Страница 53 от 54 ПърваПърва ... 34351525354 ПоследноПоследно
Резултати от 781 до 795 от общо 806
Like Tree3Одобрявам

Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. JaR
    JaR е офлайн
    Junior Member Аватара на JaR
    Тук е от
    Dec 2011
    Живее в
    Русе
    Мнения
    61
    #781

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Lazar направих както каза.Пуснах радиатора Т вода на 70*С а на терморегулатора сложих 21*C но за 14часа ми даде разход 8.8м3 при външна Т 0*C за мен това е много!Какво да правя?
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1325143839[/time]_________________________________________________

    Забравих да кажа:котлето все още работи и спира при достигане на Т вода само , че периода на цикъла стана малко по-дълъг.

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Aug 2004
    Мнения
    228
    #782

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Цитат Първоначално публикувано от JaR
    Lazar направих както каза.Пуснах радиатора Т вода на 70*С а на терморегулатора сложих 21*C но за 14часа ми даде разход 8.8м3 при външна Т 0*C за мен това е много!Какво да правя?
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1325143800[/time]_________________________________________________

    Забравих да кажа:котлето все още работи и спира при достигане на Т вода само , че периода на цикъла стана малко по-дълъг.
    Аз не съм инженер, но моят опит и логика ми показват, че като работи котела гори газ. Което е нормално и логично.
    От практична точка не разбирам логиката да се настоява за непрекъсната работа на котела, когато ти просто нямаш нужда от това, все пак това означава разход на газ. В по-горния пример с 8кв и 3 радиатора, ами станало му топло на човека, пекнало слънце, вече термозагубите не били 8кв, а по-малко, а и на човека не му трябвали 3-те стаи, а само една, и оставил един радиатор. Според мен няма нужда да се правят някакви гимнастики и да се молим на котела да работи непрекъснато, и да гори за 8кв мощност, когато нямаме нужда от нея. Още повече пък да пускаме някой от спрените радиатори че да може да се поеме мощността.
    С извинение, но това ми прилича на парното от едно време, всеки отваряше прозорците, защото не се седеше от топло. То като се замисля, ако започнем да отваряме и прозорци за да може да се поеме мощността и да не изключва котела, че да е по-малък разхода на газ ...

    П.П. Извинявам се за мнението ми, ама след 5г. опит с газово отопление, така и не намерих начин да намаля сметките, просто ако искаш топло трябва да гориш газ. С оптимизации и разни други пинизи може и да успееш да спестиш 10% например, но това е максимума, и сметката пак остава тлъста. Просто за топленето трябва енергия, в случая газ. И аз искам да можеше и агнето да е цяло (да не харча газ), и вълка да е сит (вкъщи да е топло), ама всички знаем че няма как.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2011
    Мнения
    22
    #783

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Здравейте и Честито Рождество Христово!

    Виждам, че тук има спецове по "топлогазовата" тема, която ме вълнува доста в последните два месеца, което, както вече се досещате вероятно, е продиктувано от сумичките, които ми се налага да отделям за газови сметки.

    Така, да започна отначало - отоплявам апартамент 100 м2, който се състои от детска(12 м2), спалня(15м2), хол(20м2), дневна с кухня(15+6 м2) плюс около 12 м2 коридори и баня 3 м2. т.е. отопляемата площ е ≈ 85м2(с кенефчето) Височина на помещенията - 2.5 м.
    Детската, спалнята и хола са южни, като холът има външна източна стена. Външна изолация, PVC дограма в детска и спалня, двойна дървена в хол и дневна. Дневна с кухня - север.

    Радиаторите са алуминиеви Kaldo Н 500(от този тип), бройките са 63 бр., както следва: детска - 13 бр., спалня - 15 бр., хол - 17 бр., дневна и кухня - 18 бр.(разположени са в дневната). Лирата в банята е 45х95см.
    Котлето е Tesy GBR2424G01 SN21 конвенционално. По книжка му дават 24.64 макс/9,83 мин. kW полезна мощност. Консумирана - 26.44/11.09 kW.
    Имам стаен програмируем термостат от тъпите - Eurotermostat- on/off, разположен в северната дневна стая.

    За не особено студения ноември сметката ми бе 298 кинта . Разход - 313 м3. Поддържах стайна температура 23-24°С денем/21-22°С нощем.
    Този месец по моите отчети ще има пак към 300 м3. Декември обаче беше доста по-студен.
    И така - от началото на този месец редовно кисна пред котлето, скивам пламъка по 15 пъти на ден, водя ежедневни отчети за газта, въртя врътките и тримерчетата за настройка постоянно, сънувам пламъци, термостати, модулации, мисля как да връщам газомера наобратно , жената ме бъзика с този котел вече..
    Намалих дневната температура на 21-23°, а нощната 19-21°С.

    Какво съм бъзикал до момента - намалих минималното налягане на газа на око, гоних минимален стабилен пламък("майсторите" така бяха настроили котела, че изключваше, щом пламъкът достигне наполовина на максималната си височина). По метода на Колю Фичето си правя сметка, че намалих минималния пламък на ниво, което е не повече от 5% от максимума. Сега, при минимална модулация, пламъкът просто ближе дюзите. Намалих и температурата на БГВ, щото преди беше на максимум, при което явно се прахосваше гореща вода.
    Намалих максималната мощност на отопление, пак на око(имам прозорче, от което гледам пламъка).


    Какви ли не експерименти не правих, вдигане/смъкване на температурата на водата, притваряне/отваряне на термоглавите, но и до днес не мога със сигурност да си отговоря кой режим при тази инсталация е най-икономичен за мен.
    Бройката на радиаторите не виждам как мога да я увелича, без да преправям тръби, щото радиаторите са подвързани ляво/дясно. Е, могат да се сменят с по високи, примерно Н600, ама това си е инвестиция и кофтоскъп вариант.

    Въпросът ми е дали ще има полза, ако сменя термостата с модулиращ такъв, примерно този?

    Предварително ви благодаря и извинения за дългия газотоплещ(но пък скъп) роман.


    П.С. Ще спя във форума





  5. zh
    zh е офлайн
    Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Живее в
    Добрич
    Мнения
    221
    #784

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Здравей, Сръчко! Спи спокойно и утре е ден.
    Мощността на системата, която имаш е около 9.5 кВт при dT60 90/70/20*С според данните в линка, който си посочил, а минималната мощност на котела е 9.8 кВт. Ти си на границата. Котелът ти не може да работи при 90*на водата. Предполагам най-много до 80-85*С. При dT50 80/60/20*С, мощността на системата пада с около 20-22-25 %, т.е. спада на около 7.4 кВт. Тогава котелът прегрява и често вкл./изкл. въпреки, че имаш седмичен програматор, а това води до преразход на газ. Ти не си посочил каква Т на водата си задал при работа на котела. Не съм специалист, но мисля, че трябва да добавиш още глидери. Аз преди няколко години имах 65 глидера, увеличих ги на 85 и пак при много ниски температури, ако не увелича Т на водата котелът прегрява и изключва, въпреки, че и аз имам калпав седм. програматор (Computerm). Зависи и какви са ти и топлинните загуби в жилището. През януари 2010, когато температурите в Добрич паднаха до (-25), Лазар ме посъветва да увелича темп. на водата на макс. Така и направих, и за 1-2 дни разхода спадна. Нека се изкажат и специалистите.

  6. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2011
    Мнения
    22
    #785

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Zh, благодаря за отговора!

    Относно температурата на водата - до средата на миналиямесец(ноември) държах котела на 70-80°С, даже и докрай - 85°С. Но нещо не ми хареса работата на котела(често вкл./изкл. поради посочените от теб причини), след което намалих темп. на 50-60°. Вдигнах и хистерезиса на термостата на 2°, при което температурата в дневната(където е термостата) не можеше да стигне горната зададена граница и котелът на практика работеше непрестанно. Модулираше си добре, "ближеше" дюзите при достигане на зададената темп. на водата.. Обаче разходът пак е голям. Така бе и този месец(декември) - при ниски температури навън вдигам темп. на водата до 70, че и 80°, а като стане по-топло я смъквам на 50-60°С. Така разходът е най-малък относително - 7-8-10, до 12 в по-студените дни.
    НА практика с тези бъзикни съм смъкнал разхода на котела, щото 313 м3 ги направих в не особено студения ноември, а сега имам пак почти толкова(270м3 до момента, остават още три дни ), което за мен си е постижение.
    Мисълта ми бе дали ще има файда от смяна на термостата с модулиращ такъв(почти съм сигурен, че ще има)? Пък и гледам, че доста форумци тук препоръчват точно такъв вариант на колегите. Подробността е горе долу колко ще е ползата в %, за да знам дали си заслужава да купя термостата(към 140 лв. струва).
    Все пак си мисля, че най-малкото модулиращият термостат ще прави автоматично това, което аз правя ръчно - фактическо намаляване темп. на циркулиращата вода, когато покачването на температурата е по-интензивно(топли дни) и засилване до 70-80°, когато качването е бавно(студени дни). Поне така си представям работата на "новия" термостат.

    Иначе за увеличаване на глидерите не ми се и мисли, щото, както казах, връзката е "ляво-дясно", а не "горе-долу", както някои го правят на места. Мога единствено да сменя радиаторите с Н600, ама това е доста дългосрочно избиваема инвестиция.

    Голямо благодарско все пак за включването.

  7. Member Аватара на felipe
    Тук е от
    Apr 2007
    Мнения
    503
    #786

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Благодаря за отговора инж.Нейчев ,може ли още един въпрос-във всекидневната имам радиатор 22 ребра,доста е дълъг,напоследък наблюдавам следното явление,радиатора в началото(до термоглавата) е чувствително по-топъл от колкото на изхода т.е. температурата му намалява от началото(от където влиза топлата вода) към края(където е шестограма).Това какво означава,че има въздух ли или трябва да се завърти/отвърти шестограма?

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2011
    Мнения
    22
    #787

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Абе я ме светнете каквароля изпълнява този шестограм? Нещо диафрагма ли затваря, ограничава дебита?
    Доста съм тъп в тематиката, сори за което.

  10. zh
    zh е офлайн
    Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Живее в
    Добрич
    Мнения
    221
    #788

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Цитат Първоначално публикувано от Сръчко
    Zh, благодаря за отговора!

    Мисълта ми бе дали ще има файда от смяна на термостата с модулиращ такъв(почти съм сигурен, че ще има)? Пък и гледам, че доста форумци тук препоръчват точно такъв вариант на колегите. Подробността е горе долу колко ще е ползата в %, за да знам дали си заслужава да купя термостата(към 140 лв. струва).
    Ами мисля, че ще е по-добре особено ако е модулиращ, защото той е пригоден за твоя котел, но както казах в предния си пост, все пак да се изкажат специалистите. Аз също съм се замислял да взема за моя Eolo Maior 24 kW един модулиращ Amico, но е към 240 лв., но при мен има нужда от други преработки в системата (добавяне на още глидери и смяна на тръбите от котела до колекторите с по-голямо ф). Но така си карам вече 6 години.
    При мен разхода е 426 м3 за последното тримесечие.
    426 м3 х 1.03 лв. = 438.78 лв. или 146.26 лв. месечно при дневна 21*С, нощна 18*С


  11. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #789

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Сръчко, на изхода на радиатора вместо обикновен радиаторен вентил се слага секретен, който се върти с шесторам (при някои марки - с отвертка), който служи за настройка на потока през всеки радиатор (хидравличен баланс на системата). Вземи си Изиремоута, без него котелът ти е половинка. Ти си облагодетелстван - за други марки модулиращия термостат струва 300-400лв. Всъщност не са много марките, които имат модулиращ термостат по стайна температура
    felipe, нормално е вход/изход да има 20*С разлика
    Sad Reader, то ясно, че газ ще се гори, но гледаме да е при оптимален режим. Гледам, че опитът и логиката ти не ти позволяват да приемеш логиката на работа на модулиращия термостат. Никой не е казал, че не трябва да се позволява на котела да изключва, но трябва да се направи така, че да си намали мощността, ако трябва до минимум и изключи като достигне стайната температура (ако няма къде повече да намалява). Има много писано във форума.
    Цитат Първоначално публикувано от JaR
    Lazar направих както каза.Пуснах радиатора Т вода на 70*С а на терморегулатора сложих 21*C но за 14часа ми даде разход 8.8м3 при външна Т 0*C за мен това е много!Какво да правя?
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1325143800[/time]_________________________________________________

    Забравих да кажа:котлето все още работи и спира при достигане на Т вода само , че периода на цикъла стана малко по-дълъг.
    Последно - достига ли си стайната температура или спира по температура на водата?

  12. Member
    Тук е от
    Oct 2009
    Мнения
    302
    #790

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Цитат Първоначално публикувано от felipe
    Благодаря за отговора инж.Нейчев ,може ли още един въпрос-във всекидневната имам радиатор 22 ребра,доста е дълъг,напоследък наблюдавам следното явление,радиатора в началото(до термоглавата) е чувствително по-топъл от колкото на изхода т.е. температурата му намалява от началото(от където влиза топлата вода) към края(където е шестограма).Това какво означава,че има въздух ли или трябва да се завърти/отвърти шестограма?
    Мощността, която ти отдава радиатора се определя от дебита през него, специфичния температурен коефициент на водата и разликата на температурата на входа и изхода (колкото по-голяма е тя, толкова по-голяма мощност ще имаш).

  13. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2011
    Мнения
    22
    #791

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Благодарско на Лазар и Zh за съветите.
    Zh, ако това ти е разхода за последните три месеца(октомври, ноември и декември), то това е пей сърце. Аз само за ноември и декември имам 600 м3 газ. За октомври имам 30-35 лв.(забравих вече) което е към 40 м3 газ. Т.е., аз ако съм на твое място, няма да вземем никакви модулиращи термостати, ами няколко литра модулиращ Jack Daniels, с който ще се намодулирам здравата по нова година..

    Колега Лазар, ще приема съвета ти, и ти благодаря. Изчопна ме още един въпрос - за какво точно се прави тази донастройка с шестограмите, този "хидравличен баланс", при положение, че може да се играе с броя глидери и могат да се слагат термоглави?
    Респ. аз мога ли и трябва ли да побърникам шестограмите и примерно да ги развия докрай(а колко е "докрай"?) и има ли опасност жената да тича след мен с големия парцал, децата да плуват с лодката по ламината, а аз накрая да изям парцала?
    Всъщност, не ми е ясно, в моя случай(с по-малко радиатори) какъв ще е ефекта при "отпушване докрай" на системата или при "позапушване" чрез шестограмите..
    И още нещо - кой температурен режим, в смисъл температура на отоплляващата вода, е най-добър в моя случай?

    Кво да праиш, тъпо комп. инженерче съм и законите на топлото по физика ги попроспах в университета..

  14.  
     
  15. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #792

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Сръчко, от секретните кранове не очаквай чудеса - те са да гарантират еднакъв дебит през всички радиатори. Не трябва да са отворени до край - трябва да създават напор на помпата иначе се чува клокочене. Малко са ти радиаторите, което означава, че не можеш да сваляш температурата на водата. Като си сложиш Изиремоута - ще видиш, че то ще държи около максималната температура, защото иначе трябва да изключва по температура на водата. Можеш в едната стая да сложиш голям радиатор на Н600, а стария да го разделиш в другите стаи. Термоглавите ги дръж отворени - термостатът да управлява

  16. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2011
    Мнения
    22
    #793

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Благодарско.
    Абе правих и такива тестове с отворени докрай термоглави, обаче в детската стая става мръсна жега и децата се спукват да се отвиват нощем, а и денем. Да, мога да намаля още температурата и наистина се надявам с изиримоута да стане културно, а не както сега - на топли и студени вълни нощем и на яка топла вълна денем.
    Още нещо - от прочетеното за изиримоута май разбрах, че връзката към котела е двужилен кабел, така ли е. Щото не ми се кърти да прокарвам други кабели. Сега имам трижилен до котела. Апропо, ако е двойка, това какво значи - че модулацията е някакъв токов сигнал, примерно 4-20 мА или нещо 0-10 V напреженов?
    И последен тъп въпрос - изиримоута отнема ли функцията на котела за задаване температура на водата или е полуактивен играч, респ. задавам примерно 70° от котела и 22.5° на изиремоута и той се съобразява с тази температура(на водата)? Питам, щото аз и сега правя нещо подобно - задавам невъзможна стайна температура от термостата(примерно 22° с 2° хистерезис - това при темп на водата около 60° и външни условия от рода на до 3-5°) и, с което предоставям цялото управление на котела и неговите умения да модулира? Иначе ако дам 70-80° на водата, или бързо ще достигна темп. на изключване от термостата, или трябва да задам много висока стайна температура с цел непрекъсната модулация, което си е скъпо и некомфортно упражнение.

    Цялата работа е заради пустата евтинийка, да го еба..

  17. zh
    zh е офлайн
    Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Живее в
    Добрич
    Мнения
    221
    #794

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Цитат Първоначално публикувано от Сръчко
    Zh, ако това ти е разхода за последните три месеца(октомври, ноември и декември), то това е пей сърце.
    Абе не е точно така. Програматора е настроен така: през работните дни от 13:00 – 23:00 на 21*С и от 23:00 – 13:00 на 18*С. През почивните от 9:00 – 23:00 на 21*С през нощта 18*С или от понеделник до петък работи 10 ч. в денонощието, през почивните 14 ч. При тези външни температури през ноември и декември, котелът през нощта не е включвал.
    При тези настройки и режим на работа за ноември средния разход на ден е 6.3 м3, а за декември 5.3 м3. Но като се застуди повече, нали знаеш какво става? Както виждаш тези разходи са с икономия.
    При твоя режим: 23-24°С денем и 21-22°С нощем и ако котела работи и през нощта и с тази мощност на системата, 10 м3/ден за ноември и декември е нормално.
    От 2 години го чета този форум всеки ден и много неща не ми са ясни все още, но едно съм разбрал: повечко ребра е по-добре и изолация на жилището.

    Разхода ми за вчера (9ч.-23ч.), 6.7 м3 при външна темп. +3*С

  18. JaR
    JaR е офлайн
    Junior Member Аватара на JaR
    Тук е от
    Dec 2011
    Живее в
    Русе
    Мнения
    61
    #795

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Последно - достига ли си стайната температура или спира по температура на водата?
    На 70*C спира при Т но водата , за това дигнах на 75*C и вече не спира до достигане па стаина Т.
    Добре ли е ?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 53 от 54 ПърваПърва ... 34351525354 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 07:39
  2. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 11:56
  3. Газов котел - мнения и препоръки 2009г
    От Saint във форум Отопление
    Отговори: 821
    Последно: 29-12-09, 23:43
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 00:34
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2005-2007г
    От lsabg във форум Отопление
    Отговори: 151
    Последно: 16-12-07, 18:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе