Добър избор на котел, няма да съжаляваш. Колкото до управлението - аз също се раздвоявам, но което и да избереш ще си доволен.Ще се опитам да намеря малко логика в ситуацията в която се намирам:
1. Да подменя ли котела? - Няма как този котел МораТоп 35kW да стане пригоден за моя случей, рано или късно ще трябва да го сменя. На сезон очаквам от подмяната му с по-ефективен да спестявам по 100 лв на месец или ~ 400 лв средно на сезон. Ако започна веднага, ще се радвам на комфорт и по-малки сметки още тази година.
2. Спрял съм се на котел Bosch Condens 3000 W ZWB 28-3C - двуконтурен. Защо кондензен - в преходните месеци е много вероятно да работи в кондензен режим, за в бъдеще единствената посока за ефективност е да разширя броя глидери и да се стремя за по голям период да съм в кондензен режим, така и така когато е студено ще се ползва като конвенционален - основния проблем тук ще следва от капацитета на тръбите - всяко мнение върху разсъжденията ми ще е от голяма полза...
3. Дори да се налага да подменя тръбите от котела до разпред кутия, то ще е на пролет, но не пречи на подмяната на котела.
4. Модела котел дава възможност за кредит Енергийна ефективност - котел+управление - пак сие спестяване ~ 400-500лв;
5. Термоуправление - със сигурност FW200 или FR100, нямам идея какви са предимствата и недостатъците - при FW200 - външна температура, темп криви, има ли добавена стойност. По ясно ми е управлението по стайна температура, но ако има добавена стойност по външна - ще се чете и ще се образоваме...
Дали има логика в разсъжденията ми или бъркам генерално?