за 29 квадрата по добре FD35
Ами става въпрос за хол. Зимата спя в него на пусната духалка за 20лв и не ме смущава шума и защото спя дълбоко. Ще го монтирам точно срещу проходната врата която е двойна за към кухнята, така че да може да затопля(охлажда) леко и нея вечер докато се готви за час-два. Като цяло целя 22-23 градуса. И аз клоня към Нокрия но незнам дали компонентите и са издръжливи (качествени) като на Митсубиши и Дайкин за които всеки говори (имам предвид електроника, компресор...) И другото - митсубишито има разни сензори, 5 вида филтри, плазми и т.н.- това трябва ли ми като не съм пушач и полезно ли е като цяло или са излишни екстри които не и трябват на Нокрията. Не разбирам от тези неща затова моля за мнение...
Nocria-та е перфектна машина, но има силна струя. За твоето помещение повече ми допада FD-то.
Аз пък мисля, че Toshiba Ras 13 PKVP-E Super Daiseikai 5 е още по-добър вариант.
здравейте, и аз мога да се похваля вече с една Нокрия 14 на Дженерал. Много съм доволен от монтажа тъй като стана точно както исках. Без видими кабели, дупки, тръби и т.н. Климатика ми е в хола, кабелите отзад в гипс-картона а тръбите влизат в общото стълбище на входа и са облечени в ПВЦ канали. Външното е на стената на стълбището и за всеки случай ми сложиха гумени тампони на него. Ето нагледно как се получи. Пичовете бяха страхотни и съм много доволен от изпълнението. Вакумираха 10 минути като ме убедиха, че в тая жега е достатъчно. Външното е нивелирано и в 2-те посоки а дренажа е пъхнат в тавичката му. Нямам снимка на външното, щото ме е шубе от високо... :rolleyes: Благодаря на всички за информацията и съветите които ми дадоха. П.С. Лично за мен климатика е много тих на минималния вентилатор, а пък като се пусне на режим Super Quiet изобщо не разбираш, че работи.
2013-05-30 20.01.16.jpg2013-05-30 20.04.07.jpg
можело малко по надясно ,че това крайното място на дивана сега е неизползваемо
Дрън-дрън... Идеално си е. Браво за монтажа!
Здравейте,
Предстои ми покупка на климатик, който възнамерявам да използвам предимно за отопление. Помещението, което трябва да се затопли е дневна с квадратура 37.32кв + преходен кухненски бокс с квадратура 8.65кв, или общо около 120 кубика. Етажът е първи над офиси, апартамента е ново строителство, тухла с изолация, външен, гр.София.
screenshot.jpg
Дневната има две външни стени, едната от които е наполовина с тераса (остъклена с алуминиева дограма) и южно изложение, а другата е със западно изложение. Прозорците на двете стени са все още с дървена дограма + външни щори. Кухнята е със западно изложение и нова PVC дограма (5 камерна, троен стъклопакет). Достиганата температура в кухнята не е от такова голямо значение каквато е тази в дневната. Целта е да поддържам около 22 градуса.
Миналата зима помещението се отопляваше с духалка (2kW) и се поддържаше температура от порядъка на 18-19 градуса. Стаите са сравнително топли.
Ориентирал съм се към следните климатици:
Климатик - Инверторен - Fujitsu General - AWHZ14LBC - Nocria - Климатици - Климатици стенен тип - Булклима
Климатик - Инверторен - Fujitsu General - AWHZ18LBC - Nocria - Климатици - Климатици стенен тип - Булклима
Климатик - Fujitsu General - ASHG24LFC - Климатици - Климатици стенен тип - Булклима
Прегледах доста коментари относно Нокрията и силно клоня към нея (Nocria 14), но ме е страх, че може да и бъде трудно в студените зимни дни в посоченото помещение. От друга страна 24-ката не би следвало да има проблеми при нейните 8kW номинал, но тук ме притесняват по-високите нива на шум и по-силното течение, което би предизвикала тази машина. Някой може ли да изрази мнение относно посочената 24-ка на Фуджицо и били била тя по-удачен избор спрямо Nocria 14?
Като варианти на други марки се замислям в/у следните такива:
Мitsubishi Heavy srk63he
Климатик Mitsubishi Heavy SRK63HE-S/SRC63HE-S
Мitsubishi Heavy srk63zk
Климатик Mitsubishi Heavy SRK63ZK-S/SRC63ZK-S
Toshiba RAS b22n3kv2
Климатик Toshiba RAS B22N3KV2-E/RAS 22N3AV2-E SUZUMI 2013
Toshiba RAS b16n3kvp
Климатик Toshiba RAS B16N3KVP-E/RAS16N3AVP-E DAISEIKAI 6.5 2013
Daikin FTXS60G
http://*********/productv/5482/klimatik-daikin-ftxs60g-rxs60f-professional.htm
Благодаря предварително за дадените съвети.
Последното мицубиши хеви SRK63ZK-S/SRC63ZK-S е голям змей.Предишното мицубиши е конвенционален който не си струва парите.Ако ще купувате конвенционален по -добре фуджицу.
Според мен или горното мицубиши хеви зак оето и вие сте дали линк или това мицубиши илектрик:
Климатик Mitsubishi Electric MSZ-FH50VE/MUZ-FH50VE 2013
Възможен е и вариант с 2 климатика: klimatik-sharp-ay-ae-xp9ghr.html
jorkata_83, ще си позволя да дам още няколко подходяща модела за Вашия случай:
Hitachi RAK70PPA~RAC70WPA Performance
LG CS24AQ Deluxe Inverter V
LG P24RK Libero-R (Advance Inverter)
Имайте предвид, че с една машина няма да успеете да разпределите равномерно температура в стаята. Там където ще бъде поставен климатизатора, ще имате известен дискомфорт, поради причината че моделите които сте набелязали имат силни въздушни струи. Помислете за две отделни, но по малки като мощност машини. За целта, доверете са на качествена фирма която да направи оглед на помещенията и заедно да коментирате ситуацията на място, както и избора на модели.
В рамките на бюджета(до 3000 лв) тази нокрия fujitsu-awy24lb-aoy24lmal-nocria също е добър вариант, макар и да е по-стар модел.
jorkata_83, Разбира се, че оглед на място е задължителен. Но от не малкия ми опит с нокрията 14-ка или 18-ка ще се справят отлично в това помещение, при условие, че сте се топлили с 2 KW миналата зима. С Нокрията ще имате 6 KW и то по номинал. Може да качи доста повече. Имаме сложени машини в подобни помещение и отзивите са отлични. Разбира се има и други машини, то там е въпрос на оглед, бюжет, очаквания и запознаване с реалните плюсове и минуси на машините.
Здравейте,
Искам да благодаря на всички, които са коментирали моя случай. Мненията Ви са високо ценени!
Поразрових се малко и открих следното за дискутираните Mitsubishi-та:
Mitsubishi Heavy SRK / SRC 60 ZJX-S (в режим на отопление - 0.8-6.8-9.7) - цена ~3000лв
На параметри е като Nocria 18, а като цена е по-скъп. Не знам реално дали е по-добър избор.
Mitsubishi Electric MSZ-EF50VE (в режим на отопление - 1,60-5,80-7,50) - цена ~2850лв
На параметри е по-слабо от Nocria 14, а като цена е по-скъп. Мисля да го изключа от списъка.
Предложеното Hitachi определено е сериозна машина, но цената е твърде висока за мен. LG-тата изглеждат подходящи за моите нужди, но съм резервиран към марката като цяло.
За момента се оформят следните фаворити:
Fujitsu General Nocria 14 (в режим на отопление - 0.90-6.00-9.10) - цена ~2300лв
Fujitsu General Nocria 18 (в режим на отопление - 0.90-6.70-9.70) - цена ~2650лв
Разликата в цената е около 400лв с монтажа, а в отдаваната мощност ~12% или 700W. Реално не знам ще се усети ли някаква разлика.
Вниманието ми също привлича и този: Fujitsu General ASHG24LFC (в режим на отопление - 0.90-8.00-10.60) - цена ~2500лв
За този климатик намирам много малко мнения из форума и ми е трудно да преценя, а и не знам 24 дали не е твърде мощно/шумно/некомфортно.
А за тази Toshiba имате ли наблюдения?
Toshiba RAS-B22N3KV2-E (в режим на отопление - 1.00-7.00-7.50) - цена ~2650лв
аз съм за 14-ката. щом с духалка си се справял няма какво да го мислиш.
+ това не вярвам Мега да бърка, може дори да го занимаеш за монтажа поне да знаеш че е направен като хората