Остава спорен обаче въпроса, дали при по-силен вентилатор се вкарва повече топлина в помещението. Аз още си мисля, че пренесената топлина винаги е еднаква, разликата при различните степени е само в различното и разпределение в обема на стаята.
Остава спорен обаче въпроса, дали при по-силен вентилатор се вкарва повече топлина в помещението. Аз още си мисля, че пренесената топлина винаги е еднаква, разликата при различните степени е само в различното и разпределение в обема на стаята.
топлината ще е една - енергията ще е друга...
Изобщо дори не е спорен въпроса. Снощи например при температура отвън около -8 градуса и температура вътре 16 градуса при зададени 22 градуса в продължение на час и половина температурата не успя да надхвърли 19 градуса при най-ниската степен на вентилатора. След поставянето му на автоматичен режим и съответно увеличаване оборотите на турбината нещата се промениха и температурата започна да се покачва.
Ето, стигнахме до отговора. На нисък вентилатор имаме темперирано помещение на 19°С. При по-силен вентилатор, го имаме темперирано същото помещение, при същите условия, но на по- висока температура. Не сме променяли нищо, дори градусите от дистанционното. Хайде сега ми обяснете още веднъж, как така машината трябва да темперира при всякаква скорост на турбината? Нокрия в кенеф ли трябва да слагаме?
При големи топлозагуби няма как да темперираш помещението ако е на слаб вентилатор.Може да се получи ако температурата е над нулата-проверено.P.S. зависи с каква машина колко искаш да топлиш.
Някакси ми е нелогично силния вентилатор хем да намалява работата на компресора, хем да вкарва повече топлина.
Намаля работата на компресора, когато не вкарва повече топлина. Например, когато ползваш нокрия в кенеф. Или когато вън е топло, помещението- добре изолирано, а машината е по-голяма, "за да има" .
Каквото и да го дъвчем,в голяма стая с големи топлозагуби,трябва да духа климатика за да топли ,пък ако ще и Нокрия в 20 кв. да е .
Поради тази причина не взех нокрията ,защото в 17кв нещата щяха да са .......,но пък знае ли човек при отворени врати можеше и да се получи
Точно така, при топловъздушното отопление (климатик) си трябва кратност.
Един клиент има 600м2 склад, който отоплява с 2 машини по 14кВт. Обяснявах му, че мощността е достатъчна, но трябва да сложим например 4 машини по 7кВт, защото ще е трудно да стопли, тъй като няма достатъчен дебит (кратност). Не ме послуша и сега нещата не са ткива каквито трябва да бъдат - помещението се стопля много бавно и има голям температурен градиентот единия до другия край. Машините са канални с въздуховоди.
Примерно забелязвам при мене че при минус 8-10 гр,трябва да задам 26 гр и силен или макс, вентилатор на триъгълния Самсунг за да поддържа 24+ реални гр,в другия край на стаята.Но стаята е много студена ,макар и да е само 16 кв ,с неправилна форма и климатика е в един ъгъл,а термометъра в друг на 5 м. разстояние,зад гардероб.Вече за да поддържам 21 гр ,е друго нещо,ама не обичам да стоя на студено.
Рокер 21 градуса не е студено! Просто ти обичаш да стоиш на горещо.
Последните два месеца не е спиран отопляваме целият апартамент(48квадрата) поставил съм вентилатора на автоматик температурата на 21 градуса. Последната сметка за ток ни беше 65лв. като се има в предвид, че и бойлера е нон стоп включен е добре, но и декември не беше толкова студен следващият месец сметката ще е нагоре.
Ами честито! Аз такава сметка не съм имал от пролетта на 2007г.