Страница 2 от 57 ПърваПърва 12341252 ... ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 850
Like Tree1Одобрявам

Газов котел - мнения и препоръки 2012

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. Junior Member
  Тук е от
  Oct 2011
  Мнения
  100
  #16

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

  Цитат Първоначално публикувано от МИК66
  Липсва ми колежката Magnolia,къде се загуби ?!! Толкова труд хвърли да пита,разпитва,да дава съвети и напътствия,че ние не можахме да разберем накрая,дали нейните сметки излязаха верни..или да ??!! В повечето случаи,резултата е различен от този който си очаквал и планирал първоначално. И с мен беше така,но вече сме се хванали на хорото... Месец декември се отчети с 240 м3.
  Aаа, чета ви, не съм се изгубила съвсем.
  Последно зададох няколко въпроса, но никой не ми отговори и аз спрях да питам. Иначе мога да споделя каква ми е сметката за декември - днес я получих прясна-прясна - 161,66 лв.

 2.  
 3. Member
  Тук е от
  Oct 2009
  Мнения
  302
  #17

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

  Цитат Първоначално публикувано от JKanchev
  Под "пробвай отново" имаш предвид да пусна отоплението, да изгася котела и да обезвъздуша ли?
  Имам предвид да затвориш въпросния радиатор от термовентила и да пуснеш топлата вода

 4. Junior Member
  Тук е от
  Dec 2011
  Мнения
  22
  #18

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

  Цитат Първоначално публикувано от Magnolia
  Иначе мога да споделя каква ми е сметката за декември - днес я получих прясна-прясна - 161,66 лв.
  Важиш.
  Моята е 251 лв. Ма пак е добре, щото за не толкова студения ноември бе 298.
  Имам напредък, де

  А сега като сложа модулиращия термостат и регулирам с шестограма, може да им се наложи на Овергаз да ми дават пари в края на месеца..

 5. Junior Member
  Тук е от
  Dec 2011
  Мнения
  11
  #19

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

  Аз изпаднах в дълбоко неразбиране.
  Проектантът и изпълнител на моята система с дейното участие и на баща ми, с който едно време бяха колеги в Топлофикация София (първият и до момента работи в нея) смята, че системата ми няма нужда нито от секретни вентили зад всеки радиатор, нито от стаен термостат, въпреки че дори в упътването на котела ми се препоръчва използването на такъв.
  Та на кратко - къщата ми е стара, без изолация, в полите на Люлин, на южен склон. Стара дървена, но уплътнена дограма. Помещенията са 16, 16, 17 и 9кв. м. Радиаторите са 8х600, 9х800, 10х800 и 12х600. Котлето е Мора Топ Проксима, 25KW. Всички радиатори имат термоглави. Само на най ниския (12х680) има подобие на секретен вентил (той е и в най-ниското от цялата къща помещение) - вентил с кранче.
  Та моят проектант казва, че използването на секретен вентил на всеки радиатор сериозно би затруднило помпата на котела от една страна. От друга страна направих експеримент с притваряне на единствения вентил зад радиатор и действително температурата на влизащата и излизащата вода беше с поне 30 градуса разлика. Иначе на пипане не усещам и 15 градуса разлика на останалите радиатори.
  Та проектантът ми ми казва, че ако на всеки радиатор така излиза студена водата заради секретния вентил, то котелът ще включва често, за да я загрее пак. Ако пък съм имал стаен термостат, то трябвало да контролирам температурата в цялата къща по тази в стаята, в която е термостата и пак нямало смисъл, защото термоглавите на всеки радиатор и сега изключвали радиаторите, когато температурата в стаята е достигната. Макар че аз никога не съм виждал някой от радиаторите да е студен, а другите топли, ако термоглавата нее била намалена от мен преди това ръчно.
  До онзи ден котелът ми работеше на 1/3 от максималната мощност на врътката на панела му и работа/почивка беше в режим 6/6 минути - температура на водата 60 градуса. Днес проектантът ми ми препоръча да завъртя врътката на котела на малко повече от половината и сега вече работи в режим 2/3 - работа/почивка и близо 70 градуса на водата. Утре ще засека колко е разходът при този режим. При предишния беше 9 и 1/4 кубика на денонощие.
  Честитката за ноември беше 247лв., за декември без греене на 1 от 16 квадратовите стаи - 207лв. и с известни периоди на неработещо парно през деня.

  Та какво ще ме посъветвате да направя? Да сложа ли секретни вентили на всички радиатори, за да поизмъча помпата? И като сложа стаен термостат, не е ли същото, дали котелът ще работи 24 минути нон стоп на час и ще почива 36 или ще работи 12 пъти по 2 и ще почива 12 пъти по 3 минути?

 6. Moderator Аватара на Lazar
  Тук е от
  Aug 2005
  Живее в
  Варна
  Мнения
  5,019
  #20

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

  Проектантът ти като какъв работи в топлофикация? Питай го ако тръгнете двамата с колите си по едно трасе 24км, ти караш на 4-та предавка директно без да спираш, а той трябва на всеки 2 км да спре и да изгаси двигателя, после пак да запали и да тръгне, да смени предавките от 1-ва до 4-та - кой ще изразходи повече гориво и чий двигател ще работи по-оптимално? От гледна точка на икономията - колкото по-рядко котелът вкл/изкл, толкова разходът е по-малък. При мощен котел няма как да се избегнат изключванията, но идеята е те да се случват колкото може по-рядко - само когато стайната температура е паднала с 1 или 2 градуса, което става доста по-рядко, отколкото изстиването на водата по тръбите при спряла горелка. В крайна сметка ние не се интересуваме от температурата на водата в тръбите, а от стайната температура, нали? За да намалим броя на включванията трябва котелът да го управляваме по стайна температура - със стаен термостат, който не му разрешава да включи след като е изключил, преди да има нужда. Не трябва да забравяме обаче и другата тънкост - преди да изключи котелът трябва да е достигнал зададената стайна температура, а не да е изключил по температура на водата. За да не изключи по температура на водата, не трябва да сме задали от потенциометъра ниска температура на водата, при която мощността на радиаторите да е по-ниска от минималната мощност на котела. За целта всеки трябва да е наясно колко е неговата инсталирана радиаторна мощност при различни температури на водата и да знае колко е неговия равновесен праг, за да не пада под него. Това беше обсъждано нашироко в края на миналата година (вижте темата от 2011г), бяха дадени различни таблици, по които човек може да си изчисли сумарната радиаторна мощност в своето жилище - подробно беше обяснено от Магнолия как тя е направила за своето жилище, както и от други участници. Колкото по-малко са радиаторите, толкова по-малко може да се варира с температурата на водата.
  novice, мисля че някъде бях смятал за твоето жилище, че не можеш да сваляш много надолу (60*С е много надолу) за да предотвратиш честото изключване, но ти казваш, че при по-висока температура на водата се вдига и разхода. Да, естествено че се вдига, защото се повишава температурата в стаите. Ако сложиш стаен термостат да ограничава тази температура ще постигнеш желаните резултати. Желателно е този стаен термостат да е модулиращ (да управлява мощността на котела) но дори и обикновен да е - пак ще има много добър резултат. Термоглавите не вършат същото, от тях има смисъл в големи системи, където радиаторната мощност е съизмерима с максималната мощност на котела, а не с минималната. Ако ще се поставя немодулиращ термостат задължително трябва да се ограничи и мощността на котела при отопление, което обикновено е работа за сервизния техник със специални уреди, а има марки и модели, при които вносителят не препоръчва такова ограничение - трябва да се съобразите с това (знам за Бакси, Уникал). В по-новите модели някои производители са дали възможност клиентът сам да коригира тази мощност цифрово от бутоните на таблото (Вайлант)

 7.  
 8. Junior Member
  Тук е от
  Dec 2011
  Мнения
  11
  #21

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

  Работи по подръжката на мрежата. Но от години изгражда локални парни инсталации, май го е правил и в Австрия, а и по витошката яка на хора от баровец нагоре. Може и затова да не обръща голямо внимание на разхода... знам ли.
  А какво би могло да се каже за секретните вентили? Те действително следва да затрудняват работата на помпата, ако са налични навсякъде и са притворени с цел по-голяма разлика в температурата на входа и изхода на радиаторите?

 9. Moderator Аватара на Lazar
  Тук е от
  Aug 2005
  Живее в
  Варна
  Мнения
  5,019
  #22

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

  Секретните вентили не затормозяват помпата, учудвам се че човек, който цял живот е работил с помпи може да каже такова нещо. Помпата е центробежна, а не обемна (бутална или мембранна), а центробежните помпи са най-натоварени при отворен вентил на изхода и най-разтоварени при затворен вентил на изхода. Тя работи по-добре при притворени секретни вентили, но чудеса от това недей да очакваш. Секретните вентили се монтират по 2 причини:
  - лесен демонтаж и монтаж на радиатори
  - хидравличен баланс на системата - да се съсдаде еднакво съпротивление през всички радиатори, независимо от отдалечеността им от котела. При тебе не знам дали с нещо ще помогнат, ако във всички стаи радиаторите топлят еднакво. Ти имаш по-важни неща за решаване.

 10. Member Аватара на Ivan19
  Тук е от
  Jan 2009
  Живее в
  Стара Загора
  Мнения
  241
  #23

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

  Пристигна и моята декемврийска сметка - 139 лв. още не съм получил фактурата, за да видя изгореното количество газ, но сумата е добра. Но се пак да отбележа, че температурата от 21-22 градуса е само за няколко часа - от 17.00 до 22.00/23.00 през работната седмица и от 10.00 до 24.00 през уикенда. Може би ако имаше някой през целият ден у дома щеше да мине 200 лв. Да видим с новото покачване на газта какво ще е през новата 2012 година.

 11. JaR
  JaR е офлайн
  Junior Member Аватара на JaR
  Тук е от
  Dec 2011
  Живее в
  Русе
  Мнения
  61
  #24

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

  Здравейте! Искам да попитам колко градуса е горния праг на кондензен режим? Имам един проблем:котлето ми работи на минимума без да изключва по градус на вода и когато пусна топлата вода и котлето ми изключва а след това не тръгва или с много-голямо закъснение.
  Как да го оправя?

 12. Junior Member
  Тук е от
  Nov 2011
  Мнения
  15
  #25

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

  За много години изпълнени със здраве и дълъг живот, за да си плащаме сметките! Имам един въпрос към Вас? При спиране на тока, котела не може да включи автоматично а само ръчно с рестарт. Това започна след като сложихме стаен програматор, и има ли вразка? И вторият ми въпрос е, нормално ли е комина да пуши все едно, че е ТЕЦ наблюдавайки съседите при тях пара излиза само сутрин? И моята сметка за м.ХІІ е 260 лева в сравнение на миналият месец е скочила с около 100 лева.

 13. zh
  zh е офлайн
  Member
  Тук е от
  Nov 2009
  Живее в
  Добрич
  Мнения
  221
  #26

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

  Здравейте! За много години и много здраве!
  Искам да попитам какво е мнението на Lazar и eng.Neychev за този UPS:http://www.pestimenergia.bg/shop/pro...stroystvo.html, става ли за газови котли, както пише в сайта или не? Или ще препоръчат някой друг?

  Предварително ви благодаря!

 14. Moderator Аватара на Lazar
  Тук е от
  Aug 2005
  Живее в
  Варна
  Мнения
  5,019
  #27

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

  Аз лично не мога да ти дам препоръка за ЮПС, тъй като съм питал няколко вносители - не се ангажират с препоръки - в Европа никой не пита за такова нещо, тъй като тока не спира. Пробвахме с един клиент да сложим неговия съществуващ ЮПС тръгна котела, но след малко изписа грешка и го махнахме. Имай предвид, че може да бъде отказана гаранция, ако се докаже, че някоя повреда е заради използването на ЮПС

 15. Junior Member
  Тук е от
  Nov 2011
  Мнения
  15
  #28

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

  Моля помогнете! Лазаре, от два дни котел де дитрих MCR34/39I (6,8-35.9kw) управляван със стаен програматор изключва и не може да включи. Налага се вечер като се прибера да го включвам с рестарт, като е изписана грешка Е-05, и след около 2-3 часа пак същото! А налягането на водата минава 3 бара.Какво да правя?

 16. Moderator Аватара на Lazar
  Тук е от
  Aug 2005
  Живее в
  Варна
  Мнения
  5,019
  #29

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

  Направи налягането на 1,5 бара и пробвай, 3 бара е ненормално високо налягане

 17.  
 18. JaR
  JaR е офлайн
  Junior Member Аватара на JaR
  Тук е от
  Dec 2011
  Живее в
  Русе
  Мнения
  61
  #30

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

  Lazar какво ще кажеш по моя въпрос? Отговор №23 по темата.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 57 ПърваПърва 12341252 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

 1. Газов котел - Избор и Цени
  От legaltk във форум Отопление
  Отговори: 2476
  Последно: 08-08-17, 23:52
 2. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
  От zhivko83 във форум Отопление
  Отговори: 805
  Последно: 02-01-12, 07:36
 3. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
  От eng.Neychev във форум Отопление
  Отговори: 957
  Последно: 31-12-10, 11:56
 4. Газов котел - мнения и препоръки 2009г
  От Saint във форум Отопление
  Отговори: 821
  Последно: 29-12-09, 23:43
 5. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
  От karim във форум Отопление
  Отговори: 115
  Последно: 26-12-08, 00:34
SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе