Страница 4 от 181 ПърваПърва ... 234561454 ... ПоследноПоследно
Резултати от 46 до 60 от общо 2703
Like Tree1052Одобрявам

Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #46

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Цитат Първоначално публикувано от moxa
    Що се отнася до комфорта - не виждам съществена разлика от отоплението на газ. Дори за разлика от газта отоплението е по гъвкаво и може да се настройва локално. При газта имам един датчик в едно от помещенията където е регулаторът и температурата в цялата къща се води по това помещение.
    Съжалявам, че отоплителната ти инсталация не е съобразена с твоите изисквания. Една такава голяма инсталация дава много повече възможности за творчество и възможности за управление на температурата в няколко зони, но затова трябва да има ясни изисквания от страна на възложителя и по-сериозни предварителни комуникации с проектанта. Все пак остава желанието ми да споделиш в края на отоплителния сезон резултата от "подмяната на вота", изразен в месечни сметки и не се съмнявам, че ще бъдеш коректен! Весели празници!

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #47

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Лазар,посочения случай за преминаване към климатици или ТП от газ не е единичен,а масов.Няма досега обратното-да си бил с климатик,да го СПРЕШ НАПЪЛНО и да минеш на газ. Защо ли???
    Повечето и клиенти около ТП са точно така-с вече изградени инсталации на газ и твърдо гориво,не са доволни от сметките,не говоря за комфорта, и минават на климатик. Вчера съм бил в тристаен апартамент,отопляван на централен ТЕЦ,човека направо ми се обади с молба да дам оферта за три Дайкина,одобри я и вчера спря парното.Защо ли ???
    Явно никой не може да си направи правилните сметки,само ти...

  4. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #48

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Ванко, не ми се спори бе човек. Примери и аз мога да ти дам много за изоставяне на климатици и преминаване на газ или за добавяне на газов котел към система с ТП за да се гарантира отоплението в лютите зими. Дори има и хора от форума. Ама всеки си е свободен да решава сам за себе си. За сгради, където има централен ТЕЦ съм съгласен, че е много изгодно съседите да плащат за отоплянето на сградата, пък ти да си на климатици. Става кофти, когато всички един по един се усетят и захитреят и минат и те на климатици. Най-много го отнасят последните мохикани
    Не си ли съгласен, че за @moxa щеше да е много по-добре и по-изгодно да си вгради ТП в системата?

  5. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница
    Мнения
    7,804
    #49

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Колко, викаш, струва киловата?

  6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #50

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    ...глас във пустиня...

  7. Member
    Тук е от
    Dec 2007
    Мнения
    782
    #51

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Цитат Първоначално публикувано от Kasap
    Колко, викаш, струва киловата?
    А колко викаш струва отоплението на 1кв.м. с климатик и съответно колко на природeн газ ?

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #52

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Средна цена за тока-15-16 ст за 1 Квтч.При КОП=3 става 5 ст/Квтч.На газ е 8-9 ст,ще стане 10 след НГ.

  10. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,605
    #53

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Не мога да разбера какъв е смисъла от тази тема. Само някакви спорове и караници. Всичко е относително. Зависи от моментна цена на газ, електричество, вид жилище, местоположение и изолация, дограма, съседи, въпрос на температурни предпочитания и т.н.
    Няколко пъти вече е писано в подобни теми и сега наново се повтаря старата история. Ще си цитирам няколко поста от много стари теми.

    Цитат Първоначално публикувано от VanDan
    Ванко, адаш, когато дойдеш да ми стоплиш цялата къща в Плевен с климатици, а не с парно (независимо от вида на котела) ела ми се обади. Климатиците не стават за всяко жилище. За апартаменти може би, но за еднофамилни къщи твърдо не. Всички с локално парно около мен държим спокойно 23-25гр., че и повече, когато се наложи. 99% от хората с климатиците държат макс 20-21, защото все потни били, а не защото климатиците са конструирани за 22гр и за повече вече драстично нарастват сметките и може и да не достига мощност на климатика. 8 апартамента от кооперацията срещу моята къща с климатици минаха заедно с мен на газ. Съседът до мен, също с еднофамилна къща мина от 2 климатика на локално парно с твърдо гориво и бойлер на газ. Сметките са относително нещо. Трудно се сравняват за различни жилища, климатични райони, начини на отопление и температурни вкусове на потребителя. Няколко пъти вече писах по темите, но отново ще се повторя. Единственото сигурно за мен нещо е, че няма топло и комфорт за без пари. Всичко друго са празни приказки. Също така топлината от радиатора от парното ми е в пъти по-уютна от топлината от климатик. Никой не може да ме убеди в противното. Виж колко теми има за хора с проблеми с климатици, маниаци с електромери на всеки климатик, поддържащи бази данни достатъчни за малък научен труд с температури, степен на фан, показания на електромер и т.н. А колко има на хора със локално парно. Един приятел ми се хвалеше колко евтино било с 2-та му климатика, но когато бях у тях да му оправям компа и се чудя, защо при влизането те си останаха с шапките и якетата, а аз се събличам по навик. Той си сложил климатиците на 18гр. и топли само 2 стаи, а на другите отворил вратите. На мен ми потече носа, а не съм зиморничав, а жена ми, която е, направо си тръгна, защото краката и ръцете и са все студени, но това е обект на друга приказка. След това гостуване жената ме предупреди, че ако някога спра парното в къщи ме напуска веднага. Цялата къща (+пристройката на баща ми) е изолирана, но многото външни стени, липсата на съседи отгоре, отдолу, отстрани си казва думата. Климатици не вършат работа. С парното топля къщата - 4 стаи и баня, и пристройката - 1 стая и баня, без проблем, шум, духане, размразяване на пити и т.н. Не меря и не вися по прозорците да наблюдавам постоянно климите (имам 2). Сега с природен газ елиминирах пушеците, мръсотията и хамалогията от донбаските въглища, но системата ми е такава, че старото котле си седи в готовност и с помощта на няколко крана спокойно може да минавам от едното котле на другото. Винаги обичам да имам резервен вариант.
    Да се похваля, от снощи котлето на въглища вече ми е само бекъп и съм официално на газ.
    Цитат Първоначално публикувано от VanDan
    Не задавайте въпроси за ниските сметки, защото измервачите "умират от жега" при 20гр. и ходят уж по къси ръкави. Аз ходя по къси ръкави, но при 24-25гр. и то от локалното парно, а не от 2-та ми климатика. Нищо общо нямат субективно за мен едни и същи градуси от климатик и парно. Но това е стара тема и не желая да я възкресявам отново.
    Цитат Първоначално публикувано от VanDan
    Хайде стига с тези сметки. Колкото, толкова. Очевидно има големи разлики. Може да се дължат на различни причини. Аз имам 86лв. ток без климатици, а хора с 2 климатика имали 55-70лв. Има нещо коренно различно или в измерването или в стила на живот. При жена ми са идвали пенсионери на преглед, които са се оплаквали, че се редували да спят във ваната в банята, че там минавали тръбите от парното и не топлели други помещения. В резултат тока им бил 20лв., а водата 4лв. Е, жената, отваряла прозореца след тях, защото понамирисвали. Важното за всеки е какво на него му се налага да плаща, а не разни хора по някакви форуми. И не е важно какво си засичате индивидуално, а какво ще ви пише в сметката за плащане.
    Между другото, токът ми след като минах на газ е по 20-30лв. максимум. Не готвя на газ. Но само от къпането свалих много ток. Жена ми и и дъщеря ми не излизаха, докато бойлера не свършеше!!!

    Цитат Първоначално публикувано от VanDan
    Абсолютно съм съгласен, че няма нищо общо между усещането за топлина от радиатор на парно и климатик. Няма значение от вида на климатиците. Климатиците, дори и най-скъпите не са универсално решение за всички видове жилища, климатични особености и субективни изисквания за температура в помещението. Винаги съм се питал как отопляват баня и тоалетна хората на климатици. За мен лично, по-хубаво от парно (особено централно) няма. Говорим за усещане и комфорт, а не за вида на енергията. Аз от парно с котле на твърдо гориво и 2 климатика минавам на парно с котле на централна газификация. Лошото е, че цената на всичко се вдига. И ток, и газ, и въглища и дърва. Без пари съответно няма топлина. Не говорим за псевдо топлината, която някои разбират по 18-20гр. в 1-2 стаи за няколко часа на ден.
    Цитат Първоначално публикувано от VanDan
    Тука 90% живеят в блокове, които се отопляват и за това климатиците им се справят. И без отопление температурите им не падат под 15-16гр., защото комшиите ги топлят, а и доста от тях имат изолации. Някой беше писал, че с Дженеръл 12-ка топлел цял апартамент 65кв.м. Що не дойде да ми стопли къщата с 10-на външни стени и никой отгоре и отдолу с климатик. Нищо, че цялата къща е изолирана. Т
    Цитат Първоначално публикувано от VanDan
    Никой не топля, освен атмосферата, защото живея в еднофамилна къща + пристройката на баща ми. Проблема е, че външните стени + тавана + мазите са колкото на 10 апартамента. А и доста често апартаментите се топлят взаимно. Когато работи локалното парно обаче, просто на мен ми е жега и съм се изпотил, а жената се е увила като буба. От малкия ми опит с климатици се уверих, че стават само за отопление на отделни части от апартаменти, които са много по-изолирани от къщите, и за райони с по-умерен климат, като Черноморието. Иначе или трябва да купиш за всяка стая климатик, а за баня не знам какво... Как се къпете в неотоплявани бани не знам. Като знам, че жената и дъщерята седят по 30-40 минути минимум в банята. Ще ме изселят ако не съм пуснал локалното парно, а оставя само двата климатика в спалнята и стаята на дъщерята. Да не говорим за хол и кухня. И климатиците трябва да са маркови и преоразмерени, защото по северозападна и централна България темп от -15 -20 не са голяма рядкост, а -5 -10 са си норма. А бе парното си е парно, особено централното. И не мога да разбера, защо хора, които имат финансови възможности не използват парно. Било централно или локално. Има напълно автоматизирани варианти и на локално парно. Визирам газ. Виждал съм цели входове на панелни блокове на едно локално котле. Сметките им са по 30-40лв на семейство за месец за въглища и параджия. И си е топло и не мъкнат. Колкото повече абонати толкова по-евтино. Иначе за еднофамилни къщи няма евтино. Избора е топло и пари, и студено и икономии.
    Цитат Първоначално публикувано от VanDan
    Ванко, пак пророкуваш беди за неизползващите климатици. Както казаха за предизборното понижване на цената на газа, така казаха и, че Украйна е изплатила всички задължения към *****. По времето на т.н. газова криза нито един домашен абонат на газ в Плевен не е имал никакви проблеми с подаването на газ. Само големите индустриални потребители. Разбирам те, професионално си заинтересован. Продажбите на клими са силно намалели в момента. Заради сезона, заради кризата, заради насищане на пазара. То и на другите неща им намаляват продажбите, така че няма нужда от апокалиптични предсказания. Ние, които не се топлим на климатици пак може да сме ви клиенти. Хладим се на такива. Уж все спираме да се дъвчим и пак някой климаджия вземе, че се изцепи. Хиляди теми има за клими, поне единствената за газ да я пощадим от климаджии.
    Може и още доста да се цитирам. Няма смисъл от тези теми. Цените варират. Газът преди няколко години беше 3-4 пъти по-евтин - по 20-30ст., а сега е над 1лв. Токът също се променя. Но най-важното е какво иска всеки отделен човек и особено какво може да си позволи. Аз, докато мога да си го позволя посмъртно няма да се откажа от локалното парно на газ. С климатици няма как да топля всичко, а и трябва да сменя изцяло ел.инсталацията на къщата (не е нова), за да сложа толкова климатици 5-6 бр. (да не говорим, че няма и физически как да ги сложа в някои помещения.
    Да, с моментните цени на газ е по-скъпо, но на мен комфорта на семейството ми е по-важен. Ако нямам финансова възможност тогава вече ще мина на резервния вариант с локалното ми парно на твърдо гориво. Ако хептен фалирам тогава всички в 1 стая - 1 кюмбенце и тогава наистина е най-евтино с 5-6 м3 дърва. А може и по-евтино:
    При жена ми са идвали пенсионери на преглед, които са се оплаквали, че се редували да спят във ваната в банята, че там минавали тръбите от парното и не топлели други помещения. В резултат тока им бил 20лв., а водата 4лв. Е, жената, отваряла прозореца след тях, защото понамирисвали.
    Ако не бях взел вече 2 климатика, минал през 3 котела - 2 на твърдо и един газов и имах малко повече пари веднага се хвърлях на термопомпа вода-вода. Отзад в двора един сондаж и готово. Още един вакуумно-тръбен панел на покрива на пристройката и готово. Мой приятел с нова къща в покрайнините на София има такава система и е доволен.

  11. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    5,563
    #54

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Не е коректно така - какво значи цена за отопление на 1 кв.м.? От кв.м. до кв.м. може да има огромна разлика в изолациите и топлозагубите. Но киловат - киловат сравнението е неоспоримо. Независимо колко киловата са необходими за едно или за друго помещение.

  12. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #55

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Kasap,
    Едно си баба знае, едно си бае! От кой сайт искаш да ти снема данни за киловатите, отделяни от различните енергоизточници - от сайта на еОн, от сайта на Овергаз, от сайта на производител на пелети или от сайта на производител на камини и котли на твърдо гориво? Щото на различните сайтове стойностите са различни и всеки дърпа чергата към себе си. Ти случайно да се интересуваш колко струва един киловат от двигатела на твоята кола. Или пък да знаеш колко киловата ще са ти необходими за отсечката Варна-София. Не те интересува! Интересува те само колко гори на 100км, как вози и какви екстри има, нали? Така, ако си умен, няма да се задълбочаваш толкова в цифричките, които ти пробутват призводители търговци за стойността на един киловат или за стойността на СОР-а, щото те разчитат, че като ти поднесат тези две цифрички, клиента е малоумен, разделя ги и получава стойността на киловата от неговия си климатик. Е после се оказва, че има и много други подробности, ама парите вече са дадени. Ама се оказва, че дефроста не влизал при изчислението на СОРа, а през незнам колко минути трябва да търпим охлаждане заради него, че и да го плащаме на всичко отгоре. А пък който е усетил комфорта на парното и особено на подовото не може да се примири да му духа ту гореща, ту студена струя в ушите. А който не е живял на парно няма как да разбере, че там комфорта при 21°С е по-добър от 26°С с климатик.

    justyfi, съжалявам за спама,но бях предизвикван на няколко пъти. Ако трябва - ще трия!

  13. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #56

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Говоря за "междинното"решение с ТП,което си е вид климатик.Кое му е кусура на това решение откъм комфорт и топла вода? Да не говорим,че топлата вода лятото,докато се охлажда къщата,се получава БЕЗПЛАТНА....
    Пример от посл.час - изградена от мен ТП инсталация на къща в Горна Оряховица 2 ет по 70 м2.Два агрегата Дайкин FTYN 60. В момента за експеримента се отоплява САМО с единия агрегат от няколко дни.Никакви проблеми. Разхода заедно с топлата вода ( семейството е 6 души) е около 20-25 Квтч за денонощие,измерен заедно с ТВ,лампи,комп и т.н.Поддържа се 20-21 гр денем и 19 гр нощем.

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,605
    #57

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Призовавам тази тема да бъде затворена. Крайно неподходяща за момента, точно преди празници да се дърлят хората. Едни търговци се разправят с други търговци. Безсмислени спорове и караници. Като спора плазма-ЛСД, спора HTPC-NMT, спора усеща ли се посоката на Аудиокабелите по звука
    Има си отделни теми за климатици (колкото искаш), има и 1-2 отделни за газово отопление. Който се интересува да си чете и проверява. Накрая сам ще си взема решение. Весели празници на всички.

  16. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #58

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Цитат Първоначално публикувано от vanko68
    Говоря за "междинното"решение с ТП,което си е вид климатик.
    Не е ли по скоро обратното - климатика е вид термопомпа? Щото има разлика дали ще се кажеш на началника си "теле" или да се обърнеш към телето с "началник" . Нищо лично, знам че нямаш началник!

  17. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #59

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    ОК,грешката е моя,извинявам се.А за телето ме разсмя искрено... И спора верно мисля,че няма смисъл,само се дърлим.Всеки вид отопление си има фенове и трябва да уважаваме избора им.

  18. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,605
    #60

    Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

    Ванко може да те викам след 1-2г. да дойдеш в Плевен да ми направиш една термопомпа вода-вода. Само дано цените вземат да паднат малко...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 4 от 181 ПърваПърва ... 234561454 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Майстор за локално парно из Пловдивско
    От Jumbalaya във форум Купува
    Отговори: 0
    Последно: 15-11-13, 16:46
  2. Отговори: 1
    Последно: 27-03-13, 16:25
  3. мога ли да си направя локално парно ?
    От get във форум Отопление
    Отговори: 15
    Последно: 09-01-12, 11:28
  4. UPS за локално парно,избор?
    От Binq във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 07-01-10, 15:22
  5. Локално парно с бойлер
    От nakt17 във форум Отопление
    Отговори: 18
    Последно: 19-03-08, 10:05

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе