Първоначално публикувано от
VanDan Ванко, адаш, когато дойдеш да ми стоплиш цялата къща в Плевен с климатици, а не с парно (независимо от вида на котела) ела ми се обади. Климатиците не стават за всяко жилище. За апартаменти може би, но за еднофамилни къщи твърдо не. Всички с локално парно около мен държим спокойно 23-25гр., че и повече, когато се наложи. 99% от хората с климатиците държат макс 20-21, защото все потни били, а не защото климатиците са конструирани за 22гр и за повече вече драстично нарастват сметките и може и да не достига мощност на климатика. 8 апартамента от кооперацията срещу моята къща с климатици минаха заедно с мен на газ. Съседът до мен, също с еднофамилна къща мина от 2 климатика на локално парно с твърдо гориво и бойлер на газ. Сметките са относително нещо. Трудно се сравняват за различни жилища, климатични райони, начини на отопление и температурни вкусове на потребителя. Няколко пъти вече писах по темите, но отново ще се повторя. Единственото сигурно за мен нещо е, че няма топло и комфорт за без пари. Всичко друго са празни приказки. Също така топлината от радиатора от парното ми е в пъти по-уютна от топлината от климатик. Никой не може да ме убеди в противното. Виж колко теми има за хора с проблеми с климатици, маниаци с електромери на всеки климатик, поддържащи бази данни достатъчни за малък научен труд с температури, степен на фан, показания на електромер и т.н. А колко има на хора със локално парно. Един приятел ми се хвалеше колко евтино било с 2-та му климатика, но когато бях у тях да му оправям компа и се чудя, защо при влизането те си останаха с шапките и якетата, а аз се събличам по навик. Той си сложил климатиците на 18гр. и топли само 2 стаи, а на другите отворил вратите. На мен ми потече носа, а не съм зиморничав, а жена ми, която е, направо си тръгна, защото краката и ръцете и са все студени, но това е обект на друга приказка. След това гостуване жената ме предупреди, че ако някога спра парното в къщи ме напуска веднага. Цялата къща (+пристройката на баща ми) е изолирана, но многото външни стени, липсата на съседи отгоре, отдолу, отстрани си казва думата. Климатици не вършат работа. С парното топля къщата - 4 стаи и баня, и пристройката - 1 стая и баня, без проблем, шум, духане, размразяване на пити и т.н. Не меря и не вися по прозорците да наблюдавам постоянно климите (имам 2). Сега с природен газ елиминирах пушеците, мръсотията и хамалогията от донбаските въглища, но системата ми е такава, че старото котле си седи в готовност и с помощта на няколко крана спокойно може да минавам от едното котле на другото. Винаги обичам да имам резервен вариант.
Да се похваля, от снощи котлето на въглища вече ми е само бекъп и съм официално на газ.