Някой може ли да ми обясни как се проверява работили компресора на dc инвертора и какви напрежения се подават към компресора. Ще съм благодарен ако ме упътите къде има схеми за dc иверторите за външното тяло
Някой може ли да ми обясни как се проверява работили компресора на dc инвертора и какви напрежения се подават към компресора. Ще съм благодарен ако ме упътите къде има схеми за dc иверторите за външното тяло
Най лесния начин е да закачиш едни dc клещи и ще видиш дали работи... Иначе, ето ти една бърза схемичка да видиш за какво става въпрос набързо...
да но как да разбера дали проблема е във външната платка или в компресора
Взимаш три броя /DC/ крушки по 100 вата /може и реотани за печка/и ги връзваш на звезда , после ги свързваш на мястото на компресора и веднага разбираш дали е от платката или компресораПървоначално публикувано от batgrad
за пръв път чувам за DC крушки!не е ли по добре да премери трите края на компресора с мултицет?
И как ще диагностицира дали проблема е в компресора или в управлението?Първоначално публикувано от marto68
идеята ми е да премери намотките на компресора с мултицет.
Така наречените dc компресори всъщност се захранват с променливо трифазно напрежение с променяща се честота.При тях 220 VAC се изправя след което правото напрежение се преобразува в трифазно напрежение U V W /като се регулира честотата му а оттам и оборотите / и се подава на компресора.Самия компресор няма четки и колектор но се води DC компресор защото ротора му е постоянен магнит.Нещо като синхронен двигател но вместо да подаваш на ротора DC с четки и колектор, ротора е постоянен магнит.Това е един от видовете безчеткови DC ел. мотори.Първоначално публикувано от batgrad
Ами човека пита за ДС инвертор и аз за това му препоръчах ДС крушки....тоест нормални "ламби"Първоначално публикувано от marto68
Ако платката е "дала фира", няма да подава напрежение на компресора
Ми ако светят и трите защото са издумкали триаците (примерно)!!! Един едиствен съвет в случая - да се извика сервиза. Другото са празни приказки.Първоначално публикувано от rsvr
благодаря на всички, ако има схема която си направя за автономно пускане на компресора моля някой да ми я прати
Като гледам блоковата схема се замислих,дали не може захранващия блок да се бутне малко и да се избегне слагането на траф 220>100 волта.Ако някой колега се е занимавал с ремонт на платките нека да сподели.
И все пак с мултицет как може да се провери дали работи DC инвертор компресор?
Ами мериш съпротивлението на трите напотки и трябва да е еднакво. МЕриш межди UV, VW и WU. Ако стойностите са еднакви всичко е ОК или да кежем, че трябва да е ОК. Този начин на работа е описан и във сервизните ръководства. Трябва да се знае, че електрическата част на компресора може да е ОК, но да има проблем с компресора, както се получава при панасониците. Онези дефектниете дето на 100% се презакват коппресорите им. По точно клапана.
Ам защото и аз така си мислех, но един колега ме уверява че само с лампи може да се разбере. А пък и ако има изгоряла намотка ще показва съпротивление безкрайно.