Разликата между R32 и R410 изобщо не е толкова голяма като хладилни агенти(освен GWP, точно заради който налагат R32), изобщо не може да става въпрос за 2 пъти разлика:
И целият документ:
https://docs.lib.purdue.edu/cgi/view...&context=iracc
Разликата между R32 и R410 изобщо не е толкова голяма като хладилни агенти(освен GWP, точно заради който налагат R32), изобщо не може да става въпрос за 2 пъти разлика:
И целият документ:
https://docs.lib.purdue.edu/cgi/view...&context=iracc
Венци, теоретично има и нещо друго: две еднакви по мощност машини, с различен по обем изпарители, са с различна ефективност. По-ефективна е тази с по-обемния изпарител. Това предполага и зареждане с по-голямо количество фреон. При еднакви условия на работа, машината с по-малък изпарител ще го поддържа по-студен от по-обемния. Това ще бъде проблем при температури под +2°С, заради изолирането му от лед и последващо рязко падане на ефективността. Така че от практическо значение е количеството на фреона, пряко зависещо от обемите на изпарителя и кондензатора. Новите машини от висок клас на R32 съдържат същото количество, както старите на R410A. Обикновеният потребител се ориентшра за обема по теглото, защото няма как да отвори и мери. Това е и причината да се нареждат повечето по-стари модели на фуджицу до тези на окс, трео и мидея, защото са с една и съща реална ефективност. За краткост ги наричам цепеници, тъй като са под един знаменател. Малките лирични отклонения се дължат на наличието на eev при някои модели.
Пак пишите двамата глупости,само расмивате аудиторията със некомпетентни сравнения.
Заповядай, да се посмееш и позабавляваш за наша сметка или опитай да бъдеш малко по-конкретен.
Успех!
Нещо почнаха цепениците да удрят топ моделите у дирека.
Не съм забелязал топ модел 9k / 12k BTU с под кило фреон? Кой точно топ модел имаш пред вид?
Венци, на снимката си заснел топмодела на Миланов, доведен с удивителни усилия и старание до това състояние. Двамата с теб, трудно бихме го постигнали, нали знаеш?
Онова трео ти стопи термометъра и пак се опъваш.
Виж втората таблица
https://www.kth.se/en/itm/inst/energ...r-r32-1.575756
Фреон R32 има по-голяма специфична топлина и по-голяма латентна топлина спрямо R410a(следователно по-трудно се изпарява/втечнява), от което следва, че компресор работещ на R32 ще пренася малко повече топлина при един и същ дебит, но пък работата извършвана от компресора за изпаряване/втечняване на хладилния агент ще бъде по-голяма, така че нещата общо взето се балансират. Мисля, че разликата в ефективността между стария и новия фреон е незначителна.
С новия фреон се увеличава леко капацитета на машините, производителите намаляват количеството фреон и така нещата пак се балансират.
Балансират се, таратанци! Освен ако имаш пред вид само летния сезон. И пак не е съвсем сигурно, дали ефективността в жегите не се срива.
Изпратено от моят SM-G955F с помощта на Tapatalk
Защо да не се балансира? При R32 латентната и специфичната топлина са по-големи, но дебитът е по-малък заради намаленото количество.
Климатиците на R32 са заредени с по-малко количество фреон спрямо старите на R410a, дори при еднакъв хардуер и при еднакъв компресор дебитът ще бъде по-малък, затова според мен нещата се балансират.
До колкото си спомням R32 мисля, че беше и с по-ниска плътност.
Ако са заредени с еднакво количество фреон, естествено, че новият ще има предимство. Капацитетът се увеличава, 12-ката ще стане 14-ка и т.н...
Все едно да сравняваш дали ще изпиеш 100 грама слаб ликьор с алкохолно съдържание 20% или само 20 грама чист спирт. И в двата случая ще се натряскаш еднакво.
Този пост е редактиран от Jack Krauser; 03-08-18 в 16:16.
Защото машина с големи по обем топлообменници не може да се зареди с малко фреон! Трябва да ги намалиш или да използваш по-тънки тръби, със същата дължина, което затруднява топлопреноса от фреона навън и отвън към него. Ламелите са алуминизирани, тръбите медни, а спойката им иска площ, която намалява с ползването на тънки тръби. След няколко години флюсовете, които са ползвани за подобряване на спойката започват да играят ролята на изолатор между тях и ефективността се срива още. Алуминиевите топлообменници на Самсунг елиминират тези недостатъци, но са много по-зле с топлопроводимостта от медта, а и си имат проблем с дълговечността или способността да си запазват херметичността. Пипнеш ли диаметъра на медната тръба, създаваш цепеница. Намалиш ли обема, също.
Нали и аз това казвам - производителите заменят фреона с нов, който е с по-добри характеристики, но намаляват топлообменниците и количеството и накрая се получава същото като стария. Предимствата са, че с новия би трябвало да топли повече и климатиците може би ще имат по-добра ефективност и производителност при ниски обороти на компресора.
Ти прочете ли ми първия ми пост? Като намалиш обема на изпарителя, той изстива повече и става по-неефективен, особено под +2°С. Какъвто и фреон да сложиш, ледът изолира и скапва цялата система. При идеалния топлообменник, околната температура и неговата клонят към равенство.