За родоотстъпничеството мили мой, си в голяма грешка. Прощавам ти изказването, защото няма откъде да знаеш. Макар и да си поредният пример за изказващ се без да вложи мисъл и разум в четенето.Първоначално публикувано от wiseacre
Лично аз произхождам от род, свързан на високо ниво с тези събития, с Освобождението на България и битката при Плевен например. И мнението ми за Обретенов не пада от небето и вярвай ми, никак не е случайно. Пък и нормалните родове на освобожденците съхраняват и други документи, автентични, но недотам пропагандирани поради факта, че се изкривяват набитите в главите на хората официални клишета. Нормално е повече информация за тези събития да ми е минала през главата, но е хубаво поне от елементарна култура да се научите да уважавате и чуждото мнение, даже и когато не го харесвате.
Та има доста примери за истински герои на Освобождението, целенасочено зарязани от книгите. Случаят с моите деди не е такъв, говорим за исторически личности с паметници и име. Говорим обаче например и за това, че те макар и да имат ключови роли в споменатите събития, не участват например в героичните коления на беззащитни граждани от 1976 г. Въпреки руското си военно образование. А може би и точно поради него.
Все пак и далновидни хора са необходими понякога, макар че често да схващам като чета мненията как точно се формира една малоумна тълпа, която коли и беси наред. Това е, което имам да ти кажа Wisecrease, като не казвам ,че възстанието навсякъде е било лишено от идея и разум. Оттам вече ти не спориш с мен, а с фактите на Захари Стоянов(не всичките, спестих си ровенето), които са цитирани по-горе. Дали те кефят или не, си е твой проблем.
За останалите държа да отбележа, че трябва да имате предвид следното: това са факти на очевидци, не под заплаха, не със разследване, българската версия. Т.е. това е една версия на много вероятно множество укрити български престъпления и множество пресилени османски.