Първоначално публикувано от
JordanS ..кое те принуждава да ограничиш температурата до 45° -50° ...доколкото чета, не си с подово а с радиатори, ... при мен същата схема с бойлер 120л свързан в отоплителната верига при ..ограничение 60° на водата на котела си ми осигурява достатъчно топла вода за 3 членно семейство...
в този форум битуват няколко "мита" ...които не мога да приема като задължително правило..а по скоро са "относителни" принципни положения
1, "кондензния режим" - да може но за "пасивно жилище" със подово отопление,... какво ме греят 3-5% ефективност при ..евентуални 10-15% топлинни загуби на неизолирано жилище /като моето примерно/
- лично съм правил експеримент ... оставям термостата на ръчен режим да поддържа 21.5° температура ...работи 24 часа в "кондензен" режим / t °-на водата твърдо под 55°/ - разхода на газ е почти с 1/4 повече от газта при работа на термостата по зададена програма с диференцирани температури като в нужните часове сутрин при ставане и вечер поддържа 22.5° , през нощта 19.5° и когато няма хора в къщи 21.5° - естествено термостата /CT 100/ сам се грижи максимално ефективно да модулира мощността на котела и да търси кондезния режим.
- оказва се, че за времето в което котела излиза от кондензен режим сутрин и вечер ми осигурява предостатъчно топла вода в бойлера и комфорт при по-малък разход на газ. може да е парадоксално но за моето жилище е факт... абсолютно прав е Доктора /VanDam/ - котела е най-икономичен когато не работи
2. "Термоглавите " - не мога да си обесня какво ще бъркат те работата на котела и защо трябва равномерно да отоплявам всички стаи след като не ги ползвам целодневно...., хола и стаята на ..ученика за времето което е в къщи добре.., но защо да отоплявам спалнята през деня..след като е достатъчно сутрин при ставане и вечер преди лягане... да е 22.5°-23° ..затова хората са измислили програмируемите термоглави..които аз ползвам... а пък следващия Smart термостат на Bosch ще управлява до 3 или 4бр. "термоглави" по радиаторите.
последно... - не ми подхожда на мен /който плащам едни от най-големите сметки за ГАЗ / да давам съвети, но аз споделям моето виждане и личен опит, който в ГАЗТА може да е само 2 години, но понеже от 90-те години сам се грижа за отоплението си ... акумулиращи печки, парни инсталации...с печки и камини на дърва, климатици , после и котли на пелети ... категорично - за отопление ГАЗТА няма алтернатива, но всеки сам трябва да намери правилната инсталация според своите нужди.
Весело ..и комфортно посрещане на новата 2018 година!