За Тошиба това е често явление. По- старите им машини при 300 вата отдаване имат онсум. 50 В. Сега последните са 200/45 вата. За Саньо преди време попаднах на графики, но сега не ми се търси, че по-миналата година Панасоник ги купиха и направиха реорганизация на сайта. И съответно нищо не мога да намера лесно като преди. Но няма значение. Това явление е широко коментирано във форума. До пределено мин. отдаване КОП расте над този, при номинал. След това при още намаляване на отдаването КОП почва да спада. Само на Саньо не им пукаше от това и си правеха машини със сто вата мин. при КОП 2. Но на кой му дреме, щом климатиът може да падне до консумация от 50 вата на час!!!
То майсторлъкът е да отдава 900 и да харчи 75 вата....:rolleyes:
Или пък, да не му е вкаран нагревател?
И отметка за минимума на саньо:
https://forum.setcombg.com/%D0%BE%D1...tml#post520373
Защо COP-а при стенните е по-висок от подовите?
Забелязвам че при един и същ модел климатик, COP-а при стенния вариант е по-висок от този при подовия(р-м отопление) , и не мога да си обясня факта.При условие че при подовия модел е възможно по-голямо вътрешно тяло( по-голям топлообменник, две турбини и т.н), освен това топли долу-където е по-студено.
Давам пример с Mitsubishi SRF 25ZJX-S -подов с COP 4,70 и SRK 25 ZJX-S -стенен с СОР 5,26 .
Не знам при други марки така ли е ? Някой има ли обяснение?
Стения климатик циркулира затопления въздух, който стои в горните слоеве на стаята. Той e по-ефективен в режим на отопление.
Подовия климатик циркулира хладния въздух.......................................... Той е по-ефективен в режим на охлаждане.
напротив ,КОП се вдига ако има по голяма разлика с постъпващия въздух .. според мен подовите са с по малки топлообменници или се обдухват по неефективно
моля, за бърз отговор-достатъчен ли е климатик 9-ка за стая от прибл.13-14 кв.м.?
Ами не може да се даде точен отговор.От 9-ка до 9-ка има огромна разлика.Същото е и за помещението.Също така зависи какви температури и комфорт търсиш.Едва при изясняване на тези обстоятелства, може да се каже, дали конкретната 9-ка е достатъчна за конкретното помещение.Ако трябва да се отговори по принцип, отговора е да, може да е достатъчна.
Пускам тук последния норвежки SP тест на актуалните топ модели на някои производители - http://webshop.bauer-energi.no/PDF/B...-03-18_V.1.pdf .Чудех се къде да го сложа и тук ми се стори подходящо място.
какви са тия машинки IVT ,тука що ги няма .. кефи ме 12ката 4.7 кВ при +7 ,3 кВ при -15 .. дават го до -30 ..урудлива работа
а дали параметрите ще са подобни на 9гхр с тези на ИВТ