И след като прочетох това мнение вече съм 50% готов да започна работа в магазин за климатици
Ухкйасд нищо не разбирам от климатици обаче
И след като прочетох това мнение вече съм 50% готов да започна работа в магазин за климатици
Ухкйасд нищо не разбирам от климатици обаче
За да не спамя и да заливам форума с теми искам да запитам нещо относно тръбата от външното към вътрешното тяло защото се породи спор
Да речем монтирам външното тяло под прозореца след което метър се качва нагоре и в горния край влиза в апартамента към вътрешното тяло ... има ли по - големи загуби (по ниска ефективност) отколкото да речем да се монтира и директно да влезе ?
Аз доколкото знам тръбата т.е. двете тръби са медни и по тях тече фреон
Въпроса е този един метър ако го няма , ако е отвън или ако е вътре дали ще има разлика ?
И плазма филтъра вдига ли разхода на електроенергия
Благодаря ви предварително
Е няма да си първия обикновено все такива работят в големите магазини.Първоначално публикувано от Gladiator6
На теория, с увеличаването на дължината на тръбния път пада и ефективността. На практика тази разлика е нищожна и рефлектира в стотни или десети в ефективността. Важното е самите медни тръби да имат отделна топлозиолация и по възможност по-добра (тази, черната по-дебелата е с по-добри свойства, аз предпочитам ISOPIPE, но има и други добри). Един метър няма изобщо да повлияе в негативен аспект а с оглед на някои специфики за моделите на Fujitsu, може да подобри шума от кондензирането на фреона във вътрешното тяло, който се получава при спиране и тръгване на компресора. За плазмения филтър - захванва се от вътрешно захранване 12V, като максималният ток, който може да протече към него е 0,5А. Това прави най-много допълнителна 6W, консумация когато е включен.Първоначално публикувано от Gladiator6
Благодаря много за разяснението а като е 12 волда 0.5 ампера това как ще прави всичките тези неща които рекламират (озон и т.н.) тоест има ли смисъл от него или е една излишна гъзарщина защото аз разлика във въздуха не направих
Вътре има импулсен преобразувател към високо напрежение (от 12V към няколко kV). Високото напрежение между двата електрода озонира въздуха. Има реален ефект от него и работи добре.
разбирам щом е доказано
А вярно ли е , че филтъра се сменял на 3 години и другите филтри ги изхвърляли на първата профилактика ... които уш са антибактериални и трябва принципно да хващат там работите които плазмата е озонирала
Плазмения филтър се почиства и продължава да работи в нормален режим. Другите два филтъра (които аз наричам пасивни на жаргон) се зацапват и губят ефекта си грубо на първата година (това зависи и от степента на употреба и количеството запрашеност на помещението, дебити и т.н.). Но тъй като те вече нямат този ефект, единственното нещо което правят е само да пречат на дебита на въздушната струя. Затова повечето монтажници ги изхвърлят с основание още на първата година, а някои и изобщо не ги монтират. Реален ефект от пасивните филтри има само при някои хора със специфични алергии, които наистина казват, че с помощта на филтъра се чустват по-комфортно и правят разлика в това дали присъства или не (аз лично не правя разлика - на всяка година го хвърлям а слагам такива когато /и ако/ се сдобия с подобни, но не държа непременно на всяка цена да има такива).
Малко повече информация за активния филтър - плазмения: Захранва се с 12V и консумира ток около 0,5А. Съдържа повишаващ трансформатор, схемата му е изключително проста. Ето примерна такава:
На изхода на трансформатора излиза високо напрежение около 10кV с изходен ток между електродите от порядъка на 0.6mA (600uA). Този ток йонизира неутралната молекула на кислорода, като тя поглъща електрони и така става отрицателно зареден йон. Отрицателно заредени йони на иначе неутралната кислородна молекула може да се получат основно по 4 начина: радиоактивност; висока температура; UV светлина и високо напрежение. Филтъра в LD моделите ползва последния начин. Ефекта от отрицателно заредените кислородни йони може да се намери в множество публикации, но синтезирана информация на английски има тук:
http://www.peakpureair.com/negative_ions.htm
П.С: Ако модераторите сметнат, че информацията ще е технически полезна за повечето потрбители, може да преместат поста в темата за техническата информация1. Отрицателно заредените йони увеличават кислородния поток към мозъка...
2. Предпазват от микроби във въздуха...
и т.н.
С този си пост за пореден път доказа поне пред мен, че когато знаеш нещо го обясняваш до най-малката подробност без да хокаш или принизяваш отсрещния, който си е задал въпроса (че не му трябва толкова да се интересува, вживява и т.н.). Защото на Гладиатор можеше да му затвориш устата с 2 приказки да речем, и че много издребнява с въпросите си за този плазмен филтър. Повечето от начетените тука пускат линк към зададения въпрос или отговарят с по 2-3 думи и толкова. Явно теб не те е страх, че ще ти откраднат занаятаПървоначално публикувано от Board_Man
Адмирирам те за това ти отношение към останалите не много знаещи и дано все така да продължаваш
Благодаря аз аз попрочетох и други теми относно работата на този вид филтри
Може би не правя разлика защото не съм го ползвал без него ...
А за пасивните филтри ще си купя когато идват на профилактика и видят , че имам ще ги сменят няма да го оставят без
"Иначе за такъв филтър тази цена която обявяват е направо wow"
Пък техниците днес ми обясняваха , че LDC консумирал повече от LGC ...но за сметка на това го биел във всичко друго .. Шум , отоплителна мощност и т.н.
И на LDC ли казвате LD защото вече не знам ...
Каква е разликава освен в плазма филтъра предполагам ?
Прочетох всички мнения на Board_Man но ми е объркано единия бил с повече мощност но за консумация питам ...
Кажи на техниците да помислят малко, а не просто да гледат написаните данни за консумация на стикера.
LD = LDC.
Когато LDC консумира повече от LGC /говорим номинално/, то той и отдава повече. Реално ако слезе на мощността на LGC ще консумира ако не по-малко от него, то колкото него. Според мен е по-малко.
Да вземем за сравнение двете машини: 12LGC и 12LD (12LD = 12LDC), LD сериите имат плазмен филтър, който е електронен и консумира малко в допълнение. Ако филтъра е изключен няма да играе в директното сравнение на двете машини. Компресорите им са еднакви. Остава електрониката, която също е еднаква. Разликата остава в "железата", размери на топлообменниците, както и в количеството фреон. Фреона на 12LD е 1050гр (с допълване от 20гр на допълнителен метър тръбен път). На 12LGC e 800гр. Заради по-късия топлообменник и тръбния път в самите тела (вътрешно и външно е скъсен). От там идва и малко по-ниското зареждане при 12LGC (около 80-90гр), но като цяло може да се каже, че в 12LD има с около 150-160гр в повече при еднакви други условия на работа (нужни за да гарантират и по-високата мощност). Минималните консумации на двете машини са еднакви. 12LD има малко по-големи топлообменници, с което по-ефективно извършва трансфера на топлина (и оттам термодинамичния цикъл има по-висока ефективност). От казаното до тук, мисля че всеки може сам да си направи извода кое ще работи по-ефективно, поставени при еквивалентни условия на работа. Да не забравя да спомена и една много добра екстра в 12LGC, която в 12LD я няма - това е ECO бутона (наричан още бутон за икономичност). Работата му е да ограничи максималната консумация на климатика от ел. мрежата. При 12LGC това ограничаване става на 950-980W (ел. консумация), което при очакван COP около 4 дава и ограничаване на изходната мощност на машината до 3,8-3,9kW. Дизайнерите са приели (и с основание), че работа над тези мощности ще даде значително понижаване на ефективността и с цел по-добра енергийна ефективност не позволяват на машината да работи в неефетивни режими (при активирана ECO функция).Първоначално публикувано от Gladiator6
Благодаря значи не съм се излъгал само си дрънкат , че консумацията е по - висока заради плазма филтъра който е 0,5 ампера което е нищожно малко..
Благодаря , Благодаря , Благодаря ако ще идвам до София ще те намеря за да почерпя
А предполагам LCC е старата серия на LGC
А тази функция ЕCO ще става дума за свръх натоварване (при -20 градуса да речем в голямо помещение) при мен предполагам няма да трябва като се има в предвид ,че стаята ми е 18 квадрата
Aaa, може да не се разкарваш чак до София, ако имаш път към Пловдив, ще пийнем по една биричка на прохладно местенце . Иначе LCC e всъщност 1:1 LD без плазмен филтър и без DC мотор на външния вентилатор. По конструкция, размери, топообменници и др са еднакви с LD. LCC беше по-стария модел, който го наследи LGC. Като цяло LCC се водеше по-нисък клас (заради плазмения филтър и DC мотора на външния вентилатор). Разликата между LCC и LD е почети нищожна, докато разликата между LCC и LGC вече е огромна.Първоначално публикувано от Gladiator6