SHARP AY-XPC12/09JRПървоначално публикувано от playmen
SHARP AY-XPC12/09JRПървоначално публикувано от playmen
Каквото и да си говориме и хвалиме за температури под -10 градуса климатика не става за ефективно отопление. Моите Панасоници ги държах две нощи, като температурата падна до -22 градуса и си правих наблюдения. Толкова си бяха намалили вентилаторите, че се усещаше само полъх обаче топличък. Единият не беше си спуснал заслонките, което ме навежда на мисълта, че не е могъл да затопли питата достатъчно.
Е, някои стават, други не стават.Различно е.
Имаш предвид че за последно сис се къпал преди 2 години??
Най-обичам кога е коледа и кога се къпем, ама повече коледа, че е по-често.Първоначално публикувано от cooler
Добре,че не се къпеш по-често...Първоначално публикувано от justify
Вече се къпя на 24-26 градуса в стаята Онова с 28-те градуса беше проба когато го купих първата зима.От снимките се вижда сега колко е .Жалко че тогава не снимах -11.2 навън и +28 градуса вътре
П.П. Той този климатик и +30 градуса ще направи при външна -11 -13 градуса -стига да му ги задам
Съгласен съм за Панасониците много палър губят под -5-10. Моя увацец от 18-ка става 6-ца приПървоначално публикувано от taralion
-15, -20
Добре, че има и такива които бачкат на -22, както си духат и на 7 градуса, евентуално има разлика в харченето
Панасоник 12-ка LKE-3 в къща без изолация се справи направо чудно при големия студ. Под -15 му беше трудно да задържа температурата 22 градуса, но е в стая с две външни стени без изолация и стари дограми, а и е голямо помещението. Духаше си топло и на макс вентилатор. Единствено честите дефрости ме дразнеха.
Никога няма да хвърля 2000 лв. за някой върхов модел, който евентуално теоретично би топлел при -20*. В Б-я такива температури стават инцидентно за не повече от седмица. И запомнете по-топло от отоплението на дърва няма каквото и да си говорим.
За топлината от дърва е съвсем вярно.Ама -20 изобщо не е границата на върховите машини и съвсем реално си топлят, не само теоретично.Обаче при дървата липсва комфорта /в смисъл непостоянна температура/ и регулиране на температурата, а присъства мъкненето и зареждането.Та въпрос на избор е кой какво ще си бодне за отопление.
Особено ако топлиш къща в града и работиш по 10 ч. на ден е абсолютна химера да ползваш камина, печка... Кубик дърва 82 лв аз горях по 14 кубика с камина на водна риза. А опушените тавани, хамалогията и романтиката не я коментираме. Да не споменавам когато навън е мъгла каква мъка е с пушека. Драмата като спре тока дали ще издържи достатъчно дълго ЮПС-а, и както се е случвало на много хора камината да каже БУМ.
Равносметката не е това което си мислят хората топлещи се с дърва. От друга страна климатиците ми ще изхарчат 400-500 лв макс за зимен сезон.
И не на последно място да кажа, че сега с климатиците ми е в пъти по-топло от преди само на камина.
Те тъкмо ми се жалваше една позната(ама ни марка,ни модел можа да каже),че инверторен климатик в квартирата й духал ладно,не изключвал!,само от време на време(ми дефросва си) и много ток хабял,а на нея и студено при зададени 25-27гр.И тъкмо да почна да се замислям(не ми е силна страна) се сетих,че 40 и години се е топлела на дърва.Обясних и тва положение-"ми то климатика било умряла работа".Да ама като ида в селската къща и балдисам от жега(цепене,мъкнене и пушилка не ги смятам)вечер,а сутрин се събудя вкочанясъл от студ-запек хващам,а ми е лабава халката.Тъй че ега ти романтиката,уют и тн педалски муабети-климатика си е най-добре,а за мен Т 20-22гр.
При мен на вилата проблемът се реши с въздуховоди и камина с горивна камера. Понеже са ми ниски таваните (2.40) и камината е точно в центъра на къщата, няма нужда от вентилатори, направо топлият въздух си се качва нагоре и топли помещенията Пробиха плочата и изкараха 2 въздуховода на горния етаж, 2 изкараха долу в спалните зад камината, и 2 си има на самата хота на камината. При мен са множество малки помещения в къщата и с клими щеше да ми излезе доста по-солено, а и неефективно Трябваше да дам 10 бона за клими! А щеше и да е грозно да накича къщата... + това надали с клими щеше толкова равномерно да се отоплява къщата. Като погори огън 5-6 часа температурата в цялата къща става 19-20 градуса - супер равномерно се разпределя топлината, влажността стана 53%. Камината си и добър backup, ако стане нещо с тоцитеПървоначално публикувано от Anubis
Но климите са си по-добре според мен като цяло, де.