Сега видях темата, та да се включа и аз с две машини със същият проблем (споменал съм го в темата за Fujitsu). При мен звука не е чак ужасяващ но е дразнещ, особенно при ниските обороти на вентилатора. Не се получава от вентилатора а от компресора и то при определени негови обороти. Предполагам че някакво триене изпада в резонанс. Споменатите симптоми се появиха още в краня на първата година. Става въпрос за машина 12LCC на Fujitsu. Друга чисто нова машина 9LD пак на Fujitsu има същия проблем, но там звука е малко по-нискочестотен. Това което ще направя скоро като реша да отворя машината за сезонното почистване е непосредственно да я пусна без външен вентилатор на ниско натоварване, на което се получава споменатия ефект и да вида от къде точно излиза този звук, но очаквам да е от секцията на компресора. Другото нещо е да премеря с осцилоскоп диаграмите на захранването на компресора, дали са чисти импулсите които отиват натам или този звук се продуцира от електрониката. До скоро си мислех че шума е от електрониката на фътрешното тяло и по-скоро от импулсния трансформатор защото много наподобява свирене на ТХО или свирене на дросел на DC/DC преобразувател. Въпреки това, машината работи вече 2 години така без да е дала дефект. Възможно е и да е на скапване компресора, но какво да се прави - такъв ми бил късмета (вече е в края на 3тата година и съвсем скоро ще остане без гаранция). Явно компресорите на Тошиба в китайските си серии не са перфектни и си имат болежки.
Предполагам, че разликата идва от различното налягане което се получава в двата режима. Възможно е пък и в четирипътника да е проблема, просто като минава потока оттам в реверсна посока и в него да се получават генерациите. При мен също както и при теб, споменатият ефект отначало беше само в режим на охлаждане. Сега вече го има и при отопление и при охлаждане, затова изключвам проблема да е в четирипътника.Първоначално публикувано от avast3
П.П: Записа, който си дал в началото напълно съвпада със звука издаван и в моя случаи, отново появяващ се във върешното тяло но като се заслушах по тръбите, има го и по тях и източника е външното тяло. При мен вентилатора във външното тялно не е с променливи обороти, за това го изключвам като източник.