При водното отопление комфорта е малко по-добър,но месечните ти сметки ще са два пъти по-големи.Мултисплита не e добър вариант,по-добре две 9-ки,например ASYA 09 LGC.
При водното отопление комфорта е малко по-добър,но месечните ти сметки ще са два пъти по-големи.Мултисплита не e добър вариант,по-добре две 9-ки,например ASYA 09 LGC.
Белите страни се климатизират, защото не са климатизирани, но те са отдавна газифицирани, поне от 50 години, но и сега пазарът на котли там е несравнимо по-голям отколкото у нас. А най-големия пазар на газови котли в Европа е ... южната ни съседка Турция, като един от най-бурно развиващите се пазари. Не разбрах кое му е съизмеримото на инвестицията - дай ми цялостна оферта - 6000лв чилър + 2000лв конвектори + 1500 лв за бойлер със серпентина + още какво? И до какви температури може да се ползва? И къде се монтира? Защото офертата за газов котел + радиатори за посоченото жилище започва от 2000 и не надхвърля 3000.Първоначално публикувано от vanko68
По хубаво и комфортно отопление от на газ няма.Цената на газта е била наи ефтина и ще си остане такава.Вярно ще има подскъпване но подскъпването на газта ще рефлектира и на останалите неща и пак ще остане наи ефтина.Има и газови чилъри които са по ъкономични от електрическите за една и съща мощност.Комфорта си има цена.Предимно с климатици се изхранвам но ако зависи от мен ще ги забрахя със закон.
За хиляден път предъвкваме едно и също нещо. За пореден път ще изкажа субективното си мнение.
Няма топло и комфорт за без пари. Всичко друго са измами и компромиси.
Няма субективно по-добро усещане от топлината на парно с радиатори.
Няма по-добро решение за едно фамилни къщи и по-големи апартаменти с много външни стени, където температурата без отопление е достатъчно ниска, особено в санитарните помещения, въпреки изолацията.
Няма по-добро решение за хора, за които 18-20гр. от климатик са много ниски. Смело твърдя, че няма нищо общо между 22гр от климатик и 22гр. от парно.
За мен решението е отопление на локално парно зимата и охлаждане с евтини климатици лятото. Имам този вариант отдавна. Сега минавам от твърдо гориво на газ, за да си реша проблема с хамалогията и човешкия фактор за обслужване. Америка се отоплява на газ. И Западна Европа е един от най-големите консуматори на газ. За ***** е ясно. Защо ли?
Малък Offtopic:Първоначално публикувано от Lazar
Като спомена за хотели - аз поне често спя по хотели из страната и в багажите ми лятно време винаги има един малък вентилатор, а зимата - една малка 2 Kw духалка. Че изненадите с температурите по хотелите никак не са рядкост![]()
Точно за това говоря - никой не може да те излъже, че ти е топло![]()
Дали е възможно по ясно да се изрази мнение по темата? Мисля - не.Първоначално публикувано от VanDan
Напълно съм съгласен. Ако пиеш бира имаш каса от мен -![]()
и пак смея да твърдя че с радиатори не е по комфортно отколкото с подово то прави навсякъде една и съща температура и най вече на самия под където винаги е най студено
Най-добре е подово,комбинирано с радиатори или кнвектори
абе вярно е че белия свят се отоплява на газ но ние сме малко по назад от него ,основно по доходи .. ако на газ ще си отоплявам апартамента за 250 лв с климатици го отоплявам за 100 ,като и първоначалното ми капиталовложение е по малко ... тая сметка си я правя макар че доходите ми са доста над средните за страната ... след години като понапреднем откъм стандарт на живот ще сменя отоплението
Нещо не се връзва...
Климатика си струва парици - доста парици
Той си има живот - 5-10 годинки
парното е с радиатори - 10-30 годинки
отделно профилактики и обслужване.....
май е по-добре на парно![]()
какво профилактики и обслужване ? машините ги позачиствам сам веднъж на сезон по обстойно после само филтрите ... за профилактики не плащам ,в гаранционните ми карти не пише такова нещо ...10-20-30 години - ние да сме живи и здрави ,чак толкова далечна сметка не правя ... до тогава много неща ще се променят на енергийния пазар
С добро подово наистина е по-комфортно, но с лошо проектирано и изпълнено е зле. У нас имаме повече опит с радиатори, подовото навлиза напоследък и е въпрос на шанс да не попаднеш на някой измислен майстор. Иначе и аз напоследък съм се запалил за подово - осигурява най-близко до идеалното разпределение на температурата по височина - топло на краката и по-хладно на главата. Това води и до значителни икономии, освен комфорта.Първоначално публикувано от TIMBERLAKE
Не знам защо,но досега никой не обръщаше внимание на факта,че за да е ефективно подовото,трябва изолацията отдолу да е перфектна.Минат "майсторите",сложат му едно фолио 2мм и готовоДа,ама не.Тоя бетон с неговата добра топло(студо)проводност докато го загрееш......
Подовото е добре, но като погледна електромера и ми се завива свят. Аз съм за комбинираното отопление. Евтини климатици до 0* и от там на парно. Градът ни е газифициран, но за да ходиш по къс ръкав трябва да е 23-24*, а сметките отиват към 200 лв на газ. С една дума безплатен обяд няма. Всеки начин на отопление си има и предимства и недостатъци. Лошото е, че доходите на масовият жител са ниски. Аз лично по-чисто от тока не виждам, е разбира се ако човек може да си го позволи.