Въпрос на гледна точка
На мен това
... доставчика казва, а клиента знае че не може да разчита ...
ми изглежда така
Аз (доставчика) съм недобросъвестен и ви информирам (вас клиента) за това че съм такъв
Въпрос на гледна точка
На мен това
... доставчика казва, а клиента знае че не може да разчита ...
ми изглежда така
Аз (доставчика) съм недобросъвестен и ви информирам (вас клиента) за това че съм такъв
Мен пък ме беше яд на предишният ми доставчик, когато им звънна да питам защо няма нет (след като е нямало няколко часа) или защо връзката постоянно дропи, а отсреща чувам нещо от рода на: "Ииии, ти пък за 20 лв. какво искаш/очакваш?"
Един вид - не стига, че съм подписал договора и съм се съгласил, ами и че дори това, което ми предлагат, ми е "много".
Жалко, че преди нямах алтернатива, но вече имам няколко...
MitkoS, както вече казахме, примерът с тортата е подходящ само, ако си плащаш за преносът на определено количество информация ("1 торта" е точно определено количество торта, нали?). Плащаш за пренос на 10ГБ месечно и ако не ги получиш по вина на доставчика, си абсолютно прав да го обвиняваш в некоректност и неспазване на договора.
IvO™, попаднал си на чуден доставчик. За жалост и такива ги има има много. Иначе за Windows-a си абсолютно прав - дори да стане безплатен, няма да почна да го ползвам, защото не ми предлага и 1/20 от възможностите на *NIX. А негативи към Windows съм събрал доста, особено последните няколко дни, защото трябваше да обезопасявам няколко XP-та, които...айде да не забивам толко в оффтопик.
Аз не мисля, че примера с тортата е подходящ само за преносът на определено количество информация. Съвсем спокойно същия пример може да се прилага за международната скорост.
Прочетох отново цялата тема и сравних дискусията с предишните. Интересни изводи се очертават:
1. Никой вече не подкрепя идеята, че да си делиш нета със съседите трябва да се счита за нормално и неукоримо деяние.
2. Никой не застава зад тезата - "една такса - един компютър".
3. Очертава се една компромисна позиция - плащаш си услугата за дома и в неговите граници връзваш каквото счетеш за необходимо в рамките на разумния трафик.
Постовете на MitkoS и по специално позицията му за "негарантираността на параметрите" заслужават специално внимание. Ако се замислите, ще видите, че в разпространените масови услуги няма "твърдо гарантирани параметри". Така е в електроснабдяването, топлофикацията, гласовите комуникации (стационарни и мобилни), водоснабдяването, кабелната телевизия а сега и Интернет връзките. Защо е така? Има две причини:
1. Технически не е възможно все още да се гарантират на 100% еднакви параметри във всяка точка на такива сложни системи.
2. Контрола на параметрите във всяка точка би струвал по-скъпо от самата услуга.
За тези си думи skynet има +1 за рейтинга си. Това е бъдещето и то никак не е далеч!...Но затова пък имам безживен рутер и ПС във всяка стая, че и таблет в банята срещу ваната...филми гледам директно онлайн, при положение, че ги има там постоянно дори не си ги свалям, същото е и с музиката....не мога да пусна филми на всичките си пс-та и да искам, защото почват да насичат...чрез IP контролирам някои от домашните уреди които съм вързал в мрежа, както и ред други неща за които няма да навлизам в подробности, като вляза в колата искам в обсега на рутера си да имам нет......
PS Единичката ще си я получи когато имам правото отново да гласувам за него.
Смърт на интернета!!! Това е поредното дяволско изчадие!!!
Елате в божия храм и се покайте!!!
Мисля, че настъпи доста сериозно отклонение от темата. Все пак въпросът не е "Какво смятаме, че е редно да се предлага от доставчика на Интернет услуги", а "Защо много хора смятат за редно да се ползва достъп до Интернет гратис".
На мен ми прави впечатление, че в списъка има трима монополисти.Първоначално публикувано от Lupus
И като се замислих, стигам до извода, че тая порочна практика с негарантираноста на услугата е тръгнала именно от тях.
Което за мен не е никакво оправдание за никой.
В предишните постове обвиних доставчика в недобросъвестност и дадох пример с торта.
Човек купува една торта за X пари с намерение да я продаде на парчета. Пуска обява "Продавам парчета торта. Едно парче тежи N грама и струва Y пари". Тортата е с конкретно тегло T и може да бъде разделена на не повече от M парчета с тегло N грама. Само че, човека вместо да я нареже на M парчета, я реже на M + K парчета и лъже в грамажа.
Всъщност, маскирана зад някакъв договор, обявата на практика е такава. "Продавам парчета торта. Едно парче струва Y пари и тежи N грама. Всъщност, разчитам че няма да можете да изядете тези N грама, затова тайно ще си взема малко от тях и ще продам като нови цели парчета на други" .
Ще продължа с тоя пример, за да покажа, как без да си мръдне пръста, същия доставчик става "Добросъвестен" по смисъла на ЗЗД.
За по-лесно в примера, N1 = T/(M+K)
"Продавам парчета торта. Едно парче струва Y пари и гарантирано тежи N1 грама. Ако обаче имате късмет и в същия момент другите не са много гладни и не могат да изядат техните N1 грама, ще дам остатъка от техните парчета на вас ако сте по-гладни и ги искате.[/i]
Защо доставчика не ще да си мръдне пръста и да си промени обявата (и съответно договора). Ами много ясно защо. Защото ще се окаже, че това N1 е с много-много малка стойност и защото не е монополист за разлика от тримата монополисти в района (електроснабдяването, топлофикацията, водоснабдяването).
// И още защо - защото това би му вързало ръцете и той вече не може самоволно да понижава N1 до безкрай чрез повишаване на K, без да променя T
И тук идва баш-проблема - за да прикрие ниската стойност на N1, доставчика налага условието за "достъп до един компютър"
Леко отклонение от темата, но някой от хората, които работят в интернет доставчици може ли да каже колко горе-долу е "разумния трафик", т.е. около какви стойности се движи средния трафик за потребител?Първоначално публикувано от Lupus
По-рано в темата WISP беше написал как грубо се прави тази сметка. Точни стойности едва ли някой ще иска да публикува.
Какво пък толкова тайно има във въпросните стойности... ооо, сетих се бе, ние сме в България, тук всичко е строго секретно - заплатите, цените, даже и миналото на дупетатите
Айде аз ще разсекретя моя трафик, като уточнявам, че става въпрос за домашен нет - дърпане на фимчета чат-пат, доста слушане на музика онлайн, четене на Сетком.бг
Плащам си за 8 МБита български и 768 Кбита външен нет.
За изминалата 1 година съм създал 1502 ГБ вътрешен и 101 ГБ външен трафик.
С малко сметки получаваме, че съм запълнил 4,8% от годишния вътешен капацитет и 3,5% от външния.
То едва ли може да се дефинира понятието среден трафик - някой само баузва и си тегли поща, друг тегли нонстоп филми. Средната статистика при мен за два компютъра е 5-7GB на месец, при скорост 2Mb/s - тегля много pdf файлове, сина тегли музика, другото е от браузване. Филми не теглим.Първоначално публикувано от peshos
Може, може...Изчислява се със съвсем приемливо отклонение. При това колкото повече потребители имаш, толкова по-малка е относителната грешка, с която се изчислява. Елементарна статистика.
Може да го изчислиш разбира се, но то ще е показателно, колкото средната температура на болните в една болница...Първоначално публикувано от Ghost