е кеф да го слушаш
http://www.dekom.bg/index.php?page=p...72a4e75961073dза 1400 лв. 4кВ 4.12kop - назови еквивалент на друга марка от величината на Фужитсу
Не че удобрявам Панасоника като цяло, но за 1428лв ми се струва удачно решение спрямо 12-ката LGC, все пак на отопление панасоника е 16560 BTU(2760~22425), докато 12LGC: 13800BTU (3100~19320). Лично аз за мен ако трябва да съм честен не бих заложил на панасоник. Макар че имам приятели с панасоници, които работят безпроблемно зимата.
@dgenov, не се заяждам - машинката която си взел е добра наистина. Просто с таз история със спряната стара серия те разбирам - наистина няма какво друго да се вземе за такъв ценови клас. Мен друго ме е яд - поредната фирма с добри позиции реши да премине на страната на 'комерсиалките'. Разбери знам поведението на производтвенни фирми, бил съм в такава до скоро (за ИТ продукти) и знам какво е ръководството да реши да спести някой компонент за десетки центове в продукт за 100 долара. На пръв поглед напълно тъпо решение за обикновенния клиент, кото си страда с някакъв компромис от спестеното (къде важен, къде не чак толкова важен) и би ги дал тези 10 цента отгоре като цяло без да се замисли. Но когато произвеждаш в количества 100'000 за година (а това по отношение на климатици е нищожно ниско количество за един сериозен завод) идва да рече че фирмата ще спести 10'000 долара (и то ако се спестят само 10 цента от бройка). Ами какво става ако спестим алумин за 2 долара и производственния план на завода е 500'000 броя за година - това вече е един милион спестени долара! (мисля че и ти няма да отречеш, че ръководството ще е доволно от направените промени, особенно когато завода е в китай).