Да, и аз съм в дилема за купуване на хлебопекарна, при това голяма дилема.
Основната идея при мен е да се прави хляб с квас, а не с мая. Заради това я искам. Обаче при всички машини пише, че се работи с мая.
При този модел Tefal PF250135 е споменато тук
https://zora.bg/product/pf250135
...7 други програми: Квасен хляб / кекс / паста / само готвене / овесена каша/ зърнена храна / мармалад 3 програми за млечни храни:
обаче когато свалих потребителското ръководство от официалния сайт на тефал за България
https://www.tefal.bg/%D0%A3%D1%80%D0...5/p/7211003102
никъде не се споменава за квасен хляб.
Иначе колебанията ми са от лидълските, които доскоро ги имаше по 111 лева, а лятото дори бяха на промоция по 75 лева, та сега ме е яд, че не купих тогава, та до мулинекс/тефал за 300 лева, че и отгоре.
Мулинекс в България изглежда вече не се предлага. Дочух отнякъде, че са били купени от Тефал, и наистина сега Тефал предлагат модели, които поне на пръв поглед изглеждат по същия начин като моделите на Мулинекс.
Интересното е, че хлебопекарни Мулинекс все още се предлагат в немския Амазон. При това за скъпият им модел, струващ 170 евро отзивите са отлични. Две бъркалки, два нагревателя, добри отзиви, и цена, която леко ме кара да се чувствам некомфортно. Плюс доставка от Германия. Дори с някоя от фирмите като Лерон или Габко пак транспорта не е за пренебрегване.
Ядох хляб, изпечен в подобен мулинекс, но купен в България, при мои приятели, определено е много вкусен. Та съм и от това повлиян, не знам доколко има значение марката за качеството и вкуса на хляба, предполагам, би трябвало да има.
От друга страна, Tefal PF250135, който е за 1 кг хляб и с една бъркалка има потребителска програма, т.е. човек сам може да си програмира времетраенето на отделните процеси, което може би е добре ако човек иска квасен хляб, и такава програма не е предвидена.
Ясно ми е, че с две бъркалки са само моделите за над 1 кг хляб. А с два нагревателя изглежда са много малко модели - само от най-скъпите, с изключение на лидълския модел silver crest, но и той е за 1.5 кг..
Та от всичко написано - пробвал ли е някой да прави хляб с квас на някаква хлебопекарна, и ако може да сподели подробности - какъв модел, как се приготвя, получава ли се и т.н.
- - - - - - - - - -
Допълнение - открих в нета, че според някои мнения хлебопекарна Panasonic била най-подходяща за квасен хляб.
Избрах един модел за проучване - Panasonic SD-ZB2512.
На различни места намирам различна информация за този модел. На някои места пише, че бил със 17 програми, на други - с 33. Навсякъде пише, че ставал за квасен хляб.
Намерих ръководство за тази хлебопекарна на английски само -
https://www.manualslib.com/manual/12...page=31#manual
Езикът принципно не е проблем, но има специфични думи, които трябваше да науча - sourdough - квас, също leaven.
Обаче в това ръководство има противоречиви неща. Написано е, че има програма, която очевидно поддържа температура за узряване на кваса 24 часа.
После обаче в рецептата за квасен хляб пише да се сложи суха мая!? Също в рецептата за тъй наречения sourdough starter също фигурира суха мая и кисело мляко (yogurt), като последното донякъде е по-разбираемо, макар аз да знам, че квас се прави само с брашно, вода и евентуално захар..
Какъв е смисълът да се прави квасен хляб ако се слага и мая не разбирам. За мен това опорочава целия смисъл на заниманието.
Засега съм се отказал от този Панасоник.
А започвам да си мисля и че изобщо тези хлебопекарни не са подходящи за квасен хляб. Освен може би да се ползват само за месенето.