climamarrcet тези панели от гр.Обзор дето са на сайта ти са сложени от мене НЕДЕЙ НА ЧУЖД ГРЪБ
climamarrcet тези панели от гр.Обзор дето са на сайта ти са сложени от мене НЕДЕЙ НА ЧУЖД ГРЪБ
В момента съм много далеч от БГ. Климатикът, на който още не е сменян компресорът е 9-ка. Стаята, в която работи е най-студената от апартамента.Първоначално публикувано от climamarket
точно в десятката, по-късно като стигна до проблема с пружината ще напиша защо и ще дам някои съвети да предпазване
и още история:
предния път пропуснах и още един неинверторен модел на фреон 22
CS/CU-A12BKP - това е първия и последния климатик на Панасоник с компресор на LG, вероятно са взели чужд компресор, защото по това време са преустановили производството си на компресори за фреон 22, като цяло не съм чувал за оплаквания, най-много да изгори някой SSR от токов удар
климамаркет : златен си !!! - накрая трябва всичките ти постове да ги събереш и пуснеш в една тема!Първоначално публикувано от climamarket
чакм още за новите модели като си на кеф да напишеш.
и още история вече на фреон 410
CS/CU-E12BKP - това е първия и най-успешен инвертор на Панасоник на "новия" фреон. Тази и следващата "С" серия (CS/CU-E12CKP) превърнаха Панасоник в истинския лидер на пазара, промениха представите, че инверторните климатици се чупели и т.н., превърнаха отоплението с климатик в стандарт на живот. И двете серии бяха с японски скрул компресори, работят и до ден днешен като проблемите с тях накратко могат да се резюмират в:
-при "В" серията понякога грешка F99 бе предизвикана от корозия по външната платка, а не от истински проблем (тук е мястото да отбележа, че при тази грешка използването на тестер, който да подмени компресора и задължителен елемент при диагностиката, а за тези, които нямат тестер мога да кажа, че могат да си направят от три крушки 220В с нажежаема жичка, три фасунги за тях и малко кабел), този проблем по платката беше отстранен при следващата "С" серия;
-тук таме след години излязоха шумни компресори поради разбиване на лагерите им, но по мои наблюдения това са няколко промила;
-при тези серии инверторното управление на вътрешния мотор "влезе" вътре в мотора, "В" серията беше все още с добри лагери, но при "С" качестното на вътрешните мотори рязко спадна и най-късно на втората, третата година се наложи подмяна на вътрешен мотор и то най-често извънгаранционно. И до ден днешен има много колеги, които сменят лагери, но моторът така е конструиран, че трудно може да бъде надеждно затворен наново;
-излязоха вътрешни и външни платки, но по-скоро го отдавам на токови удари, отколкото на некачествени елементи;
Въпреки разочарованията с вътрешните мотори тези две серии ще останат в историята като едни от най-качествените инвертори на Панасоник.
На "С" серията беше на правен тунинг и излезе първата 15-ка CS/CU-E15CKP, като разликата беше в стотина грама фреон повече и в увеличаване на оборотите на компресора, както и 400 лева в цената. Някои разбиратели като видяха това и те подкараха тюнинга от 12 на 15 (400 лева и днес не са малко пари), похвалиха се и веднага следващата серия CS/CU-E15DKE за наказание беше измайсторен голям външен куфар, простете тяло, и то пък за беля с проблем с размразяването (тук там из форума има бележки на тази тема).
Много ми се иска по повод на този модел CS/CU-E15DKE да обявя сред специалистите във форума конкурс на тема:
"Защо CS/CU-E15DKE монтиран с дълъг тръбен път (7-10 и повече метра) нямаше проблем с размразяването, а същия модел с тръба 1,5 до 3 метра трупаше огромен лед?"
Ще раздам три първи материални награди за най-точно обяснение на този климатичен феномен, който както се досещате не важи само за 15-ките или само за Панасоник. Наградите са три нови едностъпални вакуумпомпи на фирмата VALUE. Е, чакам включване увжаеми колеги!
те са сложени от тебе, но аз ги внасям и съм ги сложил с позволението на Ангел точно сащото са сложени добре, ако нещо те притеснява ще ги махна...ако искаш върху фотосите ще сложа твой телефон или лого, за мен ще е удоволствиеПървоначално публикувано от total666
"H" е по-стар модел, останалите "J" са по-нови и не виждам някаква съществена разлика освен дизайнаПървоначално публикувано от boc_ko
по памет "RE" е с по-добри параметри, но най добре погледни каталога
до тук няма някакви оплаквания
Настъпи голямо радиомълчание след поканата за конкурс?!
Опиши по точно и подробно проблема ?Щотото не всички слагат и имат наблюдения за panasonic Мисля че шесе получи хубав дебат върху този проблем които чувам от вас че съществува
Проблемът накратко е следния: при Е15ДКЕ преди години се получи голям проблем с размразяването, който беше решен софтуерно с увеличаване на оборотите на компресора по време на размразяване и регулиране на позицията на вентила. Някои исталирани системи не се наложи обаче да бъдат ъпгрейдвани по този начин - тези с 7, 10 метра тръбен път. Та въпросът е защо климатиците с къс тръбен път не се размразяваха добре, а тези с дълъг нямаха проблем? Това е принципен въпрос и не важи само за конкретния модел на Панасоник.
Ами както вие самия казахте проблема явно е бил софтуерна грешка в алгоритама на размразяване Доколото разбрах този модел е инвертор с елктроно управляемо трв Ипри грешка в кода на програмата и къс тръбен път оказва влияние на работата на системата като ако при тази грешка трв отваря малко повече от необходимимото и ниски обороти на компресора несаобразени с сечението на отвора на трв то и работата на системата се променя при което тръбния път в случая оказва влияние поради от една страна на къстатаси час и от друга страна дългата част Малко ми е трудно даго изразя но щесе опитам при къс тръбен път и по голямо сечение на отвора на трв то нафлиза повече течен фреон в испарителя (вътрешното тяло)при което самия испарител неможе да го испари достатачно (да отнеме енергия от околнтата среда ) при което пак при късъ тръбен пън го отвежда до външното тяло и при студено време фреона почва да кондензира още при нафлизането си в крана и и по тръбите докато стигне кондензатора (външното тяло в случя) и се втечнява бързо и се получава препълване на испарителя с течна фаза (флиза повече от колкото може да испри при тези настроики на компресор трв)
А при дълаг тъбен път какво става Значи част от фреона остава в тънката тръба а при дълаг тръбен път това оказва вече влияние на работата на система при което като достигне испарителя (вътрешното тяло) вече количеството фреон е по малко при което при тези настроики се испарява (отнема топлина от стаята ) и я предава по тръбата до въшното НО поради дългия метраж на дебелата тръбата и е с изолация температурата и се запазва и даже се повишава докато стигне кондензатора (въшното тяло) при което фреона нафлиза с по висока температура и налягане при което се кондезира но при по дългия тръбен път оспява да загрее пове4е кондензатора и да размрази И затова при промяна на настроиките на трв и обороти на компресор нещата се оправят Все пак количеството фреон дължината на тръбния път и самите на строики на компресор трв и времето за размразаване са факторите от които зависи как ще размразява в този случаи системата Това важи според мен за всички системи испълнени с електроно управляемо трв А в случаите при които се ползва капилярка там. вече сечението на отвора и дължината на капилярката е фиксирано тоест неможе да се променя сечението на отвора повече и регулирането на испарението зависи от оборотите и натоварването на компресора Тоест само от компресора става регулирането на одадената мошност
Съжаляавам ако има правописни грешки случвасе на всеки Всъшност климатичната техника ми е хоби неси вадя с това хляба дет се вика но с голямо желание и четене всичко се научава Но пък човек няма как всичко да знае Пък и работата на шефа не е да знае всичко с големи подробности и в детаили но учудващо за мен е че вие разбирате доста добре нещата и в хладилната техника въпреки всичките ви ангажименти Обикновенно повечето шефове на такива фирми си имат хора за тази работа но както и дае радвам се че сам бил полезен тука в форума
Много добре се ориентираш и имаш учудващо добър усет за нещата в климатичната техника. Без да съм кой знае какъв експерт и аз стигнах до извода, че при дълъг тръбен път при размразяване в кондензатора има повече горещи пари, а при къс тръбен път повече гореща течност и като се прибави към това самата конструкция на конкретния климатик (висок едноредов топлообменник вън) проблема придобива завършен вид. Дай адрес да ти изпратя по куриер обявената награда по-горе. Искам и нещо да ти пожелая (без да те обиждам, естествено): нека и в правописа да успееш да бъдеш така добър, както и във фреоните...
Поздравления за търпението да изчетеш целия пост на турбото мен ме заболя главата някаде около "софтуерен грешка" иначе преживявайки главобола може би трявват няколко уточняващи въпроса:
1. Дългия тръбен път външен ли е или вътрешен
2. Пробвал ли си да източиш малко фреон и това какво влиание оказа
3. До забелязвал ли си разлика в работата на компресора при системи с дълъг и къс тръбен път (това май можеш да го забележиш само ако имаш всеки от описаните случеи монтирани пред теб)
А колкото до това да се гадае какво точно са оплескали със софтуера то хипотези много...
тя работата стана за отделен пост за да не се загуби в темата, но за да си го до уточня за мен :
за да размразява нормално и не натрупва лед, при по-дълъг тръбен път трябва фреона да не влиза в течна фаза а само като газ?
какво става като в радиатора навън излезе течност - лъже се датчика че е по-висока температурата, и прави по-кратък неефективен дефрост без да е размразило?
и както каза cooler по-горе ако само се поизточи фреонец? няма ли да се решат проблемите с късия тръбен път при останалите не само панасоник?
Първо фреона няма как да флези в течна фаза в кондензатора защотото компресора работи само с парова фаза тои неможе да засмуче течна и да искара течна Второ не е радиатор а топлообеник и датчика ако има такъв отчита температура а не течност и няма как дасе излъже освен ако не е дефектирал А ако се источи част от фреона сигорно щесе реши проблема. предполагам но какво ще стане когато обърне на режим .отопление дали ще топли тогава с по малко фреон според мен не Ще му падне мошноста значително и може и да вземе пак тогава да залежада по бързо изобщо шесе наруши всичко и работата му като цяло При тази система с инверторен компрсор и електроно трв регулирането е двоино и е взаимно свързано компресор трв тря да работят в синхрон двата компонента с точното количество фреон за да работи нормално В режим отопление настроиките са едни при размразяване други и така нататък няма дасе впускам в далбоки обесняния Вкраина сметка са намерили решение на проблема аз от своя старна дадох някакво обяснение на случилото се за този проблем и според мен е вярно някои ако има друго или по добро обяснение на този проблем ще се радвам даго сподели тук
Благодарности към колегата klimamarket за страхотната награда която ми испрати исключително точно и корекно отношение Още веднъж благодаря много
Здравейте,
Отмина и шестата зима на моите Панасоници и е мисля, че е време да изкажа и моето мнение за тях. Два броя TE9DKE, монтирани в аналогични стаи около 38-40м3 юг-югоизток, Варна, 2см фибран на тавани и външни стени, съседите не са от най-топлолюбивите. Монтирани са от Клима......., като само жената успя да присъства на монтажа. За монтажа 5 от 6 (максималист съм). Профилактика не им бе правена до миналата есен на единия (400 лв. съм отгоре от там). Разби лагери на мотора на вътр. вентилатор и бе почистен основно от познат и сменени лагерите (30лв.). Като смъквахме вътрешното тяло изненада - тръбите заварени . Ще изпусне от там фреон ама друг път. В момента и другия трака отвътре леко и наесен и той е наред.
Като цяло впечетления: Безшумни, надежни, икономични. Най-голяма сметка тази зима 210лв. Там влизат и един Daikin 25JV в подобна стая (и той е отличен, ама още 5 години има да стигне Панасониците), 400W конвектор в банята, която е доста студена и 50-69лв. нормално лятото.
Та това е от мен. Остава още една стая 30м3 и там ще е Панасоник. Форума е страхотен, ама според мнозинството миналата година за там трябваше да взема някое LGC, а тази година да бягам като дявол от тамян от LGC( сигурно само пласмасите на този модел са същите спрямо година по-рано )
Прочетох проблема, който обсъждате, но според мен не това е обяснението, защо при дълъг тръбен път климатика при размразяване си изчиства топлообменника, а при къс тръбен път не успява и трупа лед.Първоначално публикувано от climamarket
Моето и вероятно единствено обяснение: При дълъг тръбен път и нормална работа в режим отопление имаме по-голямо количество втечнен фреон с температура над +25 °С. При къс тръбен път имаме по-малко количество от същият течен фреон с висока температура.
Какво става при обръщане на режима за разскрежаване и къс тръбен път? Компресорът засмуква това малко количество течен фреон парите на които са с температура +25 °С при което за кратко температурата във външният топлообменник се повишава по-бързо. През това време във вътрешният топлообменник навлиза студен течен фреон след дроселиране с температура -5 °С, парите на който се засмукват от компресора. Тази разлика в температурите води до забавяне повишението на температурата във външният топлообменник. Имаме ограничено време за което климатика трябва да изчисти външният топлообменник. В единият случай компресора работи с три пъти по-голямо количество фреон с висока температура при 9 метра тръбен път, а в другия случай с три пъти по-малко при 3 метра тръбен път.
Не отговарям заради и не участвам за наградата.