Здравейте,
Тъй като скоро аз и приятелката ми си купихме апартамент, започнах да обимислям как да направим новия мултимедиен сетъп така че лесно и просто да се гледат филми и слуша музика от всяка една стая, на всеки един дивайс и по възможност с най-малко кабели. Разиграх няколко примерни сценария и не се получи така както исках, но все пак мисля, че достигнах до някакъв оптимален вариант, който искам да споделя с вас, за да кажете ще има ли спънки или като цяло може ли да се измисли по-добре.
Общата идея е да се мисли в бъдеще време, така че реших да купя 3D проектор, като за момента съм се спрял на Epson TW7200. За рисийвър избрах Sony DN1040. Колонките също съм ги избрал (бронзовата серия на Monitor Audio), но към момента няма да ги купувам. След време смятам да закача и един PS4, но като има малко повече заглавия за него. Наскоро ми подариха Blu-ray плейър SONY BDP-S5100 и мисля да карам с него. И всъщност последните парченца от пъзела са мултимедийния плейър и сториджа. Ето каква ми е идеята.
В момента на PC-то имам над 4TB филми, музика и пр. В момента плейвам кънтента от него през HDMI на телевизор. Сега обаче PC-то ще бъде в друга стая и искам да играе ролята на частичен сториж. Идеята ми е, че искам плейъра, който купя (и ми препоръчате) да може да бъде разпознаваем в домашната мрежа. Така плейъра ще може да чете шернатата музика от компютъра. За филмите, доколкото четох няма да стане по същия начин, тъй като мрежата се явява бавна, особено ако искам да се чете 3D Blu-ray. За това смятам да му забия един външен хард и съответно през PC-то да качвам всякаква медия на него. Не знам дали обясних правилно, но с две думи - плейърът вижда PC-то в мрежата и чете музика от него, а PC-то вижда харда на плейъра в мрежата и на него качвам филми. Имаме и 2 маковски лаптопа, които по принцип също не вярвам да имат проблем да се включат в домашната мрежа и да правят същото.
Отделно за по-голяма свобода (т.е. не-MP3-ки) смятам, че можем да ползваме AirPlay или Spotify от преносимите у-ва, така че да пускаме музика на централната система от всяко едно място в апартамента. По принцип знам, че и самия рисийвър може да чете музика директно от PC-то, така че това е още една опция.
Първият ми въпрос е прав ли съм за всичко изписано по-горе? Вторият е какъв плейър бихте ми препоръчали. Първоначално се бях спрял на WD Live, но това беше преди да избера проектора. Т.е. сега ще ми трябва нещо, което плейва и 3D. Доколкото видях и четох доказаните опции са Diva Premium Center 3D v2, Dune 303D и Dune HD Base 3D. Последните два са доста по-скъпи от Diva-та и исках да питам с какво и струва ли си?
По принцип ще се нанасяме след няколко месеца, но искам още от сега да сглобя и тествам мрежата, за да съм сигурен, че ще работи, както трябва. Тея дни ще поръчам рисийвъра, но за плейъра се чудя. Иначе съм харесал външен хард WD My Passport Ultra 2TB, най-малкото, защото няма захранващ кабел. Имам такъв, но 1TB и съм супер доволен. Има ли еквивалент и на това?
Благодаря предварително!