Аз съм имал големи проблеми с популярни фирми, защото имат некомпетентни и необорудвани монтажни групи. Вече не се интересувам от точна цена на машината, а дали тези, които ми ги монтират, могат да я намерят от някой вносител с гаранция. Големият проблем е да намериш такива хора. Парите са най-лесната работа, защото се печелят.
Аз съм го измислил как да се застраховам срещу некадърни монтажници примерно ако ще си купувам климатик на промоция от технотата. Предварително ще си поръчам по интернет качествени медни тръби + най-хубавата изолация. Режа, райберовам, слагам гайките, правя конусите и когато ония дойдат, ще им кажа, че климатика е бил с монтажен кит и ще ги накарам само да ми вдигнат телата на стойките, да завият 4 гайки, да свържат 2 кабела и да вакуумират. Изолационната лента ще си я намотая сам. Колкото и да са тъпи, няма как да объркат толкова елементарни действия.
Значи нищо не си виждал....
Изпратено от моят Redmi Note 3 с помощта на Tapatalk
Ние пък имаме нужда да отоплим 35кв помещение в къща. Съответно след много четене се спряхме на RPC осемнайска. За 12ката е ясно, че впечатленията и цената са идеални, но 18ката скача на 1900лв без монтаж, като малко се губи ценовото предимство сред подобните на пазара. Та има ли някой впечатления от тази мощност на модела, още не сме си дали парите, така че сега е момента за остра критика.
50ката е друга бира. Има висок, даже прекалено висок минимум на охлаждане/отопление - 1.9/2.2кВ. Смятам, че доста често ще влиза в он/оф и съответно комфорта в помещението би пострадал до някъде. Хардуерно е със стабилно външно тяло 40кг, но 10те кг на вътрешното идват малко за 18ка. Разбирайте го като по високи нива на шум. Аз в този ценови клас, до 2000лв бих избирал между Тошиба Сузуми + 18 и може би... Да бих взел Тошибата, хубав минимум (затова и не споменах другата опция), достоен хардуер, двойно роторен компресор и за капак някакви си 5 години гаранция - Да моля, вземете ми парите!
На места го дават и с безплатен монтаж, ако не бързат много може да им остане време и да го вакуумират.
Откровенно казано сузумито беше първият ни избор, даже се бяхме спрели на новия шорай, но тошибата на -7 отдава 3,6кв, а на -15 отиваме на 2,5кв и от там ми произтече притеснението, че няма да може да топли когато стане студено. Същевременно рпц-то по книга дава 4кв на -15, което беше основен аргумент да се спра на него. Грешна ли е тази логика?
18-ка сузуми 6kW на максимал... само толкова ли може...
Много често е грешна, най-вече при Gree. Машините могат да работят при -15°C на номинал или на максимал (разбира се, при някои тъпаци и на минимал, но това е друга тема). Някои от производителите пропускат да казват, дали топлоотдаването тогава е по номинал или максимал. Възможно е от там да идва разликата, затова погледнете графиките (таблиците) в сервизното или инженерното.
Успех!
Здравейте и аз съм пред същата дилема , Хитачи или Тошиба и честно казано вече Тошибата почти отпадна като вариант заради същите причини като в пост 517. Сега на везната при мен е Хитачи и Фуджи , сериозни машини с малки разлики в цените. Между другото скоро се сдобих с 35 рпц и вътрешното тяло не никак по малко от на други те 18-ки , на хатрия е сред тихите единствено ме притеснява зимата да не размразява през час .
На сузумито максимала е залепен за номинала....та все тая за кое се отнася.
Един колега от Шумен има 16ката в офиса си, външно помещение прозорци 30 и нещо кв.. На студено не са стояли. Пускат го на -20 и тръгва. Както и да е, ако се притеснявате, че няма да смогва заложете на Хитачито или увеличете бюджета за Фуджицу Дженерал 18LFCA.
п.п Изолация има ли? Дограмата каква е?
Дограмата е хубава, 3 вътрешни стени, 4тата е с изолация. На тавана няма нищо обаче. Най-основното е че имаме бебе на 6 месеца и на него трябва да му е топло. За Велико Търново става дума, миналата зима януари почти целия беше с много ниски температури.
За мен 50-ицата RPC/WPC е по-добрия избор.Имайте предвид, че минималния тръбен път е 3 метра.
Ще го имаме предвид да се навие зад външното тяло, тъй като монтажа ще е гръб в гръб. А каква е дължината на тръбите включени в монтажния кит?