Страница 4 от 8 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследноПоследно
Резултати от 46 до 60 от общо 116

Газов котел - мнения и препоръки 2008г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #46

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    Моето предложение струва по-малко от половината на тези пари и имаш резервно ел.захранване на бойлера, който може да бъде монтиран в банята или където ти е удобно.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    92
    #47

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    Аз си правя едни такива сметчици - значи в най-студените месеци харча ми е 10-11 куб.м. на ден. През март досега си е наполовина на предходните два месеца. Значи кондензния котел е такъв само в режим отопление, в режим БГВ си работи като стандартен котел. АКо махна 2 куб дневно за къпане и готвене, значи да приемем 9 на ден, ако използвам кондензен при тези условия и да предположим че той наистина ще достигне 10% по-висока ефективност( което сигурно е вярно, само ако ги съпоставяме на пълна мощност, но на 30 % от нея един господ знае), то да приемем че кондензния ще ми харчи в най-студените месеци около 8 куб. м. на ден. Значи в най-студените месеци икономията ще е да кажем около 22 лв на месец, при по-топлите месеци харча на гориво е по-малък, значи и разликата ще е в пари още по-малка. В момента харча по около 5 куб.м средно за март, значи разликата с кондензния ще е да кажем 0,4-0,5 на ден, което значи 11-12 лв разлика на месец. Ако сложим че отоплителния сезон е октомври - април и има три наистина много студени месеца, то да кажем че от отопление при текущи цени на газта икономията ще е да кажем 100 лв на отоплителен сезон.
    В момента използвам евтин румънски образец Мотан за 1500 лв, значи разликата ще се изплати при паспорни данни за ефективност на двата котела за около 35 год. груби сметки и при текуща цена на газта. АКо приложим метода на дисконтираните парични потоци ,трябва да сметнем с прогноза повишаването на цената на газта и да дисконтираме с прогнозния индекс на инфлация. Тука ако заложим голямо превишаване, което икономически е трудно доказуемо(имайки в предвид че цената на газта е компонента и на индекса на инфлация, пък и резултира върху останалите компоненти на индекса) трудно мога да стигна до срок на изплащане 25 години.
    А пък човещинка - след 10 год. какъвто и котел да ползвам ще ми се прииска да го сменя, ако въобще е годен за ползване.
    Тук не хващаме удвоеният брой ребра за работа при темп. 40/30(кондензните котли работят като такива само при такива температури на отопл. кръг) , което пък резултира в още парици при първоначалната инвестиция, но не хващаме и разликите в парите за поддръжка и ремонти, което също не се наемам да прогнозирам като разлика за двата котела.
    Сега при твоите 50 кв.метра ми се струва че икономията на година ще е доста по-малка, поради по-ниския харч на газ на месец, оттам и срока на изплащане на такава инвестиция ми се струва ..........
    Не на последно място - тоз котел на Дитрих за режим БГВ - 14,8 квт ми се виждат недостатъчни, поне да бяха 18. При мен като наглася темп. на БГВ да е 47 градуса използва към 20-22 квт според темп. на водата. Ако използваш такъв котел, за да загрееш водата на БГВ ще трябва да намалиш дебита, а пък тогава ще си кажеш - дадох ххххх пари и пак се къпя със студена вода (е ако не ти, жена ти дано да е разбрана)
    Не отхвърляй нито един вариант, ако си си наумил да е газов проточен бойлер - виждал съм в Англия такива мънички са като проточните електрически котли, не може и в Бг да няма такива. Аз бих се замислил и за вариант с хубави конвектори, там КПД -то сигурно ще е доста високо и ще излязат доста по-евтино. Недостатък е че бая медна тръба ще се положи по пода за да се направи всичко, но пък пестиш откъм другите материали и системи , пък и ще е много лесно за обслужване.


  4. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #48

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    Точно за това имах в предвид и аз - кондензният котел е наистина икономичен, но има смисъл от него само ако е натоварен. В един апартамент и то малък това не може да стане. Но примерно в една къща с басейн, в един хотел, където ще е постоянно натоварен - зимата за отопление, лятото за топла вода - там има смисъл. Това е все едно да решаваш казуса " има ли смисъл да си монтирам в колата газова уредба на метан?" Ако ще изминаваш хиляди километри на месец има смисъл, но ако ще я ползваш само да отидеш до село/вила през уикенда - няма да се изплати през този живот.
    А колкото до въпросното котле Де Дитрих - то не е двуконтурно - пак трябва да се куплира с обемен бойлер със серпентина: ТАКА, ИНАЧЕ или с обикновен Елдомски бойлер със серпентина (не е задължително да е до котела).

  5. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,604
    #49

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    Четох последните мнения с интерес, тъй като и мен ме вълнуват много въпроси.
    1. Митът за топлото и евтиното. Няма такъв филм. Ако действително искаш да си на топло 23-24гр. в цялото жилище за повече време - това струва пари на каквато и система за отопление да си. Донбаските въглища в момента са по 220лв. за тон, Дървата май ще минат 60лв. кубика. С моето чешко котле Дакон 16кват ще ми идат към 3.5т. въглища и 3-4кубика дърва. 1000лв. и отгоре. Отделно сега в по-топлите дни пускам 2-та климатика Хайер вместо парното. Вярно температурата в къщата никога не е по-малка от 23-24гр.
    2. Климатици не могат да топлят еднофамилна къща като моята. Независимо, че всичко е изолирано (също отнема повече ресурс), многото външни стени, липсата на съседи отгоре, отдолу и отстрани си казва думата. И наистина считам, че топлината от воден радиатор е много по-комфортна от тази от климатик. Имам и двете, така че спокойно мога да сравнявам. Както каза колегата отгоре, за усещането при 23-24гр. от моето парно, жената и дъщерята иначе пускат климатиците на 26гр.
    3. По въпросът за зарибавянето с газ. Тука от улицата, няколко къщи сме подали от 1г. и повече молби за газификация. Тръбата минава на 2-3 преки нагоре. Въобще и не искат да чуят за нас. Може би, защото сме къщи. Трябва да навием май 1-2 кооперации в съседство, но и те са макс по 3 етажа. За Плевен става дума. Иначе въобще не ме интересува месечна сметка. Ще се родя ако ни прекарат газ. Само ще сменя Дакон-а в мазата с газово едноконтурно котле и бойлер със серпентина и чао на всички хамалогии. Пак ще е топло навсякъде, но няма принасяне, хамалогия, чистене и пушеци. Няма да съм зависим от нищо. Видях и прехвалени климатици как не ставаха при съседите при -15. В Плевен това не е рядкост.И винаги има и шум, струя и други проблеми. Нямаш топло в баня, коридори, антрета и т.н. Да не говорим, че в последно време често взе да има проблеми с токови удари и спиране на тока като едно време. Не случайно Западна Европа и САЩ са главно на газ, а не на нещо друго.
    4. За пореден път се учудвам на малките сметки за ток на някои хора. Аз без да се топля и готвя на ток имам сметки, колкото тези с 2 климатика.

  6. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #50

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    @VanDan,
    в такива случаи ми липсва бутона за рейтинг!

  7. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    92
    #51

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    То за прекарването на газ и аз ходих по мъките две години. Като почнахме да строим обещаха че зимата на 2006 ще сме на газ. Ние положихме тръби, проекти,радиатори още маса ти работи по узаконяването още година преди това като почнахме с ремонта. Почнаха да копат от едно място към нас и после се разкандардисаха, нищо, викам си лятото все ще дойдат, е да ама се почесваха цяло лято и накрая ни извикаха да подписваме договори - подписах договор за присъединяване за ноември 2006 г. ха да дойдат, ха да дойдат, а ние с малко бебе на ръце то не бе радиатори, то не бяха печки ... Накрая след ежемесечно обаждане и съдействие от фирмата изпълнител на сградната инст. и на инсталацията у дома успешно се присъединих на .... Ноември 2007, и то добре че мойте хора поеха монтажа на лирата за разходомерите, че отиде декември. Така е - монополист концесионер, не можеш го накара лесно. Сега те си имат основания - метър разводка по улицата им излиза 150 лв, но как така не са се усетили да проучат къде ще им е най-ефективно да пуснат газта с приоритет не мога да разбера. Ето при нас - маса нерви потроших да прекараме, вярно малка кооперация сме, ама те не - първо на високите блокове над нас. И накрая какво - при нас с 5 м. верт. щранг има два абоната, във високите блокове - все още висят само изводите пред входовете - нито един абонат.
    Ама както се казва живеем в цървулландия ....

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Apr 2008
    Мнения
    224
    #52

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    Здравейте и от мен, Георги Георгиев-Добрич. Предстои ми избор на  газ.котел 24кВ за отопление на 100м2 панелка,спрял съм се на кондензационен.Само че като ровех из сайтовете установих че конструктивно се делят на два типа-единият с топлообменник тип неръждаема серпентина, а вторият с отлят топлообменник от силициев алуминий(моноблок).ТТ данните и на двата са еднакви.Може ли някой да каже какви са предимствата на единия или другия и какъв да избера за моя случай?

  10. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #53

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    Дай линкове, за да видим за какво става въпрос!

  11. Novice
    Тук е от
    Oct 2007
    Мнения
    5
    #54

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    Цитат Първоначално публикувано от gog067
    Здравейте и от мен, Георги Георгиев-Добрич. Предстои ми избор на газ.котел 24кВ за отопление на 100м2 панелка,спрял съм се на кондензационен.Само че като ровех из сайтовете установих че конструктивно се делят на два типа-единият с топлообменник тип неръждаема серпентина, а вторият с отлят топлообменник от силициев алуминий(моноблок).ТТ данните и на двата са еднакви.Може ли някой да каже какви са предимствата на единия или другия и какъв да избера за моя случай?
    Тези, които продават неръждаеми казват, че неръждаемите са поиздържливи на агресивната среда, а тези които продават алуминиеви казват че неръждаемите се цепили. И на мен ми е интересно кой от двата типа е препоръчителен?

  12. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    92
    #55

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    Честно казано, избора при мен би следвало да зависи най-вече от фирмата изпълнител на инсталацията. Вярно, че и избора на изпълнител би могъл да зависи от предлаганите от него котли. Аз понеже се ровя от известно време, бих задал и следният въпрос - въпросните топлообменници какво обслужване искат, на какъв период и доколко промивка при всеки тип е възможна. (Предполагам че става въпрос за вторичен топлообменник за БГВ) . Иначе неръждаемата стомана би следвало да трупа повече котлен камък....

  13. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #56

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    Ако става въпрос за топлообменника за БГВ наистина се използват 2 концепции. При едната топлоовменникът се нарича първичен, защото се загрява директно от пламъка, заедно с топлообменника за отоплението. Това е остаряла концепция. Предимство е малко по-бързото тръгване на топлата вода, но големият недостатък е лесното задръстване от котлен камък. Другият вариант е загряването на БГВ да става не директно от пламъка, а във вторичен пластинчат топлообменник от водата, излизаща от основния топлообменник и отклонена от трипътния вентил към вторичния при заявка за топла вода (БГВ). Някои производители са отхвърлили напълно първичния топлообменник, а други все още го ползват в някои от по-евтините си модели.

    Направо се скапах докато напиша тези редове на BDS - дали има някой, който владее достатъчно добре двете подредби?

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    92
    #57

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    Т.е. доколкото разбирам от поста - неръждаемия топлообменник се ползва когато топлообменника е първичен, а алуминия се ползва при вторичния? или грешно го разбирам...
    Ами навремето ни караха да учим машинопис по десетопръстна система. Много ни беше яд тогава, но сега страшна работа си върши - 300-400 удара на мин. са си предимство.

  16. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #58

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    Цитат Първоначално публикувано от stefan_nankov
    Т.е. доколкото разбирам от поста - неръждаемия топлообменник се ползва когато топлообменника е първичен, а алуминия се ползва при вторичния?
    Точно обратното - за първичните обикновено се ползва алуминиева сплав, а за вторични се ползват неръждаеми пластинчати топлообменници.

  17. Novice
    Тук е от
    May 2008
    Мнения
    1
    #59

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    Здравейте! Сега се включвам във форума, макар че отдавна го следя. Ще ми се да поставя въпросите си на вниманието на препатили, тъй като не съм специалист. Ситуацията е следната. Апартаментчето е ново, 70 квадрата, три стаи, /за отопление - 22; 12; 15 кв.м и баня 3кв.м/ всички южни. Вътрешен, прилично изолиран, PVC дограма. Строителят е направил инсталацията така, че газовото котле трябва да се сложи на терасата, която вече остъклих. Оттам инсталацията е разклонена към всеки радиатор /още не съм ги купувал/. Доста ще глътне докарването на газта - 35 м тръба до мен. За всичката тази хубост разполагам с до 6 бона, които с ваша помощ се надявам да изхарча разумно. Благодаря предварително за мненията ви.

  18. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    92
    #60

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2008г

    35 м. много бе - газовата компания трябва да дойде с разходомери до теб - на твоя етаж трябва да поставят табло, без значение дали си единствения на етажа дето се присъединява към газта. Ти за вертикалния щранг не виждам какво се косиш. да не се опитват да те прекарат нещо. 35м. по 30-35 лв на метър, без да смятаме рязането на пода че то излиза 1400 само галимацията. Единственият начин да ти дойде толкова много е стаите да са разположени надлъжно на коридора, терасата да е към някоя спалня и да има разводка за газови котлони.
    За съвети ще трябва да дадеш повечко инфо - искаш ли топла вода на проточен принцип или бойлер със серпентина те устройва, и др. щото това дефакто е от основно значение. При това разположение на стаите и големина, по-добрият вариант като че ли ще е едноконтурен котел с ниска мощност и бойлер със серпентина за БГВ. Генерален съвет който може да се даде - задължително система с колектор и при лимитиран бюджет - предимство да има котела като стойност пред радиаторите - от тях можеш да поспестиш малко като сложиш панелни стоманени, те си имат и предимства поради свойствата им при контакт с гореща вода.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 4 от 8 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 08-08-17, 23:52
  2. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 07:39
  3. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 07:36
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 11:56
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2009г
    От Saint във форум Отопление
    Отговори: 821
    Последно: 29-12-09, 23:43

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе