Ако говорим за алуминиев радиатор конзоли се продават с различни дължини.Ако говорим за панелни радиатори не съм много запознат по въпроса с конзолите ,но аз съм на ТЕЦ и моя радиатор е панелен и отстоянието е точно 5см,,значи продават такива конзоли някъде.
За ф изхода и входа на котлетата даже на някой модели са ф15,нормално е да са с малко ф т.к. водата се загрява проточно.
Но отоплителната инсталация се оразмерява според дължината на трасетата/линейно съпротивление/,броя фитинги по нея/местни съпротивления/ и консуматорите.Като за добре оразмерена инсталация се разбира например-
ф 28 тръгва от котела ,след 1я консуматор се смалява на ф 22,след втория на ф 18 и последния на ф 15 /давам пример с медни тръби/ връщащата се инсталация трябва да е оразмерена по същия начин- от последния консуматор ф15 .....до котела ф28.При къщи или апартаменти с по-голяма консумация поставянето на разширителен съд е задължително,въпреки,че в котлето има монтиран такъв.
Дано да съм ти бил полезен с отговора.
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1331396478[/time]_________________________________________________
А има и друго много важно нещо......
Нормално е някой от БРАТСТВОТО ОВЕРГАЗ да казва - 15-20кубика на ден са напълно нормален разход всичко работи перфектно.....нали вадиш пари от собствения си джоб и ги вкарваш в неговия........
Нормално е някой майстор да купи материали за 500лв и да ти ги монтира за 1500лв,вместо да купи материали за 1500лв и да ги монтира за 500лв.
И после да каже-ами тя цената на газът е скъпа и затова плащаш толкова много и т.н..........
Спирам до тук......
Успех на всички.