Може и да е нормално, зависи от топлозагубите на къщата. Ако поддържаш 23 градуса и няма топлоизолация там някъде.
Може и да е нормално, зависи от топлозагубите на къщата. Ако поддържаш 23 градуса и няма топлоизолация там някъде.
Този разход означава, че котелът работи около 8 часа на пълна мощност. Ако отговориш на espace каква температура поддържаш, изолирана ли къщата и по колко часа се къпе жена ти , ще мога да направя съответните изводи. В кой град си, за да ти пратя техник да го види? Ако не стоиш по потник в къщата и тя е изолирана, то според мен котелът не е настроен на мощност, съответстваща на мощността на отоплителните тела.Първоначално публикувано от mams
Къщата е с вътрешна изолация от вата и гипсокартон,PVC дограма и не прекаляваме с къпането.Едната спалня е на 22гр. с термоглава,а другите стаи -на 20гр.Във всекидневната имам програматор onn-off настроен на дневна t20.5 и нощна 20гр.Котелът работи на 70гр.Помпата работи на 3 скорост и въобще не изключва.Ако ви трябват други подробности питайте.БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА БЪРЗИТЕ ОТЗИВИ!
Благодаря за инфото. Остана да ми кажеш къде си, за да пратя човек да провери настройките на мощността за отопление.Първоначално публикувано от mams
Да видим сега защо България Терм внася такива неикономични котли
Е, хвана ме на тясно!Първоначално публикувано от Lazar
Един комшия с De Dietrich вчера ми се жалва, че е направил 33куб.м. за денонощие - 6 панелни радиатора. Рувекс какво да кажат .
Привет,
Днес го писах ден за кибичене пред котела в и без това Бедствено полужение в Русе. Ето и каква е ситуацията:
Котела Вайлант ТурбоТек плюс 6.8-20 кW управляван от КалорМатик в режим на Z/А-1 МОДУЛАЦИОНЕН, при зададена темп. 19.5. Отопляемата площ - 70 кв/м, където термоглавите са на МАХ, и 14 кв/м - термоглава на " снежинка " около 6*. Инсталирана радиаторна мощ без последната стая при 75/65/20 - 12 Кw със малка лира в банята около 500 W. Допълнителният радиатор е със мощност от 3100 W и се включва по-малко съм забелязал.
Котела започна работа като макс. мощността му бе ограничена до 15 kW, като температурата на входящата/изходяща варира в диапазона от максимална 60/52 където вече отдаващата мощ е 7.5 кW, което е добре понеже съм над минимума от 6.8 кW, НО при най-ниската темпуратура при която го наблюдавах да работи продължително /не е спирал поради прегряване/ е при 50/42/20 - където мощността на отоплителната инсталация отива на 5 кW - много под минимума на котела, НО пък не спира да работи нито поради прегряване, нито при достигане на температурата в стаята понеже както и сега го наблюдавам той продължава да си намаля мощността, съответно пада темп. на изходящата от там обезпечеността на котела със отдаваща мощ ОТИВА НА КИНО. И на всичкото отгоре това при външни -10 градуса, а когато е по-топло просто не ми се мисли, колко е неефективно моето газово отопление.
От тук пак изразявам своето разачорование от скъпия КалорМатик на Вайлант, който според мен /поне на пръв поглед от 2 год / ме набутва във т.нар. "Интелигентен" Модулационен режим. Вместо да достигне зададената му вътрешна температура чрез по-високи градуси и да почива /икономия/, той си намаля мощността, от там падам под минимума на котела /набутвам се/ от там работи постоянно и както един колега тук сподели свое мнение със липсата на намаляне оборотите на вентилатора при Конвенционалните котли и падането на Коефицента на ефективност при ниска работна темп. още повече ме НАБУТВА.
Моля, очаквам съвети или ме поправете в констатациите, които съм направил, А още повече ще се радвам да ми дадете компромисен вариант приемлив от гледна точка на топлинка - сметка.
Поздрави.
Аз не разбрах от какво се оплакваш? Котелът си модулира за да не изгасне - това е смисълът на модулационния режим. Като смяташ радиаторната мощност ти не вземаш предвид топлината, която се излъчва през тръбите - нея не я знаем колко е. Така че реално разиаторната ти мощност е не 5кВт, а над 7, затова котелът си позволява да сваля още температурата. С колко е подминал стайната температура?
Оплаквам се от софтуера на КалорМатик-а. Ясно, че кара котела да модулира, НО със основната идея котела да работи, А не да достигне зададената температура и да почива.
Чак 2 kW загуба от тръбите, мисля че сериозно бе бъзна . По-скоро 1 кW съм по съгласен.
Не е въпроса за "плачене на нечие рамо", е вид предизвикване на диалог, дискусия относно моя проблем. И по-точно казано дали няма пак да се потвърдят предишните ми резултати от мои опити, че в частност при мен Модулационният режим е по неблагоприятен от разходна гледна точка отколкото ОН/ОФФ на база описаният начин на работа по горе на котела ми и начина на Командването му от КалорМатик-а???
Не, че нещо, но има ли значение от режимите. От толкова висене до този котел трябва да си разбрал при какъв режим ти гори най-малко. Използвай точно него и това е. И защо не пробваш да дадеш 21-22гр температура в стаите. 19.5гр. ми се вижда студеничко. А, и имам чувството, че при по-високата температура ще ти се запази същия разход. Просто предчувствие. Като ще даваш толкова пари по-добре стой на топло. А и нищо не ти пречи да пробваш.
Мдаа много си прав.
За последните 6 часа - разход 1.05 куб.м/час. Вярно във едната стая не бе отоплявано - там глътна доста, НО разхода си е трепач.
Още сега ще пробвам на 21 градуса, НО иначе на 19.5 поне на мен и синът ми е добре /малкия не се спира и е потен дори по обикновенна блузка/, А за жената няма да коментирам там е ясно.
Не съм те бъзнал, може и повече да е отдаването на тръбите, зависи от много неща. Но между другото днешното ти кибичене пред котела ми даде повод да изровя от подсъзнанието си отговора на твоя въпрос, който те терзае от миналата година - защо в режим на модулация имаш по-голям разход, отколкото при он/оф. Това е така, защото в режим на модулация котелът поддържа по-ниска мощност (близка до минималната) дълго време и така работи с по-ниско КПД, докато в режим он/оф работи на 15кВт (близка но максималната, с високо КПД) и изключва. Тоест, при по-ниски топлозагуби е по-икономично термостатът ти да е в режим он/оф, но пък се получава дискомфорт, когато не работят радиаторите. Ти специално имаш възможност за избор.
Привет!На работа съм и трудно се докопвам до нета.Bulgariatherm котелът е гаранционен нормално ли е да се пипа от друг освен фирмата изпълнител?
Ами, нормално е вносителят на тези котли, т.е. ние, да проверява как работят изпълнителите и ако не си вършат работа да не им продава повече или да им проведе опреснителен курс.Първоначално публикувано от mams