Страница 3 от 10 ПърваПърва 12345 ... ПоследноПоследно
Резултати от 31 до 45 от общо 147

Доливане на фреон на климатик в гаранция?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    5,563
    #31

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    Цитат Първоначално публикувано от valen1
    Грешка, оказа се че този скъп инверторен климатик е с капилярка а не с ЕТРВ. Значи оборотите на компресора и вдигането на налягане в системата са взаимосвързани. Трябва да се търси причината защо не вдига обороти.
    valen1, моделът е с ЕТРВ!!!

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #32

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    Вярно наистина, с ЕТРВ бил. Погледнал съм набързо капилярките и съм го отписал от хубавите модели.

  4. Member
    Тук е от
    Sep 2009
    Мнения
    241
    #33

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    Мариянски1 аз с теб спор не мога да водя най малкото заради това че ти си много далеч от тази област и нямаш необходимата техническа грамотност и практика !!!- както сам си признаваш . Както вече казах ,мястото на климатика е в по малката стая , преди да са го довършили техниците , а решението е на собственика

  5. Member
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    320
    #34

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    Цитат Първоначално публикувано от Candid
    Как тъй с цилиндър?! Ами цилиндър в който има газ и нагревател и скала в КИЛОГРАМИ (изрично уточних това). Газа се нагрява от нагревателя на цилиндъра до определена температура и тогава при сипването в климатика може да се уточни точно колко газ се слага. Аз не съм чувал за този вариант, моля кажете ми дали е правилен? Не че ще има начин да контролирам след като вземат външното тяло в сервиза де, но все пак...
    Не знам защо никой не ти обясни за тоя цилиндър, може би защото малко хора си служат с това нещо, а и е неудобно да се мъкне по адреси. Спомням си през '97 година като работих в един сервиз за хладилна техника имаха зарядни станции, на които имаше вакум помпа, цилиндър (за около 1кг фреон) и двата манометъра с кранчетата. Както и да е, реално с цилиндъра се постига същия резултат и точност като с везните. При него няма грешка, докато при тия кантарчета и електронни везни и всякакви други механични и електронни уреди може да имаш грешка. Тоя цилиндър е реално един съд със скала разграфена с деления. Неудобното е, че всеки фреон си има негова собствена скала. И скалата за всеки не е една единствена ами е според налягането на фреона в цилиндъра. И виждаш течния фреон, като отвориш крана и почнеш да пълниш системата, нивото на течността пада и така отчиташ количеството което е влязло.
    Ето намерих една картинка http://cgi.ebay.com/ebaymotors/ws/eB...m=350310216560
    Вижда се скалата, има отгоре манометър за да отчетеш налягането в съда, за да знаеш коя по-точно скала да гледаш. Метода е прост и безупречен толкова колкото и везните за които всеки говори в тоя форум. Така че не се притеснявай за метода на зареждане, аз не съм виждал такива с нагревател, но нищо не пречи и да има, но тогава според мен трябва да се прекрати пълненето, да се загрее фреона, за да повиши налягане по-високо от това в системата, да преместиш скалата според новото налягане в цилиндъра и пак го мяташ. А може и просто да загрееш предварително, и да влезе всичко наведнъж.
    Не го мисли това, ще ти го заредят както трябва.
    Между другото ниското налягане в системата когато е студено времето може много лесно да подведе един техник. И веднага следва решението - да долеем и ще видим. То при хладилничарите е като автоматично решение, не се чуди че всички така пишат, че идват майсторите мерят - ниско налягане, следва доливане

  6. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #35

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    Горният линк при мен нещо не се отвори, но успях да намеря в интернет информация за Refrigerant Charging Cylinder (Dial-A-Charge). Устройството е патентовано през 1962 година. Така като се позамислям никога не съм виждал на живо подобно нещо дори и в магазините за хладилна техника. Цената на долното устройство с капацитет 2,2 kg. е 336 USD в сайта на производителя.

    Друг модел на друг производител с капацитет 2,2 kg. и цена 334 USD.

    Четох в английско езичните форуми в интернет за спецификата им на ползване. Тъй като измерват обем, а не тегло трябва да имате скала за преобразуване на всеки един тип фреон с който работите (ако цилиндърът няма такава на него). Трябва да източвате остатъчното количество фреон ако се окаже в повече. Ако пък ползвате тези модели от снимките то един такъв цилиндър не може да покрие масово ползваните видове фреони необходими са поне два броя. Трябва да се следи заобикалящата устройството температура за да се настройва моментното налягане на фреона. Този тип цилиндри не били официално разрешени за ползване. Може би и заради това такива цилиндри не се внасят и продават у нас освен факта, че са два пъти по-скъпи от електронните везни.

  7. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    1,384
    #36

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    Кандид,попрехвърлих набързо темата и да ти кажа,че дозареждане на 407 и 410 може,ама само ако е имал пропуск в течна фаза и пак не става както трябва,щото не е точно по манометри,да не говорим,че от където е текло-пак ще тече.Иначе процедурата е ясна-дърпа се фреона,вакумира се,изчаква се да се види държи ли,бутилката на везната.Не можеш да ги накараш да зареждат с везна,да не говорим,че сигурно и нямат,а някой ги мързи и вакумпомпата да носят.Както каза Ванко по-добре да се види ампеража и фреона,но да се направи както трябва,отколкото хамалогията после и да се окаже фреон.Ама всеки с номера си,важното е да го оправят.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    385
    #37

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    Candid Ще те посъветвам, да прочетеш първия ми отговор и да се придържаш към него. Нещата ще имат развитие, тогава ще коментираме кое, как и зощо.
    Относно мерителния цилиндър. В България има много внесени, използвани и бракувани. Може да работи с всички газове, сменят се външния прозрачния цилиндър и манометъра, където са нанесени скалите за съответния фреон. Ако човек знае как се работи с него, може да постигне много голяма точност. Неудобен за работа извън сервиз.
    Ел.везни. Леки, удобни, точни и вече на ниска цена, ама Китайски. Недостатъка им се проявява при ниски температури, като се "надърви" маркуча, между везната и бутилката, грешката става осезаема.
    Преди две години си купих една "маймунка", манометрична глава електронна и ел.везна / две в едно /, тежи около 1,5 кг. Завива се на вакуум помпата, на него се завива малка фреонова бутилка / 1 или 2 кг./.Недостатък цената .
    Така че, не с помощта на какво ще заредим, а как да заредим точно.

    Според мен процедурата е "малко" по различна.
    -дърпане на фреона,
    -надуване с азот,
    -намиране на пропуска,
    -отстраняване на пропуска,
    -опресоване за якост на 45 bar,
    -опресоване за плътност на 32bar със задържане,
    -вакуумиране,
    -зареждане,
    -честито да си го ползвате още дълго време .
    Тези налягания са за R 410. R 407 е друга история, не само заради налягането.
    А дали може:
    - дозареждане на система работеща на R 410 - да може.
    - зареждане по манометър - може, но си е висш пилотаж, не е работа за всеки.
    - дозареждане с R 407 /или нещо друго/ - може, ако имаш нужните познания и точен кантар.
    / Малееее че съм скромен , чак аз не можах да се позная. Желаещите да ме пооплюват да си отворят тема, ще се радвам да си поспорим.Бихте ли ми обяснили, кое Ви дава гаранция, че като държи на вакуум,държи и на надналягане? /
    Айде със здраве и да Ви топлят климатиците.

  10. Member
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    320
    #38

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    geozap, хубаво си го написал. Навсякъде фигурира азота, само че дали някой ще си прави труда да го ползва. И това което си пропуснал е за вакума (време на вакумиране, или какъв вакум да се постигне), щото много хора, пускат за 1мин, и помпата като си промени звука - готово

  11. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    1,384
    #39

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    qeozap,идеята беше друга.А това някой какъв комот прави е друга тема.

  12. Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    385
    #40

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    provigo Вакуумиране до остатъчно налягане 650Pa и задържане от 15 минути. На манометрите от манометрична глава не могат да се хванат. Може да се ориентираш по звука на помпата, но... трябва си вакуумметър.
    johni01 Аз мога и хубаво вино да правя. Мерил ли си налягането на бутилки при различни температури, за да видиш какво сладко, не само компоти се продават на нашия пазар, що да не си сваря и аз нещо дето няма да е по различно от тяхното? Въпроса е риторичен може и да не ми отговаряш. Задавам го защото виждам, че ти е ясно за какво иде реч...

  13. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница
    Мнения
    7,804
    #41

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    Цитат Първоначално публикувано от geozap
    -надуване с азот,
    Простете невежеството, ама това за какъв Х /хикс/?

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #42

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    За да е по-интересно и " технически" грамотно...и да се шашкат клиентите кат им го ръснеш. То и гуми се помпят с азот,ама като питам гумаджиите ква е файдата,само мигат на парцали. И като им кажа,че в обикновения въздух има 80% азот,мигането става още по-яко...

  16. Member
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    320
    #43

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    Ванко така е, тия с азота за гумите е само да взимат парите на хората, а за хладилната техника знаем че не е така. Между другото един познат (нов имигрант, който наскоро е пристигнал тука) ми каза, че продухвали със CO2 като монтирал климатици в БГ. То не му е специалност, и само ей така в свободното време слагал да вади малко кинти допълнително. Странно ми се вижда.
    Кasap ти наистина ли не знаеш защо се ползва азот, или просто си питаш ей тъй, лаф да става. Ако искаш да тестваш системата на 30-40 или повече бара с какво ще я надуеш? Затова човека е писал да се надуе с азот. Има и друга причина, но няма да я споменавам, трябва да се сетиш сам
    А туй за компотите и виното и наляганията в бутилките не го хванах много, само ми прозвуча като оня виц за разваления телефон. Дето БГ продала на Япония 200 компютъра. А то реално не било компютри, ами компоти, и не ги продали, ами са ни ги върнали, и не били 200, ами 200 хиляди.

  17. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #44

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    Здрасти. Това с азота не е баш така. Азота се ползва не заради налягането,всяко мижаво компресоре от хладилник дава 35-40 бара без зор.И ако напълня една система на 40 бара,даже да има пропуск,ще си проличи на манометрите след една седмица. И какво от това,ще ми даде ли инфо къде е пропуска???
    С азот се продухват и оставят напълнени тръбите преди заварки,за да се избегне образуването на окалина( медни окиси) отвътре.Понеже азота е инертен газ и с медта не образува съединения,както кислорода. Окалината се лющи и е..ва майката на компресори,клапани,ТРВта и т.н.

  18. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #45

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    Ето какво открих на стр. 4-та в едно сервизно ръководство от 2006 година на Mitsubishi Electric при работа и зареждане на климатична системата с фреон R410a. Кликването на снимката ще Ви препрати към сервизното ръководство предназначено за ползване от сервизните инженери.

    Превод: Не ползвайте цилиндър за зареждане - Ако се ползва цилиндър за зареждане, съставът на фреона ще се промени и ще се намали ефективността.


    Я сега да видим какво пише на стр. 77 в сервизното ръководство на конкретно разглежданият в темата модел Mitsubishi Heavy SRK/SRC 25 ZG-S.

    Превод: Принадлежността на R410a към групата на HFCs го характеризира с високо налягане и висока скорост на изпарение, когато за зареждане на R410a се ползва цилиндър, R410a в цилиндъра не може да остане в течно състояние и изпълва цилиндъра с газови балончета от фреона правейки трудно разчитането на показанията. Затова, съответно е препоръчително ползването на електронна везна при зареждане с фреон.

    С други думи текста ни казва че вкарването на течен фреон от съд с високо налягане като фреоновата бутилка в съд с по-ниско налягане като цилиндъра ще предизвика кипене на фреона. И се обяснява, че е трудно да определиш нивото на една течност когато тя кипи, но както сме чували има и хора владеещи висш пилотаж за които това не е проблем.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 10 ПърваПърва 12345 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 0
    Последно: 17-03-14, 14:33
  2. Отговори: 8
    Последно: 11-11-13, 18:33
  3. Гаранция на климатик
    От TANI във форум Профилактика и гаранция
    Отговори: 8
    Последно: 17-09-13, 14:45
  4. Гаранция на климатик
    От lubopiten във форум Профилактика и гаранция
    Отговори: 301
    Последно: 31-01-10, 00:22
  5. Пропуск на фреон от климатик - откриване?
    От DEF във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 9
    Последно: 31-10-07, 22:44

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе