Страница 43 от 184 ПърваПърва ... 3341424344455393 ... ПоследноПоследно
Резултати от 631 до 645 от общо 2757
Like Tree1090Одобрявам

Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на ccankov73
    Тук е от
    Apr 2013
    Живее в
    Разград

Отговор: Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

LAZAR може ли да те попитам - къща около 200кв отопляеми,2 етажа,изолация,нова(5год) дървена дограма с К стъкла ,котел Radiant RBA CS 30/100 с вграден бойлер 100л,потдържана температура 24-25 градуса - да имам около 1000 лева сметка за газ - студените месеци.Термоглави на всякъде без баните.Лятото за топла вода 30-40 лева - 5 човека.Ако според теб има нещо объркано има ли някой който може да хвърли 1 око на системата,защото в Разград НЯМА!Аз съм вече с климатици,но комфорта на газта е друг!

2.  

3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

ccankov73, извинявай че ти го казвам, но всичко е объркано. Ще започна с едно отклонение - сега тъкмо се връщам от една къща 200м2 в едно село край Варна. Аз съм изграждал отоплителната инсталация, като настоях нарочно клиента да си плати един проект - мисля че беше към 300-400лв. Проекранта беше предложен от мен (защото съм съм виждал всякакви дивотии), дори той е член на нашия форум, макар да пише рядко. Та по сметки максималните топлозагуби на тази къща са 11.9кВт - това е при най-студено време, нормално нуждите са по-малки. Монтирал съм пелетен котел Теси с мощност 3-17кВт, защото няма по-малък. Доколкото разбирам твоята къща също е нова и предполагам че топлозагубите и са подобни. Само че при тебе минималната мощност на котела е 17кВт (много по-голяма от нуждите) а за максималните 30кВт няма какво да говорим. Не казваш каква радиаторна мощност имаш инсталирана, но какво става като затворят половината термоглави?

4. Senior Member Аватара на ccankov73
    Тук е от
    Apr 2013
    Живее в
    Разград

Какво става ли - он - оф постоянно.Чак ме дразни,въпреки че е в мазата.Ох..."извинявай че ти го казвам, но всичко е объркано".И аз така си мисля.Идваха 3-4ма уж от най-добрите тук(препоръчани ми от стари инженери в ТЕЦ) - и всичко е наред,след като им казвам, че за мен това не е нормално. Аз съм по принцип от Варна но се ожених наскоро в Разград :rolleyes: и това заварих като инсталация.Не знам кой и как я е проектирал .След около 2 седмици ще бъда във Варна, и ако не е нахално ще може ли някакъв контакт (тел) на лично да поговорим за евентуална консултация,че искам да си върна парното и комфорта.С климатиците е топло и евтино,даже супер,но ако не духаха.
    Този пост е редактиран от ccankov73; 24-11-13 в 03:36.

5. Member
    Тук е от
    Jan 2011
    Живее в
    Стара Загора

Цитат Първоначално публикувано от ccankov73 Виж публикацията
    LAZAR може ли да те попитам - къща около 200кв отопляеми,2 етажа,изолация,нова(5год) дървена дограма с К стъкла ,котел Radiant RBA CS 30/100 с вграден бойлер 100л,потдържана температура 24-25 градуса - да имам около 1000 лева сметка за газ - студените месеци.Термоглави на всякъде без баните.Лятото за топла вода 30-40 лева - 5 човека.Ако според теб има нещо объркано има ли някой който може да хвърли 1 око на системата,защото в Разград НЯМА!Аз съм вече с климатици,но комфорта на газта е друг!
    Ако четеш форума редовно,ще разбереш,че 85% от потребителите държат Т 20°С-21.5°С в стаите !!! Всеки един градус вдига сметката с +/- 10%. Аз на ап. от 92м² и 21°С в стаите плащам 350-380 лв. януари да речем. На 25°С ти сам смятай !?!? Освен всичко,явно има и още нещо,което трябва да се барне по системата ти ... термоглавите развити до край или въобще да ги няма !
    Този пост е редактиран от МИК66; 26-11-13 в 15:48.

6. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Едно и също всяка зима се пише в този форум. Това е дъвкано и предъвкано в темата. Само трябва да се прочете. Просто газът поскъпна с над 100-120% за 5-6г. При такива изходни позиции няма как да е евтино за джоба на мнозинството у нас. Каквато и система да правиш, гори ли котела, той изразходва газ. При тази цена този газ натрупва солидни сметки. Затова единственото спасение е да има мнооооого яка изолация и котелът да не се включва. Само неработещият котел дава икономия. И донякъде поддържани от немотия (прикрита уж от лични предпочитания) температурни извращения от рода на 18-20гр. Всичко друго е реклама на майсторите. Единствено някакъв смисъл има от котел с ниска минимална мощност. За съжаление чак в последната година започнаха да се предлагат подобни на нашия пазар. Тези, които сме дали по и над 2000лв. за котел 11(12)-24кв. каквито бяха над 99% от предлаганите преди на пазара трудно може да си позволим нов. Вече с правилна инсталация и добавки от рода на стаен регулатор може да намалиш някои свръхвисоки сметки. При апартаментите се намесва и факторът - топлещи те съседи. Особено отдолу и отстрани ако има. И пак никога не може и да става дума на сравнение с разходите при твърдо гориво или клими.
    Отоплението на газ е по-скъпо и по-комфортно от климатици. И има частни случаи за жилища, където просто с климатици не става. Аз трябва да сложа поне 4 за къщата и пристройката и пак баните ще стоят студени. В къща си трябва някакъв вид водна инсталация, а вече дали твърдо гориво, пелети или газ е дилемата. Може и на клими, но да седиш в 1-2 стаи само и банята по някакъв начин на ток. Къщата не е апартамент. Отвсякъде граничиш с околната среда. Вложенията в изолация трябва да са наистина много сериозни.
    Този пост е редактиран от VanDan; 07-12-13 в 16:09.
    Alexi, estqwerty, mirandi и 1 други харесват това.

7. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Pleven, Bulgaria, Bulgaria

Банята се отоплява с една духалка стенна и почти не се качва сметката с нея. Газта дава комфорт ама за хора със стабилни доходи. Но ако сметнеш инвестицията в газта и климите е еднаква но с климите сметките са поносими.
    mirandi одобрява това.

8.  

9. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от VeleV.Klima Виж публикацията
    Банята се отоплява с една духалка стенна и почти не се качва сметката с нея.
    И аз съм го забелязал това, затова стаите съм си ги направил колкото банята, отоплявам ги с духалки и почти нищо не плащам - защо ми е да си купувам климатици? Цялата икономия идва от това, че стаите ми са колкото банята - (в моя случай 15м2), а за отоплението на такова помещение с духалка почти не се качва сметката:rolleyes:
    estqwerty и zzz харесват това.

10. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

идеята е ,че банята не я ползваш постоянно просто преди да влезеш пускаш духалката за малко и това е ..

11. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Добре е банята да се ползва редовно
    VanDan, estqwerty и lazarus18 харесват това.

12. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Имало е в квартала случаи на замръзнали тръби в неотопляеми бани в къщи. Сега най-вероятно ще кажете, че и къщите са само за богати. Новопостроените може би. Наистина в апартамент е по-евтино. Спор няма. Изолираш само 1-2 външни стени. Сложиш 2-3 нови дограми. 2 класни климатика и си в играта. Ако имаш и добре топлещи съседи и става завършена система. Имам приятел в гарсониера, който не се топли на нищо. Топлят го комшиите отдолу, отстрани, отгоре, тръбите на локалното за входа му парно (не им плаща и май са му вдигнали мерника нещо) и комина на котела.

13. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

строителството ни е такова .. в Норвегия не им се пукат тръбите ..
    estqwerty одобрява това.

14.  

15. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от VeleV.Klima Виж публикацията
    Банята се отоплява с една духалка стенна и почти не се качва сметката с нея. Газта дава комфорт ама за хора със стабилни доходи. Но ако сметнеш инвестицията в газта и климите е еднаква но с климите сметките са поносими.
    А най-добре едно метално тасче, в което слагаш малко газ, палиш го да обръгне въздуха, после взимаш един душ за нова година и после чак за Великден.
    Поне така са правили прадядо ми по неговото време. Сега искам като седна на тоалетната чиния да не ми залепва задника и да не стържа сапуна по настръхналата си кожа.

Иначе VanDan за пореден път го е казал как стоят нещата.
    VanDan одобрява това.

16. Member Аватара на felipe
    Тук е от
    Apr 2007

Отоплението на апартамент в къща си е сериозна работа,и аз съм в къща и напълно подкрепям мнението на VanDan,няма да пиша много,само ще спомена,че по-миналата година,когато бяха големите студове,при мен замръзна една водопроводна тръба,която води към майка ми,тръбата минава през стена(по средата,горе-долу) на която от едната страна е моята баня с работеща лира 1Х1.50, а от другата е стълбището на съседите...смятайте за какво става на въпрос.

17. ru6
    ru6 е офлайн

Тук е от
    Jun 2011

Сравнително от скоро се отоплявам на газ .Изчетох и много мнения във форума на тази тема.Особенно полезни ми бяха публикациите на velchev ,MIK66 ,разбира се -на Lazar като водещ майстор и специалист,както и на някои други. Съгласен съм с публикациите ,че колкото по-често включва котела толкова разхода е по-голям и т. н.Бяха написани и много теоритични обосновки за многократното запалване на горелката и преразхода. Всичко изглежда напълно логично и въпреки това при мен на практикта показа друго. При работа на равновесна температура (за моята система е около72гр.) разхода е с около 1 куб.м. на ден повече отколкото включване/изключване по температура 60гр. и 10 мин. интервал . Забелязах,че загряването на водата до по-висока температура покачва разхода.Ако намаля темп . на водата до 55 гр. ще сваля още разхода независимо от on/off режима.

Другото ,което се чувства е ,че е много по комфортно радиаторите да се подгряват на по- кратки интервали и да топлят постоянно-независимо от бавното покачване на стайната температура, отколкото 1,5 - 2 часа да стоят студени и след това да се загреят за 20-25 мин. на 72 гр.

Струва ми се ,че пропускаме и още нещо при обясняването за преразхода .Може би и времето за затопленето на стаите .Вероятно затова някои програматори са направени да включват и изключват на времеви интервали независимо ,че не е достигната стайната температура ?

18. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Ами разбира се че постоянна работа на 72*С ще харчи повече газ отколкото при загряване до 60*С и после 10мин почивка. Но ако котела работи постоянно на 72*С и не достига зададената стайна температура за да изключи, то при другия режим изобщо не може да я достигне и стоите на по-студено, така ли е?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 43 от 184 ПърваПърва ... 3341424344455393 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Майстор за локално парно из Пловдивско
    От Jumbalaya във форум Купува
    Отговори: 0
    Последно: 15-11-13, 17:46
  2. Отговори: 1
    Последно: 27-03-13, 17:25
  3. мога ли да си направя локално парно ?
    От get във форум Отопление
    Отговори: 15
    Последно: 09-01-12, 12:28
  4. UPS за локално парно,избор?
    От Binq във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 07-01-10, 16:22
  5. Локално парно с бойлер
    От nakt17 във форум Отопление
    Отговори: 18
    Последно: 19-03-08, 11:05

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе