[quote author=geozap
Ами това, че е най добрия избор на фреон за пластинчат топлообменник.
При него идеята ти е фреон-вода-вода ли? Да ползваш водна серпентина на бойлера. Не е ли по-добре направо фреон-вода.
[quote author=geozap
Ами това, че е най добрия избор на фреон за пластинчат топлообменник.
При него идеята ти е фреон-вода-вода ли? Да ползваш водна серпентина на бойлера. Не е ли по-добре направо фреон-вода.
estqwerty, Цялата термопомпа е заводска, оригинална китайска. До тук съм доволен. За недостатъци мога да кажа, че има сравнително шумно външно тяло. Контролера спира машината на -7 някъде, като не позволява да се вклюва. Мислех да я излъжа да работи и в по-студено. Но осъзнах, че тя просто не може, тоест не топли и само се мъчи. Затова сложих 80 литра на бойлер на ток и под -5 го пускам него. Реално в 90% от годината си работи термопомпата, което не е лошо.
Не, идеята е машина на R407 да топли или охлажда директно вода с пластинчат топлообменник.Първоначално публикувано от vankoto
А по какви критерии искаш да го избереш, по цвят, по дебелена, по височина...? За какво ще го ползваш, да подпираш цигулката върху пианото ли?Първоначално публикувано от estqwerty
по размера на бойлера и на климатика - как да разбера какъв да си купа? или просто няма значение?Първоначално публикувано от geozap
Ако е по размера на бойлера, избираш климатика и топлообменника...Първоначално публикувано от estqwerty
Ако е по размера на климатика, избираш бойлера и топлообменника...
ок сори не искам да дразня но просто не разбирам.Първоначално публикувано от geozap
имам 80 литра бойлер, искам да го ползвам.
ще намеря някоя 9-ка на р410.
как да избера топлообменика?
сори отново.
Ей, най накрая каза за какво ти е. Желателно е, бойлера да е с по широк фланец, на който някой да ти запои със сребърен припой серпентина от медна тръба ф 10 с дължина 8м, която да завършва с накрайници за ф6мм и ф10мм, за които да се подвърже външното тяло на климатика. Разстоянието между външно и вътрешно е ограничено. Ако искаш да е с пластинчат топлобменник въпроса е малко по сложен. Трябва да се знае производителя т.е. марката и типоразмера ,за да ти се каже с колко пластини да е. После остава да решиш въпроса с управлението.
не искам да преработвам бойлера. няма кой а и дори да намеря ще трябва да му платя колкото каже - не ми е оправдано.Първоначално публикувано от geozap
за това искам пластинчат топлообменик.
причини :
1. мога да изхвърля бойлера след време и да взема друг без да трябва да преправям нищо, а и знаем какви бойлери ни продават сега.
2. ако е пластинчат то - трябват само две конусчета да се направят и за това мога да разчитам на кой да е монтажник или дори да се доверя на себе си.
3. дори и да се скапе топлообменика - след време просто ще купа нов.
4. ще може да се отремонтира и няма да стои като някаква черна магия.
да знам че е по-скъпо но е по-просто за мен. някой път е по-добре просто да си платиш когато знаеш за какво си даваш парите.
Та пак стигаме до това как да си избера пластинчат ТО?
гледам дават като основно някаква повърхност. но как да я преценя.
... Колега ти знаеш ли цените на топлообмениците? Хич не са евтини. По-евтин вариант от серпентина на фланеца нямаш.
На GEA ти трябва М 18-24. На Kaori KO25х22.
Като сложиш и циркулационна помпа и термостат...
Цената на един неръждаем фланец е 10лв. Във всеки един момент можеш да събереш фреона и да смениш бойлера.
Пирон45,
не го ли направи това, дето ти предлагах тук: http://www.napravisam.bg/forum/viewt...31947&start=60
при мен тия ядове дето ги описа са минало; с микроконтролера се родих.
Разбира се че съм го направил колега, в момента така се управлява. Нямам време пък и сега не ми се занимава да му правя контролер. Искам да изкара един сезон за да видя евентуално какви подобрения мога да направя. Иначе си работи без проблем. Нямам оплаквания.
Първоначално публикувано от estqwerty
на моята система си експериментирах с такива вентили, тоест с един четрипътник да резва фреона към бойлера.. малко недомислица стана защото четрипътника затваряше само едната тръба и фреона продължаваше да се втечнява в бойлера през другата когато бойлера изстине. добре, че имам ЕКГ закачено за системата и веднага го хванах трябва да сложа и един нормално отворен клапан на другата тръба за да заработи свестно. Другото е, че превключването трябва да става само при 'спокойна система' а не в моомент на напомпване
с една дума - умната
и да поуспокоя народа - не е толкоз кофти ефекта от студения бойлер, все пак достига достатъчно и за топлообменника фреон/вода. поне в моята система
вярно цените са
това Kaori KO25х22 не го намерих , но има това 30 / 20 http://refribg.com/product.php?id_product=193
на 185 лева.
дали ще стане?
не ги ли дават с киловати или бту-та за по лесен избор?
Аз пак не разбирам, при условие, че ще правиш термопомпа само за БГВ, защо искаш да правиш системата с топлообменик? Това е много усложнено. Имаш помпа, топлообменик, термостат, тръбни връзки, управление ...
Вземи един фланцец, разпробий го, сгъни вътре тръбата и заварявай. При мен е така, макар и заводско работи супер, както виждаш от снимките. Другото е да оставиш една тръба 12-ка затапена в единия край за да вкараш в нея температурния датчик.