Страница 2 от 8 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 113

General ASHA12LGC - ужасен шум от вътрешното тяло

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Re:General ASHA12LGC - ужасен шум от вътрешното тяло

Сега видях темата, та да се включа и аз с две машини със същият проблем (споменал съм го в темата за Fujitsu). При мен звука не е чак ужасяващ но е дразнещ, особенно при ниските обороти на вентилатора. Не се получава от вентилатора а от компресора и то при определени негови обороти. Предполагам че някакво триене изпада в резонанс. Споменатите симптоми се появиха още в краня на първата година. Става въпрос за машина 12LCC на Fujitsu. Друга чисто нова машина 9LD пак на Fujitsu има същия проблем, но там звука е малко по-нискочестотен. Това което ще направя скоро като реша да отворя машината за сезонното почистване е непосредственно да я пусна без външен вентилатор на ниско натоварване, на което се получава споменатия ефект и да вида от къде точно излиза този звук, но очаквам да е от секцията на компресора. Другото нещо е да премеря с осцилоскоп диаграмите на захранването на компресора, дали са чисти импулсите които отиват натам или този звук се продуцира от електрониката. До скоро си мислех че шума е от електрониката на фътрешното тяло и по-скоро от импулсния трансформатор защото много наподобява свирене на ТХО или свирене на дросел на DC/DC преобразувател. Въпреки това, машината работи вече 2 години така без да е дала дефект. Възможно е и да е на скапване компресора, но какво да се прави - такъв ми бил късмета (вече е в края на 3тата година и съвсем скоро ще остане без гаранция). Явно компресорите на Тошиба в китайските си серии не са перфектни и си имат болежки.

Цитат Първоначално публикувано от avast3
    Моля техниците във форума да дадат някакви идеи, откъде може да е проблема! Каква е разликата в алгоритъма на работа при охлаждане и отопление? Явно в режим наохлаждане нещо се случва.
    Предполагам, че разликата идва от различното налягане което се получава в двата режима. Възможно е пък и в четирипътника да е проблема, просто като минава потока оттам в реверсна посока и в него да се получават генерациите. При мен също както и при теб, споменатият ефект отначало беше само в режим на охлаждане. Сега вече го има и при отопление и при охлаждане, затова изключвам проблема да е в четирипътника.

П.П: Записа, който си дал в началото напълно съвпада със звука издаван и в моя случаи, отново появяващ се във върешното тяло но като се заслушах по тръбите, има го и по тях и източника е външното тяло. При мен вентилатора във външното тялно не е с променливи обороти, за това го изключвам като източник.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009

Цитат Първоначално публикувано от Board_Man

П.П: Записа, който си дал в началото напълно съвпада със звука издаван и в моя случаи, отново появяващ се във върешното тяло но като се заслушах по тръбите, има го и по тях и източника е външното тяло. При мен вентилатора във външното тялно не е с променливи обороти, за това го изключвам като източник.

Абсолютно съм съгласен, че причината е във външното тяло(ако предположим, че проблема ни е един и същ). При мен се чува по-осезателно вътре, но го има и отвън и то само при включен компресор. Техниците казаха, че не го чуват отвън, но аз го чувам. От климатици не разбирам, но работата ми е свързана с машини и съм свикнал да ги "чувам". Усещам всяка една промяна в звука на коя да е машина, дори и най-малката. А тази не е от най-малките. Дори жена ми оная вечер вика: "Спри го "това нещо", че не мога да заспя" .
    Климатика е гаранционен и е работил не повече от 200 часа. Имам лошото предчувствие, че от фирмата, която ни го монтира няма да се справят с проблема и ще започнат да ме "мятат по върбите", ако стана по-настоятелен да го отремонтират(или подменят). Един път ме прецакаха(с Hitachi-то) от друга фирма и сега ближа рани, но втори път кепазе с парите си няма да стана. Ще си отстоявам правата до край.

4. Member
    Тук е от
    Oct 2007

За жалост в този случаи ще има проблеми с фирмата доставчик. Именно и за това и аз не съм търсил да се занимавам с гаранцията. Знам, че ще кажат че всичко е във нормата, понеже реално машината не прави дефекти. Този шум може да се предава и заради "недоглеждане" по монтажа, макар че при мен всичко се изпълни по нормите с вакумиране и изолация на тръбния път. Сподели при теб колко е дълъг тръбния път? При споменатите от мен машини тръбния път е къс - в рамките на 2.6 до 3м. Според мен няма степен на притеснение за самия компресор, въпреки че не е добре да скърца така, но не е и редно тръбния път да го пренася. Чудя се дали ако в бъдеше реализирам някаква U-връзка или коляно и удължа тръбния път, тогава преноса на вибрациите ще се намали. Но е факт че в началото го нямаше и се появи в последствие.

5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009

Сподели при теб колко е дълъг тръбния път?
    Тръбният път е 2,3м. Първоначално държах да е поне 3м, защото си влиза в цената на монтажа. В последствие се наложи да се изпълни с по-къс тръбен път. Живея в къща, която се сляга и се появявят пукнатини по фасадата. Ако беше 3м, външното тяло щеше да е много близо до пукнатина. Притесних се за евентуални проблеми с нивелацията, при едно разместване на къщата.

За жалост в този случаи ще има проблеми с фирмата доставчик. Именно и за това и аз не съм търсил да се занимавам с гаранцията. Знам, че ще кажат че всичко е във нормата, понеже реално машината не прави дефекти.
    Именно това имах предвид, когато казах, че ще ме "мятат по върбите".

Този шум може да се предава и заради "недоглеждане" по монтажа, макар че при мен всичко се изпълни по нормите с вакумиране и изолация на тръбния път.
    Монтажът не е перфектен, но мисля, че приличен. Вакуумираха и изолираха тръбите, както трябва. Висях им на главите отначало до край . Само с отвора в стената се поизложиха. Зейна огромен кратер. Много некадърно изпълнение. Отвора е запълнен само с монтажна пяна. Чудя се, ако подмажа покрай тръбите, дали няма да понамалеят вибрациите, а оттам евентуално и шума.

6. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Чудя се, ако подмажа покрай тръбите, дали няма да понамалеят вибрациите, а оттам евентуално и шума.
    Аз съм замазал отвора, където влизат тръбите. На практика тръбния път си влиза твърдо в стената вече, но това не помага

7. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009

Днес установх,че звука се чува най-силно там, където е компресора. Въртях се като глух петел около външното тяло , за да слушам откъде идва. Почти 100% съм убеден, че не е от вентилатора на внш. тяло. Нещо свързано с компресора е, но какво? Най-силен е, когато компресора се набира. Като се успокои и влезе в режим, поутихва, но не изчезва. Усещам, че ще бера ядове с монтажниците. Предполагам, че от 10 кладенеца вода ще ми донесат, за да ме убедят, че всичко е в нормите макар, че и те се съгласиха с мен, че не е нормално.

8.  

9. Member
    Тук е от
    Oct 2007

От компресора е, и аз съм на 100% сигурен че не е от вентилатора. При мен пък обратно - когато включва и набира не се чува. Аз съм мерил горе долу при какво полужение на косумацията става този ефект. След като набере и започне да се успокоява или да намалява консумацията, като я смъкне на около 340-320W и тогава започва да се чува. Пищенето се увеличава в този случай и изчезва при спиране. При другата машина, която е 9LD, там се чува най-осезателно точно когато се натовари. Сигурно и при мен е било така в самото начало, когато не съм го забелязвал но с времето започна да се чува и при минимумите на натоварване. Коментирал съм си с колеги, стигнахме до извода че не е толкова притеснителен този звук от към дефективане, но от към комфорт и шум си е дразнещ. Аз го изтрайвам и съм му свикнал (от скоро отново съм young-free&single ), но предполагам че ако гаджето или жената беше в стаята щеше да мрънка доста.

10. Member
    Тук е от
    Jun 2005

От компресора е ... днес чух въпросното 9LD. Не е притеснително за работата на компресора, защото моите машини го имат същия звук при форсиране, само, че САМО ОТВЪН. Отвътре не се чува нищо... Някак странно се предава и вътре... тръбите са в обща изолация и са "свободни". Едното ми предположение е, че, ако се закрепят стабилно евентуално вибрациите ще намалеят. Да и задължително трябва отваряне да се види да не би нещо да опира, понеже имаше и друга "компонента" на звука.

11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009

Тръбите, при допир, се усеща, че лекичко вибрират. Интересното е, че когато допра ухо до тях, не чувам някакви паразитни шумове. Такива има само край компресора и вътре в помещението. Имам една идея, но не знам дали е удачна. Иска ми се да прихвана тръбите за стената с 1 или 2 скоби - просто за опит. Може пък да има някакъв ефект.
    Някъде из форума бях чел(може и да бъркам), че при Fujitsu тръбите за фреона са с по-малко сечение, с цел постигане на по-високо налягане. Може пък в комбинация с по-къс тръбен път - това да е причината.

12. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

Тръбите на топлообменниците са с малко сечение за да могат от Fujitsu да спестят материал за да свалят цената, а не поради някаква друга причина. Някой ден може да сложат тръби с още по-малко сечение и това ще продължи докато има кой да ги купува.

13. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Странното е, че не "свири" винаги. При мен съм забелязал че започва да издава този звук около минута преди да спре компресора. Сега гледам че продължително време машината работи с консумация в диапазона в който уж издаваше този звук, но няма и следа от него. С това си мисля че механически компресора е добре и не е източника. По-скоро ме навежда на мисълта, че електрониката или управлението го тормози по някакъв начин. Набелязал съм си един потенциален елемент (верига в схемата) която може да е източника. Там има един модул за PFC с натрупваща индуктивност и ключов транзистор. Тази верига се управлява динамично според натоварването на компресора. Транзистора няма как да е белята но може индуктивноста да се е поскапала с времето (което е малко вероятно като цяло). Та, започва да ме дразни вече и в края на тази седмица ще го разпарцалосам .. и без тва съм си наумил да изключа тотално въпросната верига (в стил малко MOD) .. по ред съображения.

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009

Board_Man, машината ти не е ли в гаранция? Защо не си викнеш фирмата, която ти го монтира? От моята фирма ме пратиха в гората за гъби, но сега нямам време да се занимавам с тях и да ги тормозя. Но, като се поосвободя, ще им отида на свиждане отново . Нека дойдат, да погледнат, да се почешат озадачено по тила, да бутнат тук-там, пак да се почешат по тила...Да трупат опит. Ще им бъде от полза. От опит глава не боли

16. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Board_Man, машината ти не е ли в гаранция? Защо не си викнеш фирмата, която ти го монтира?
    3 годишната гаранцията изтича след 2 месеца. До тогава мисля, че в най-добрия случай ще си изгубим само времето по разкарването (ще дойдат, ще чуят, пак ще дойдат, ще смъкнат тялото, пак ще го монтират и хоп - няма вече гаранция а не е ясно дали няма да стане и по-зле). Самият аз не смятам че има основание за гаранционна рекламация пред вносителя, по-скоро че той не би я признал с тези симптоми (машината работи, но отвреме на време има малко по-силен фонов шум).

17. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009

Самият аз не смятам че има основание за гаранционна рекламация пред вносителя, по-скоро че той не би я признал с тези симптоми (машината работи, но отвреме на време има малко по-силен фонов шум).
    "Фонов" шум? А, нормален лие? Наблюдава ли се при(да речем) 80% от климатиците от тази марка? Ако - да, то тогава няма основание за рекламация. В противен случай, не виждам какво пречи да спазят гаранцията.

18. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

Board_Man в теб е надеждата да се открие проблема.

От тук там майстори, каквото чувам при тези три марки е за понижаване качеството на електрониката. След като орязаха килограмите, намалиха диаметрите на тръбите в стремежа си да свалят цените са стигнали и до електрониката.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 8 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. General ASHA12LGC
    От wiglly във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 6
    Последно: 25-10-10, 22:35
  2. General Fujitsu ASHA12LGC - притеснения
    От natali4me във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 47
    Последно: 21-10-10, 18:10
  3. General ASHA12LGC - за 13m² с коридор?
    От p.petkov във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 10
    Последно: 06-10-10, 19:29
  4. Fujitsu General ASYA12LGC - за шума от вътрешното тяло
    От петров77 във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 31
    Последно: 15-12-09, 12:41
  5. Fujitsu General ASHA12LGC - 9-ка или 12-ка ?
    От veskob във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 2
    Последно: 31-05-09, 21:49

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе