Някой може ли да ми обясни как се проверява работили компресора на dc инвертора и какви напрежения се подават към компресора. Ще съм благодарен ако ме упътите къде има схеми за dc иверторите за външното тяло![]()
Някой може ли да ми обясни как се проверява работили компресора на dc инвертора и какви напрежения се подават към компресора. Ще съм благодарен ако ме упътите къде има схеми за dc иверторите за външното тяло![]()
Най лесния начин е да закачиш едни dc клещи и ще видиш дали работи... Иначе, ето ти една бърза схемичка да видиш за какво става въпрос набързо...![]()
да но как да разбера дали проблема е във външната платка или в компресора
Взимаш три броя /DC/ крушки по 100 вата /може и реотани за печка/и ги връзваш на звезда , после ги свързваш на мястото на компресора и веднага разбираш дали е от платката или компресораПървоначално публикувано от batgrad
за пръв път чувам за DC крушки!не е ли по добре да премери трите края на компресора с мултицет?
И как ще диагностицира дали проблема е в компресора или в управлението?Първоначално публикувано от marto68
идеята ми е да премери намотките на компресора с мултицет.
Така наречените dc компресори всъщност се захранват с променливо трифазно напрежение с променяща се честота.При тях 220 VAC се изправя след което правото напрежение се преобразува в трифазно напрежение U V W /като се регулира честотата му а оттам и оборотите / и се подава на компресора.Самия компресор няма четки и колектор но се води DC компресор защото ротора му е постоянен магнит.Нещо като синхронен двигател но вместо да подаваш на ротора DC с четки и колектор, ротора е постоянен магнит.Това е един от видовете безчеткови DC ел. мотори.Първоначално публикувано от batgrad
Ами човека пита за ДС инвертор и аз за това му препоръчах ДС крушки....тоест нормални "ламби"Първоначално публикувано от marto68
Ако платката е "дала фира", няма да подава напрежение на компресора
Ми ако светят и трите защото са издумкали триаците (примерно)!!! Един едиствен съвет в случая - да се извика сервиза. Другото са празни приказки.Първоначално публикувано от rsvr
благодаря на всички, ако има схема която си направя за автономно пускане на компресора моля някой да ми я прати
Като гледам блоковата схема се замислих,дали не може захранващия блок да се бутне малко и да се избегне слагането на траф 220>100 волта.Ако някой колега се е занимавал с ремонт на платките нека да сподели.
И все пак с мултицет как може да се провери дали работи DC инвертор компресор?
Ами мериш съпротивлението на трите напотки и трябва да е еднакво. МЕриш межди UV, VW и WU. Ако стойностите са еднакви всичко е ОК или да кежем, че трябва да е ОК. Този начин на работа е описан и във сервизните ръководства. Трябва да се знае, че електрическата част на компресора може да е ОК, но да има проблем с компресора, както се получава при панасониците. Онези дефектниете дето на 100% се презакват коппресорите им. По точно клапана.
Ам защото и аз така си мислех, но един колега ме уверява че само с лампи може да се разбере. А пък и ако има изгоряла намотка ще показва съпротивление безкрайно.