Добра изолация,добра дограма,и добри стъклопакети също.Имам в предвид 'К'.или 'Енерджи'така наречените четири сезона.При условие,че имаш две външни стени,и двете с големи прозорци с врата към терасата.
Добра изолация,добра дограма,и добри стъклопакети също.Имам в предвид 'К'.или 'Енерджи'така наречените четири сезона.При условие,че имаш две външни стени,и двете с големи прозорци с врата към терасата.
Ако аз съм инстанция, ще съм на дистанция от тази тема. Ако си нямах у нас машина с нисък максимум и такава с висок или пък нямах време да си играя да меря, бих написал "според мен". Ако прочетеш още веднъж написаното по-горе ще забележиш, че съм написал "практически", което значи, че икономията не може да се измери. Разбира се, тук коментираме такива машини, които са правилно изчислени за помещението. Ако са преоразмерени или силно преоразмерени за помещението, тогава нещата не стоят така и липсата на нисък минимум би довела до преразход на енергия. Сиреч, ако сложиш мицубиши в кенеф, вместо нокрия, няма да е толкова икономично
Да кажем... хм, да монтираме външното тяло на по-топло място.
1. Правилно оразмерен климатик (желателно инвертор,желателно среден към висок клас).
2. Кадърен монтаж.
3. Добри изолация,дограма,стъклопакети.
4. При отсъствие от помещението за часове - намаляне на Т с 2-3 градуса,за 3-4 дни на мин.възможна температура, за повече OFF.Последното е добре да се комбинира с Wi-Fi или ключ в роднина,съсед или приятел,който да го/ги включи ден преди завръщането .
5, Донастройки на клапи и вентилатор(и око,който има) според модела - ако въобще има нужда.
6, Почистване и профилактика
Иначе за зададена температура - ами на кой колкото му е кеф .
Да, това е един метод, върху който съм се замислил от преди две години - подаване към външното тяло на топъл въздух през зимата и студен през лятото, като за затопляне или охлаждане се ползват физични процеси, неизискващи разход на ел.енергия.
Имам вече всичко събрано за летния сезон и ще го тествам.
А ще ни кажеш ли какъв е експерименталния сценарий?
Или в котелното,да му е топло на хайванина
Нищо сложно няма - или с въздух охлаждаш, или с вода
Останалото е въпрос на въображение.
Направо слгай за лятото един пластинчат топлообменник да ти топли бойлера докато охлажда хола и си готов с хладилнат ефективност.