А, точно това е целта на тези мои писания нагоре. А ти доколкото разбирам търсиш хем максимален комфорт, хем максимална икономия - не става с този голям котел. Ако аз ти бях инсталатора щях да те убедя да вземеш малкия модел - 5-16кВт едноконтурен + 80л бойлер със серпентина, ама нейсе. Колкото е по-голям котела, толкова по-големи радиатори са нужни, толкова по-бързо ще се достига стайната температура и ще почива дълго докато изстине стаята. Това е най-икономичния режим. Другия начин- който ти ползваш е да намалиш температурата на водата - тогава котелът ще изключва и ще включва често и няма да се усеща дискомфорта от неработещите радиатори, но пък с цената на голям преразход заради честите паления.Първоначално публикувано от Сръчко
Изиримоута е с двужилен кабел чрез BUS връзка и отнема цялото управление от потенциметрите на котела - оттам си задаваш и температурата на БГВ
Щом в детската стая е баня, значи можеш да пуснеш в действи шестограма на техния радиатор - завиваш крана до край и развиваш около 1 оборот и пробваш - ако има нужда - коригираш пак. Щом ще управляваш със стаен термостат малка система (съизмерима с минималната мощност на котела) термоглавите ги елиминираш, а от секретните кранове си регулираш дебита през радиаторите за да топлят еднакво.
JaR, да добре е така - това е целта, ако гониш икономия - в този пост съм се аргументирал.