Страница 6 от 181 ПърваПърва ... 456781656 ... ПоследноПоследно
Резултати от 76 до 90 от общо 2703
Like Tree1052Одобрявам

Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    5,563
    #76

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Да, но той е поне 2 пъти по-добре изолиран от мен! Не всички са така, нали?

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #77

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Цитат Първоначално публикувано от deian
    Не е коректно така - какво значи цена за отопление на 1 кв.м.? От кв.м. до кв.м. може да има огромна разлика в изолациите и топлозагубите. Но киловат - киловат сравнението е неоспоримо. Независимо колко киловата са необходими за едно или за друго помещение.
    Не е точно така deian. Всеки, който има климатик знае, че все се чувства хлад, докато не се достигне температура поне 25-26°, а понякога и повече. Така е и при отопление с духалка. Това се дължи на движението на въздуха и поради факта, че не се усеща инфрачервено излъчване, с каквото човешкото тяло е свикнало. Същото е и през лятото в горещините - при раздвижване на въздуха с обикновен вентилатор имаш усещането, че е по-хладно.
    При отопление с радиатори нормалната температура, при която тялото се чувства добре е 21-22°С, при 23°С вече е много топло. Това е заради комбинираното действие на конвекцията и излъчването на радиатора.
    При подово отопление тялото се чувства най-добре дори при още по-ниски температури - поне 1, че и 2°С надолу.
    Е да де, ама за да се поддържат 25°С са необходими повече киловати, отколкото да се поддържат 21°С. Така, че за да се отоплява едно жилище с климатик и духалка ти трябва реално повече киловати, отколкото ако е с радиатор. Така, че оттук се губи част от евтиния киловат заради СОРа. Като сложиш и загубите на топлина в атмосферата при дефроста, се получава по-друга картинка, от тази, която пише в проспектите. Точно по тая причина ти казах, че е по-правилно да разглеждаме отношението лв/м², отколкото лв/кВт, защото нас в крайна сметка ни интересува лв/м². Затова дадох и примера с разхода на автомобила. Затова и твоята сметка при отопление с климатици е подобна на друг със същото жилище, който се отоплява на газ.

  4. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #78

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Не е точно така deian. Всеки, който има климатик знае, че все се чувства хлад, докато не се достигне температура поне 25-26°, а понякога и повече. Така е и при отопление с духалка. Това се дължи на движението на въздуха и поради факта, че не се усеща инфрачервено излъчване, с каквото човешкото тяло е свикнало.
    Много пъти е обсъждано,че комфорта е индивидуално усещане, не обобщавай за всички потребители и не говори от тяхно име с кое отопление се чувстват най-добре.
    Под-най добре включва ли се чувството когато си получил и видял размера на сметката за отопление с газ, че то и психичното здраве е важно за това да се чувстват най-добре...

    Дай факти за твоите сметки и си КАЖИ с какво се отопляваш.

    Дайте малко факти по темата вече е началото на февруари.Пишете за декемврийските и януарски сметки.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2008
    Мнения
    457
    #79

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Значи на мен при 23 мога да кажа, че ми е комфортно топло, след като вкъщи аз, жената и малкия, който е на 3 г. се разкарваме по тениски с къси ръкави! Като се има предвид, че както по-горе споделих живеем на първия етаж, който е много студен!
    Отдолу въпреки, че съм с истински паркет ми лъха студ от мазетата, което си е топлозагуба.Нямам и външна изолация...само стените ми са с гипс-картон, но вътре няма изолация-лепен е! Представям си ако направя една качествена изолация на апартамента, какви градуси ще поддържам вкъщи...сигурно ще падна на 21!Хората, които набузват климатиците на 25-26 имат големи топлозагуби!
    Така че, топлозагубите оказват едно и също влияние както на климатика, така и на отопленията с газ и камините с водни и въздушни ризи!

    На запад по белите страни се отопляват с газ!Там всичко е газифицирано и това всеки го знае.
    Просто при нас още не е дошъл момента на газта!На там, обаче вървят нещата. Скоро чух и за нашия квартал, че се мисли за газифициране и е въпрос на време да го направят! Това е бъдещето...просто така е по цял свят!
    Въпрос на време е и при нас да се премине на отопление с газ. Не знам кога, но съм убеден, че ще стане.
    Не знам в страни като Германия, Австрия, Италия, и т.н. да се отопляват с климатици.Не е дошъл момента на газта, това е!

  6. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,604
    #80

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Имаше момент преди 1-2г., когато цената на газа беше смешно ниска. Тогава отоплението на газ е било и по-комфортно и ценово ефективно, но пък пък битовата газификация имаше нищожни размери. После лека-полека започнаха да се разширяват мрежите, заради интереса на хората, но както често става в България цената му скочи. Просто последната 1г. цената на газа се увеличи неимоверно много. От тук дойдоха по-солените месечни сметки. Другият проблем са доходите на хората. Не виждам какъв е проблемът при доход от порядъка на 1-2ххх лв. дали ще дадеш 100 или 250лв. Така аз го виждам, но друг може да има и различно мнение.
    А, сравнения на измерванията са ми били винаги смешни. Визирам темите за климите. Маниаци, висещи по няколко часа с термометри по ъгли, ниско по пода и високо до тавана, мерещи темп. на струи, засичащи потребения ток на всяка машина със седмици, постоянно надзъртащи по прозорци и тераси дали има висулка или обледеняване, използващи сложни схеми за изчисления на минимални мощности и поддържащи бази данни на компютъра... Настроил съм котела и програматора и повече никакво внимание не му обръщам. Това е единият полюс, а другият е хора с ток с 2 климатика 40-50лв., при условие, че аз без климатици имах преди газа по 70-80лв. Как на повечето с климите им било супер на 19-20гр. и на повече им било страшна жега. Повече от горнище на анцуг не съм носил в къщи, най-често по тениска и за това за мен 20гр. не е висока температура. Само с няколко часа бойлер на нощна им стигало топлата вода за цялото семейство за къпане и миене. Други пък живеят само в 1-2 стаи и се прибират само да спят в къщи и през останалото време климата или котела е на 17гр., колкото да не замръзне. Така че тези измервания са относителни и много зависят от начина на живот и личните предпочитания.

  7. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    5,563
    #81

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Преизчислена в киловатчаса, стойността на енергията, произведена с природена газ, ще е средно 8,8 стотинки за домакинствата
    http://www.ruseinfo.net/news_70110.html
    1 кВ отдадена топлина от климатик струва (от COP 6 до COP 3) минимално 0.026 лв и максимално 0.053 лв. Средно 0.04 лв. (4 стотинки).
    Нямам повече въпроси.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    150
    #82

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    За изминалия отоплителен сезон /септември-май / около 1700куб. газ. Жилище 120кв.м. , частична изолация, без икономии.Изложение север-изток-юг. Съседите отопляват .
    В това влизат топлата вода и готвене на газ.

  10. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2010
    Мнения
    24
    #83

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Здравейте!
    За 12,2009 месец имам изразходени 356 м3 газ(=266.63 лв) , за 04.01.10 - 12 m3(=9.89 лв.) , 05.01.10 – 15 м3 (=12.36 лв.) /вчера от 7:30 до7:30/ !?!
    Отоплявам 50 м2 жилищна площ, къща, уж с изолация (вътрешна и на пода ), (при външна t° -5°С, температурата в помещението пада с 1° за 70 мин.) подържам през деня - 22 С а нощем 19 С . Изложение северо-север. Две външни стени. Котлето ми е BAXI Luna Comfort 3, 240 Fi само топла вода без газ за готвене.
    Радиаторите ми са Elegance H600, 52 глидера (22+12+18, всеки радиатор захранван от колекторното табло по системата горе-ляво, долу-дясно) + една лира в банята 900х400 мм.
    Нормален ли е тоя разход ??????!

  11. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2009
    Мнения
    41
    #84

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Ето малко статистика - за декември - 238 куб.м или 169 лв. при поддържане на стайния термостат от 6.00 до 22.00 - 22*, а после - 19*.
    От два дена, когато усетихме ледената зима засякох консумацията и резултата е следния - на 22.01 в 18.30 при темп. минус 6* и след това пак в 18.30 на 23.01 при темп. минус 8* бях използвал 16,5 куб.м. или 12,48 лв. През целия ден темп. навън не падна под минус 5.
    На някои може да се вижда много, но за мен при тези условия навън и постоянна темп. навсякъде в апартамента +къпане на дъщерята (продължава около 45 мин, преди не беше толкова - сега се разглези)+доста ръчно пране на жена ми. Но дори и без това мисля че е нормално и си заслужава парите този комфорт и удобство.
    Само за пример - преди с камината на дърва пак отоплявах целия апартамент, обаче:
    1. Температурата не беше постоянна навсякъде и се променяше много - когато камината гори е много топло, през нощта пада до 6-7* при 24-25*
    2. Отоплителен сезон ми струваше около 600-650 лв. (дърва+въглища) - сега за ноември+декември съм платил 306 лв. газ като тока ми падна на 25-28 лв. при 45-50 преди това. За януари ще е около 220 лв. така че повече от половината зима съм изкарал с 526 лв. с това не искам да доказвам колко по евтина е газта пред дървата, защото не е по-евтина, но комфортно отопление и топла вода за около 20% повече пари и без грам хамалогия си заслужава определено - поне за мен е така

  12. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2009
    Мнения
    41
    #85

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Да продължа със данните:
    1. Вчера 24.01 - температура навън минус 10 - разход 14,40 куб.м или 10,87 лв.
    2. Днес 25.01 - температура навън минус 13 - разход 14,82 куб.м или 11,19 лв.

    За последните 3 дена (най-мразовитите досега) - среден разход 9,62 куб.м или 7,26 лв.

    Данните са от Казанлък, температурния режим е същия както в по-горния ми пост, а комфорта и топлината в абсолютно целия апартамент е невероятна.


    valen1: Не пускай дублиращи се постове.

  13. Member Аватара на peterstamov
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    676
    #86

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Цитат Първоначално публикувано от sosobg275
    Здравейте!
    За 12,2009 месец имам изразходени 356 м3 газ(=266.63 лв) , за 04.01.10 - 12 m3(=9.89 лв.) , 05.01.10 – 15 м3 (=12.36 лв.) /вчера от 7:30 до7:30/ !?!
    Отоплявам 50 м2 жилищна площ, къща, уж с изолация (вътрешна и на пода ), (при външна t° -5°С, температурата в помещението пада с 1° за 70 мин.) подържам през деня - 22 С а нощем 19 С . Изложение северо-север. Две външни стени. Котлето ми е BAXI Luna Comfort 3, 240 Fi само топла вода без газ за готвене.
    Радиаторите ми са Elegance H600, 52 глидера (22+12+18, всеки радиатор захранван от колекторното табло по системата горе-ляво, долу-дясно) + една лира в банята 900х400 мм.
    Нормален ли е тоя разход ??????!
    Предполагам доста топло-загуби. Дограмата как е? А тавана - ако нямаш, налепи някакъв стиропор и го шпакловай!!!

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #87

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    gogo1966 - не ми стана ясно...Вчера имаш 14,4 м3,днес имаш 14,8 м3,после казваш,че за последните 3 дни имаш средно 9,6 м3.Излиза,че оня ден си имал - 0,4 м3 ( минус 0,4 м3) . Да не би да си върнал малко газ на газовата си компания???

  16. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2009
    Мнения
    41
    #88

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Лелеееееее това е моя грешка - тези 9,6 кум.м са среден разход от 31.12 до вчера. Просто на Excel-a си проверих формулата и се оказа че смятам среден разход до момента, считано от 31.12. Естествено че средния разход за три дена при полжение че първия студен ден изразходих 16,5 не може да е толкова - среден разход15,16 куб.м. за трите студени дни.
    Още един път се извинявам за недоразумението.


    valen1: Не пускай дублиращи се постове.

  17. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2010
    Мнения
    24
    #89

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Цитат Първоначално публикувано от peterstamov
    Предполагам доста топло-загуби. Дограмата как е? А тавана - ако нямаш, налепи някакъв стиропор и го шпакловай!!!
    Имам пвц Дограма ,имам и подова изолация / но мисля и от долната страна на плочата да изолирам щото са гаражи /
    да направя изолация на тавана но с какъв материал ще е най ефективно / височината ми е 2,5 м ниска /

  18. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #90

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Най-много топлина се губи през пода и тавана. За тавана е подходящо гипскартон на конструкция и помежду вата.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 6 от 181 ПърваПърва ... 456781656 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Майстор за локално парно из Пловдивско
    От Jumbalaya във форум Купува
    Отговори: 0
    Последно: 15-11-13, 16:46
  2. Отговори: 1
    Последно: 27-03-13, 16:25
  3. мога ли да си направя локално парно ?
    От get във форум Отопление
    Отговори: 15
    Последно: 09-01-12, 11:28
  4. UPS за локално парно,избор?
    От Binq във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 07-01-10, 15:22
  5. Локално парно с бойлер
    От nakt17 във форум Отопление
    Отговори: 18
    Последно: 19-03-08, 10:05

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе