Първоначално публикувано от
бобо Здравейте колеги и Честита Нова Година! За първа година се отоплявам на газ и съм съвсем невежа с този вид отопление. Къщата е двуетажна с около 200кв. м. площ. С топлоизолация на тавана и частично сменена ПВЦ дограма, без външна топлоизолация, но с дебел двоен зид тухли. Преди се отоплявах с котел на въглища, като горях до 6 тона на сезон.Радиаторите са чугунени, общо 111 глидера в 7 стаи общо. В две от стаите съм затворил радиаторите. Газовият котел е Feroli Domicompakt F24, който взех на някаква промоция, дори и гаранция няма! Хората които изграждаха газовата инсталация, само го свързаха на мястото на стария котел и си заминаха, понеже те се занимавали само с друга марка котли, а този им бил непознат. Пробата и запалването извършиха от газовата компания, като ми обясниха само за какво служат двете копчета на таблото. Като почна зимата за октомври имах 140, а за ноември 160лв. за газ. Но месеците се случиха топли и не е работил котела постоянно. Но за декември получих сметка от 623лв, което ми се вижда огромна сметка. Та въпросът ми е какво трябва да направя със собствени възможности, евентуално по някакви елементарни настройки. Котелът съм го оставил на минимална температура около 45 градуса, което в стаите докарва около 19-20 градуса, при външни температури около нулата. Забелязал съм, че работи около 10 мин. след това изключва за още толкова. Има си модулация на мощността, която забелязвам по газомера, на пълна мощност цифричките се сменят на всяка секунда, а после намаляват на около 3 секунди.И още един въпрос- циркулационната помпа трябва ли да върти постоянно, защото при мен работи винаги, без значение дали котелът гори или не. Само при горене като че ли минава на по-висока скорост.Извинявам се за наивните въпроси, но се надявам да получа полезен отговор!