Да, признавам, че е много малоумно подусловието на Хеви за дефрост на он/офф цикли. Честно казано, не намирам никаква логика в него.
Да, признавам, че е много малоумно подусловието на Хеви за дефрост на он/офф цикли. Честно казано, не намирам никаква логика в него.
Логиката е че при продължителна работа в не особено натоварен режим може да събере скреж, а да не изпълни основното условия за дефрост(разлика на външната темепратура и темепратуратарта на топлообменика ). Междо другото MHI при под -15 влизат с постоянене цикъл от дефрост на всеки 35 мин работа на компресора, изискваниятята за температура на топлобменика стават такива че са винаги изпълнени.
Този пост е редактиран от Ivanskin; 04-03-25 в 09:11.
Значи ще излезе, че и Хеви не са с перфектен дефрост, както се пише на места тук
то ако беше с хубав дефрост едва ли щеше да се занимавам да му бода не един , а два резистора![]()
Когато не бачка он/офф, дефростът е перфектен. При ноето Хеви, например е точно така. Под -15гр голяма част от производителите залагат на дефрост по часовник. При Тошиба и Фуджицу например, това се случва при -20гр температура на външния ТО, което си е кажи-речи същото. Колко често задържат температури под -15гр. Поне при нас това не се е случвало от 2012-та. Това, че ще удари -15 евентуално за 1-2часа няколко денонощия, не виждам никаква драма. Макар че, на мен още не ми се е случвало, имам Хевита от 8г., като според прогнозата е стигало до -18гр. Явно датчика е отчитал по-висока температура.
При мен тази година задържа 3 вечери около -12 сух студ и нямаше никъкави контролни дефрости машините работеха перфектно има и графики!
Не е чак такава драма ако контролния трае 2-3мин и е тих, на 2,5 часа. Че е малоумно такова е,но с тия термистори за мен не е окончателно решение. Просто някой трябва да се прежали и да свали платката,да се занесе на човек който му се занимава и проблема ще се реши.
Електриците вероятно ще мога да ги манипулирам с 1-2 резистора, както реша че ме устройва, но късно се сетих тази зима. А и дори да няма вече сериозни зими, то висока влажност и около 0 градуса са си достатъчни да зачестят фабричните дефрости
Днес хванах AY 14-ката при 17 градуса навън и вентилатор на фиксирана степен, да намали сам скоростта на вентилатора и пак не беше оф, но не съм му гледал моментния разход до колко може да слезе в такова време. Понеже на старото GE няма такова поведение и малко се учудих, но там и минимума е доста по-висок а и топлоотдаването. Някъде май се споменаваше за подобно поведение при Хеви, ако не се лъжа.
Аз ли не намирам мнения или тема за MSZ FT25VGK/MUZ FT25VGHZ, или наистина няма такива?
Като цяло тук не се пише много за Електрик. В Европа са по-продавани оттук, а в БГ са МХИ. Използват добри компресори /МЕ/, но при определен условия навън могат да зачестят дефростите, като недостатък. Има вариант да се моднат, както писах назад, но малко хора ще имат тази смелост за нов климатик.
Интересно ми е дали именно алгоритъма на дефростите е различен при този модел. В същото време разликата в цената не е кой знае каква спрямо AY серията, пък никой не пише за него, а изглежда доста сериоазна и надеждна машина
Не мисля, че има някаква разлика в алгоритмите - всички са еднакви по-скоро, дори и този тип северни изпълнения. Гледах го и него като избирах и реално е почти същото нещо като AY42, те и цените им са доста близки. FT май са сглобени в Тайланд, а AY - в Турция. Еднакви външни тела и почти еднакви компресори, като в FT има малко повече фреон и нагревател, който аз лично не бих искал да работи, както е преценил производителя. При нужда бих си поставил отделно, за да го пускам когато аз преценя. Вътрешните тела са също с подобно тегло, като при AY е матово и изглежда по-семпло. А според сервизното FT въртят с доста високи обороти на вътрешното и сякаш са предвидени за някакви големи помещения или за места, където тялото се намира по-далече от хора и така има възможност да работи на високи степени, за да запази ефективност при много ниски температури навън.
Щом вътрешното върти с високи обороти най-вероятно няма да е ок за спалня.. Исках да взема някаква по-качествена машина, ама явно всяка си има някои минуси.. на ZSX моторчето на голямата клапа се чувало, а и честно казано този отварящ се преден капак също не ми допада. Остава вариант ZS-W, но там пък шумове от външното тяло, или AY, но турската сглобка и тия 27кг външно тяло дъщо не ми звучат ок.. От друга страна е почти сигурно, че всеки от гореизброените ще е по-добре от наличното LMCA в момента, ама ми ср искаше да направя добър избор, доколкото е възможно
FT25 всъщност е по-тихо на първите степени от AY42, оттам нагоре върти по-лудо. Аз не виждам проблем, че се сглобяват в Турция, доколкото знам е изграден модерен завод, а и ги продават в цяла Европа все пак. Тези 27 кг са за 9-ката AY, а и 12-ката е нещо подобно. Но пак трябва да имате едно наум за тези прочути дефрости, най-вече като се покачи влажността, но не е ежедневие. МХИ също е опция, а и други марки разбира се. Човек колкото повече знае, по-труден става избора
- - - - - - - - - -
Доколкото видях сте писали за 50 куб.м. стая с доста прозорци, та първо си преценете горе долу загубите, и дали смятате да изолирате по някакъв начин след време. И така да се ориентирате горе долу към мощност, запас - различни модели са с различни поведения, като минимуми, стартиране след оф и т.н. и при неправилна преценка може да има всякакви неприятни изненади, като начин на работа. Не е лесно, но и не на всеки му пука от такива подробности![]()