Страница 3 от 8 ПърваПърва 12345 ... ПоследноПоследно
Резултати от 31 до 45 от общо 116

Газов котел - мнения и препоръки 2008г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2007
    Мнения
    12
    #31

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    То това е закон божи, вдигнат ли цената на презервативите скача цената и на противозачатъчните!
    Така че сътношенията се запазват.....

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на Jackas
    Тук е от
    Jan 2007
    Мнения
    1,260
    #32

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    stefan_nankov
    Също по информация от медиите: Тока през тази година ще се вдигне еднократно с ~5-6%, газта с около 30-31%. Друг е въпроса, какво ще се случи в малко по-дългосрочен план (4,5,6г.) след плиключване на зарибяването?
    Газовия котел и климатика са два различни уреда и всеки си има своите предимства. Но, понеже засегна темата за климатици, предполагам знаеш, че една от основните идеи на този вид техника е икономията на ел. енергия, или при консумация от 1kw. отдава 2,3,4....kw., да не говорим за съвременните 100волтови климатици, където съотношението е 1 към 6. Тези съотношения разбира се са променливи.
    Както и да е. Нямам намерение да споря с теб или с който и да е друг. Не бих искал това да е поредната тема превърнат в арена на безмислени и безконечни спорове.
    Свят широк, хора различни, всеки има глава на раменете, може да мисли и взема решение сам за себе си. Ако, това не му се отдава - негов проблем.

  4. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    476
    #33

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    Цитат Първоначално публикувано от stefan_nankov
    Ам народа тук е луднал по климатици и се самоубеждава, сега като им изплющят зверската цена на тока, ще пропищят ....
    Иначе аз и в най-големите студове трудно направих сметка от 250 лв (абсолютен максимум за момента и то на новите цени), но пък вкъщи непрекъснато е 23-24 градуса. А при събратята климатофили, евтино идва ама седят на топло по 2-3 часа дневно, пък честичко не го споменават.
    Твърдението ти е нелепо. Разбирам, че си на газ и по-някакъв начин се навиваш, че не си се прецакал. Вече има достатъчно добри конв. клими за около 1100 лв. Друг е въпроса , че ако всеки мине на климатик няма да издържи енергийната система на страната. Да са живи и здрави топлофикациите и газ-дружествата, че не ми се мисли.

    Не е трудно да се предвиди как ще се движи пазара при тока и газта. Тока ще посткъпва всяка година с по 4-5 %, газта с по 10% (може и повече). Качествата на газта също никой не ги оспорва. Сауна вкъщи (30-32 градуса) само на газ и дърва можеш да направиш, отделно и топла вода, за готвене. Кофти е обаче , че лъжат хората, че е най-евтиното. Истината е , че е по-ефективно от обикновените радиатори, печки и духалки.
    Също предлагам хора, които са свързани с фирми от бранша за газ, да спрат да дават съвети, тъй като го правят за собствена изгода. Последното не е към stefan_nankov.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2007
    Мнения
    12
    #34

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    Газта преди всичко е комфорт!
    По-скоро е по-практично и удобно!

    В България няма лоши котли, но има интереси........ на нашият малък пазар и темповете на газификация борбата за клиента е жестока .........затова има такива митове и легенди........ затова ти набутват най-скъпият газов котел с обещания за икономии и,че едва ли не без газ работи , защото от него най-много се печели... това обаче не значи че е най доброто а в много случай е и най-лошото...., има зле представени и криворазбрани схеми ориентирани към продажбата на всяка цена на уредите.. пък клиента и неговите нужди кучета го яли..

    Най-големият проблем обаче е малкото специалисти в областта на отоплителните инсталации! Управлението на дебитите и литражите на самите отоплителни системи... съгласно спецификата на всяка една отоплителна инсталация. Котела е част от тази система той е зависим и работи в условията които му се дефинират от тази система. Преразходите, дискомфорта и проблемите идват от неудачните инсталации, неправилният подбор на топлоотдаващи тела ... управления, тръби, цолажи и т.н.
    Оптимална системата е изградена на база на топлинни загуби, характеристиките на генератора на топлина (напорна помпата, литри в минута и т.н.). При малки литражи се използват балансиращи системи, буферни съдове и т.н.

    А и самият потребител трябва да му се обясни и да придобие култура на работа с газов уред (котел)! А това се трябва да се прави именно от специалистите.. обаче не всички имат потенциала да го осъзнаят а камо ли да го обяснят на обикновенният човек така че да го разбере!
    Затова трява де се обяснява с логика и факти а не да се криеят зад клишета "това е най-доброто" , "това е най-продаваното", "най-икономичното" и моето персонално любимо - "това е Мерцедеса" . То може да е ако ще и совалка на НАСА да е, ама като го сложиш на лоша отоплителна система се получава следното: да караш болид от формула едно на черен Родопски път в проливен дъжд!


  6. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    92
    #35

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    Съгласен съм, а лошото е че потребителя разбира какви въпроси трябва да задава и с какви проблеми ще се сблъска едва когато собствената му инсталация заработи и тогава вече е твърде късно, стореното сторено, парите платени и айде.
    Аз трябваше да обикалям с жена ми 1,5 год докато се ориентирам накъде да отида, и пак не съм убеден че съм взел най- доброто решение за котел, инсталатор, система и пр. Какво ли не чух - тръбната разводка по пода можело с гофри за ел.кабел да се пусне, щото видиш ли естествени процеси - топлината нагоре отивала и нямало термо загуби. Е да, и комшията отдолу после вода всеки ден ще ми носи и евала ще вика на такъв монтажник.
    @muchoto - не се самонавивам бе пич, просто се опитвам да разбера дали няма още по-ефективни решения. Нали това е целта на такива форуми, пък и я виж колко теми има посветени на харча на климатици - да не би те да са все от хора дето се мислят за прецакани.
    Любопитно ми е - сравнявам, не съм се самозалъгвал никога а и като правехме инсталацията монтажника си ми каза - в нормални месеци харч около 220-240 кубика, в много студени месеци ще стигаш и до 300 в зависимост от поддържаната температура. И засега се сбъдва - всички в къщи бяха болни близо месец, втриса ги, искат им се високи температури а аз по потник и за 35 дена - 330 кубика за януари и част от февруари. Аз си направих сметката още тогава - парите горе-долу (не ми дреме дали е горе или е долу, а че ще е около) колкото ако съм на климатици, комфорта обаче по-голям, гаранция че и в студени дни ще сме на топло, топла вода колкото щеш, да не говорим за готвенето.
    Оттам насетне просто се озъртам как седят нещата, нищо повече, ето онзи ден приятелят ми с двете фуджицута се оплака че тока му за януари 180лв, много му се виждало. Въпрос на стандарти... за мен 200 лв за отопление при моите си дадености и обстоятелства са ми нормални за студен месец. На друг му се виждат множко.

  7. Novice
    Тук е от
    Mar 2008
    Мнения
    6
    #36

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    Здравейте, предстои ми да купувам газов котел за сега като чета форума нещата утиват към немско котле. На мен ми трябва кондензен двуконтурен котел. Моля, предложете ми марки и модели за следния апартамент: 50кв, изцяло южен вътрешен. Благодаря!!!

  8.  
     
  9. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #37

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    Защо трябва да е кондензен - има ли някакви специални причини? Жилището е малко и южно и ще му трябва малък котел. Най-малкият кондензен котел на Вайлант е 24кВт, на който минималната му мощност е 11-12кВт, което за тебе ще е много и котела няма да работи ефективно. Освен това ефекта от вложение в кондензен котел (който е скъп) няма да се усети. Предлагам ти два други варианта като по-добри за твоя случай - двуконтурен некондензен 20кВт(7.7-20) и едноконтурен 12кВт + бойлер със серпентина.

  10. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    92
    #38

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    @usergad- при 50 кв. апартамент не знам дали ще си струва за кондензния котел. Едно имай в предвид - за този размер на апартамента ти и 5 Квт в режим отопление ще ти идват множко. Твоя работа си е , но за този размер... помисли за газови конвектори, без котел или пък за едноконтурен котел съчетан с бойлер със серпентина, или пък конвектори и газово котле само за БГВ(те са малки и могат спокойно да се скрият в горен ред на кухня)
    Аз живея в 90 кв. северен, слънце не огрява, вярно добре изолиран, но външен и пак 30-те % (около 8 Квт) на които съм го нагласил причиняват прегряване на водния кръг. Кондензен, двуконтурен, че и немски, много солено бе човек, за кондензен котел температурата на водния кръг е 40 градуса, ужасно много радиатор ще ти трябва, пък и не съм виждал кондензен дето да може да слиза до 5-6 Квт мощност.
    При все това - един важен съвет имам - избери си фирма дето всичко да ти направи - проект, узаконяването, разводките и монтажа на радиатори, от нея да купиш котела и те да ти го монтират, те да ти поемат гаранцията на всички работи. Щото после знаеш какво става - монтажника вика - аз не съм ти препоръчвал тоз котел, не отговарям, системата си е наред, викаш сервиза на котела, те ти викат - ааа котела си е окей, ама много ти е калпава системата, и проекта сигурно е скапан... и т.н.
    Ние тук каквото и да си чешем езиците и да обсъждаме марки - накрая ти си тоз дето ще харчи парите, така че имай в предвид и горните съображения.

  11. Novice
    Тук е от
    Mar 2008
    Мнения
    6
    #39

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    Благодаря за бързите отговори но не ми помагате особено. Добре не ми трябва кондензен котел, тогава какъв? Желанието ми е да постигна комфорт с двуконтурен котел и седмичен програматор + постоянно топла вода.
    ТУРБОМАКС ПЛЮС или АТМОМАКС ПЛЮС?

  12. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #40

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    Турбомакс Плюс VU 122 (12кВт) в комбинация със бойлер със серпентина е най-добрият вариант за теб. Естествено за по-пълен комфорт и икономия - седмичен програматор управляващ модулацията на пламъка, а не само ON/OF. Трябва да знаеш, че комбинацията котел-бойлер със серпентина е по-добър вариант, отколкото двуконтурен котел по няколко причини, които сме ги писали по-рано, да не се повтарям за да не е скучно. Има ли нещо което те смущава при такава схема?

  13. Novice
    Тук е от
    Mar 2008
    Мнения
    6
    #41

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    Благодаря Lazar тази комбинация колко място отнема, че не мога да си представя как ще изглежда. Ако може прати ми линк със снимки. Още веднъж Благодаря!!!

  14.  
     
  15. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #42

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    Всички котли Вайлант са с еднакви размери 800х440х338 и може да се комбинират със всякакви бойлери със серпентина. Бойлерите на Вайлант са скъпи, но пък се куплират идеално (като интерфейс):
    http://www.gaskomfort.com/bg/listing.asp?tr=7|26

  16. Novice
    Тук е от
    Mar 2008
    Мнения
    6
    #43

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    @ Lazar: А какво ще кажеш за този модел на De Dietrich Кондензен котел MC 15 VH - 3,2-14,8kW. http://www.ruvex.bg/products.php?pid=10#
    Дали ще пасне добре на моето малко жилище?
    @stefan_nankov: http://www.ruvex.bg/products.php?pid=10# ето по-малък кондензед котел

  17. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #44

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    Добре изглежда, дай повече инфо и цена.

  18. Novice
    Тук е от
    Mar 2008
    Мнения
    6
    #45

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    Много лошо De Dietrich Кондензен котел MC 15 VH - 3,2-14,8kW - 4693.61 лв.
    Характеристики на http://www.dedietrich-heating.com/pr...nsing_innovens

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 8 ПърваПърва 12345 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 09-08-17, 00:52
  2. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 08:39
  3. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 08:36
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 12:56
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2009г
    От Saint във форум Отопление
    Отговори: 821
    Последно: 30-12-09, 00:43

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе