Първоначално публикувано от
ANGEL 007 Здравейте, нов съм във форума и искам да задам въпрос към по-компетентните. Тъй като ми предстои газификация на жилището, се допитах до специалисти, занимаващи се с изграждане на газови и отоплителни инсталации, какво котле би подхождало на жилището ми, което е 70 кв м. Жилището е с вътрешна и с външна изолация, с PVC дограма, изолиран под и таван, южно разположение. Котлите, предложени ми като варианти, са Имергаз 12 kw - кондензен, двуконтурен, и Бош 3000 18 kw - конвенционален, двуконтурен. По мои сметки, за холът ми (25 кв м) ще ми трябват 37 глидера и отдаваната мощност ще е 5.55 kw, при температура на водата 55 градуса. За спалнята (10 кв м) - 15 глидера с мощност 2.25 kw. Кухня (15 кв м и височина на тавана- 2.10 м) - 20 глидера с мощност 3 kw. Баня (3 кв м; h-2.10) - лира 600w. Всичките мощности са изчислени при показател на глидера за отдавана мощност при 55 градуса на водата, глидера отдава 150 w. Цялата мощност я изчислявам 11.4 kw. Без да прибавям другите 15 кв м, които след време ще отоплявам. Правилно ли е изчислена мощността и кое от двете котлета е по-подходящо?
Благодаря ви за вниманието!