Не винаги е така. Природният газ поскъпва регулярно по 1-2 пъти годишно за последните 3-4г. Аз лично съм усетил 100% увеличение от края на 2008г. Има потребители от 2004-5г., които свидетелстват за 250% увеличение от тогава. Токът не поскъпва с тези темпове. Все пак директно на газ са твърде малко хора и няма как да се вдигне много шум при увеличение. Централното парно, заради дотации пропуска частично или изцяло някои от увеличенията на природния газ. Но увеличение на токът се усеща от много хора и има по-голям ефект по медии и т.н.
Отдавна и аз говоря, че не е най-големия проблем режим на работа, оборудване и т.н., а цената на енергоизточника и доходите на хората. Всяка икономия си има край. Под един разход вече не може да паднеш ако не искаш да стоиш на студено. При растяща цена сметката неминуемо се увеличава. Всичко друго са празни приказки.
С риск отново да засегна някои професионалисти, но при тази цена просто не е разумна алтернатива отопление на газ специално за апартаменти. Особено по-малки, вътрешни, изолирани. Не харесвам отопление на климатици, но за този вид жилища те са без алтернатива ако се гони ниска месечна сметка. Имат някои недостатъци, но това е за сметка на цената. Отопление на газ е за големи жилища, особено къщи и богати хора. Това е истината пък нека тук да се пише, че имало и сравнително по-малки сметки, но спрямо други потребители на газ, а не на клими. Ма то било за някои райони на някои градове, за 16-20гр. температура и т.н.
Последно поради топлия Март най-вероятно ще изляза на следната изравнителна сметка за тримесечието:
01-03.2012г. - средно по 377м3 - средно по 410лв. (може и да надмина малко Март, заради изравняването) на месец. Почти колкото съм бил миналата година като потребление, при много по-студени Януари и Февруари сега. Очевидно съм понамалил разхода малко. Но тогава платих по 350-370лв. средно, а не като сега по 410лв.