Страница 49 от 57 ПърваПърва ... 394748495051 ... ПоследноПоследно
Резултати от 721 до 735 от общо 850

Газов котел - мнения и препоръки 2012

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    56
    #721

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Цитат Първоначално публикувано от lazarus18 Виж публикацията
    karicata, какво жилище топлиш?
    Жилището е 130м2. Сега отоплявам само 2 стаи - хол 45м2 и спалня 13м2, от 2 дни пуснах и лирата в банята. Нямам съседи около мен. Чудех се дали да не пусна и радиатора в коридора, но сметка ще се покачи още повече. Относно Т на изхода на котела, до преди 2 седмици я държех на 55° и харчеше по-малко газ, но от както стана по-студено до спалнята, която е далече от котела, водата изстива и радиатора хептен не вдига температура и затова я увеличих на 75°( не съм сигурен дали и радиатора е много в ред, защото шуми като влиза водата в него)- сега на мен ми е топло като се завия, 18.5° е в стаята през нощта, но имам дете на 5 месеца и на него му е студено
    Нямам терморегулатор - чакам да дойдат да го монтират до Коледа Регулирам Т от термовинтилите на радиаторите.

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    May 2010
    Мнения
    394
    #722

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Цитат Първоначално публикувано от karicata Виж публикацията
    Жилището е 130м2. Сега отоплявам само 2 стаи - хол 45м2 и спалня 13м2, .
    Колега, може би ще повторя казаното до момента от колегите, но по-добре така отколкото да не го знаеш.

    Първо - НЕ регулирай температурата в стаята със термоглавите, а от секретните кранове /на изхода от радиатора/.
    Защото - при високата ти минимална мощност на котела и малката отдаваща мощ, като изключиш и още един радиатор от работещите тогава котела не само прегрява и изключва, но и се побърква и изключва. Там където е топло - затвори по 1-1.5 оборота секретният кран /може и повече въпрос на проби/, там където е пладно отвори секретният кран.

    Второ - пусни толкова радиатори колкото е необходимо за да покриеш минималният праг на котела според сегашната ти температура на изхода, постигаща необходимата ти стайна температура.
    Защото - по този начин, ще се ОПИТАШ да вкараш котела в модулационнен режим/уж най-икономичният което е под ?/, поне котела ти няма да се побърква, ще ти е топло и ПАК ще плащаш едни от средно високи до много високи сметки, НО поне на бебока да му е топло.

    Трето - не очаквай чудеса след монтажа на терморегулатора. И аз бях със такива надежди преди 2-3 години когато монтирах моя Калорматик 360F и от практиката те бързо, бързо се изпариха. НО аз съм си инатлив - ударил съм му "шалтера" /на тези външни темп. съм със климите/, ама все ме гложди и търся варианти за оптимизиране въпреки, че вече ми стана ясно че НЯМА. Просто цената на газа е мн. мн. мн. висока.

    Поздрави.

  4. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич
    Мнения
    4,810
    #723

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Цитат Първоначално публикувано от legaltk Виж публикацията
    Слагате един стаен терморегулатор и забравяте за температурата на входящата вода .......

    Според мен tony34al имаше предвид рязко натоварване на котела с цел по-бързо достигане на желаната стайна температура и после котелът да свали температурата на водата и само да поддържа достигнатата стайна температура.
    Това обаче е свързано с модулация по стайна температура (чрез терморегулатор), а колегите все още коментират вида и марката на котела, радиаторната мощ и НЕ Е ставало въпрос за терморегулатор.
    Точно така е! Извинявам се, тъй като явно не съм се изразил правилно. Ниският моментен разход не означава нищо, ако не се вземе предвид фактора време. Дългата работа на ниска мощност е по неикономична от кратката работа на висока мощност, още повече КПДто пада с намаляването на мощността!
    Никога не съм казвл, че котела ще работи непрекъснато на 85С, той сам ще си избере на колко да работи, просто не трябва да бъде ограничаван.

  5. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    8,826
    #724

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Цитат Първоначално публикувано от karicata Виж публикацията
    Жилището е 130м2. Сега отоплявам само 2 стаи - хол 45м2 и спалня 13м2, от 2 дни пуснах и лирата в банята. Нямам съседи около мен. Чудех се дали да не пусна и радиатора в коридора, но сметка ще се покачи още повече.
    Понеже съм бил в твоята ситуация, но едва ли си чел толкова назад темата, ще ти се опитам и аз да помогна.
    Аз също бях в прекалено мощен котел и прекалено малко като мощности радиатори. Първата година бичих на 70-75* котела, едвам прескачах 20* в стаите и плащах по над 200 лв/месец при доста по-евтина газ.
    На другата година увеличх с 50% броя ребра по радиаторите, в стаите температурата се вдигна до 23-24* и сметките ми намаляха с 30%.
    Не вярвам в твоя случай само поставянето на терморегулатор да ти реши проблема.
    Според мен отваряй всички радиатори, лири на макс във всички стаи и ще ти е по-топло и най-вероятно по-евтино.

    tony34al, сега разбрах. Има логика.

  6. Member Аватара на legaltk
    Тук е от
    Sep 2012
    Живее в
    София
    Мнения
    436
    #725

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    +1 за предложенията на JKanchev и за lazarus18 .
    Като чета JKanchev имам усещането за дежа вю........ (не говоря за себе си, а за форума).

    До karicata: сменяй го този радиатор в спалнята, бе човек. Ще разболееш детето!
    Между другото малките деца живеят и се чувстват добре при по-ниски температури, не се е развило още потенето като механизъм за охлаждане на тялото. Но не и на температури под 20 градуса, защото малките (2 бр. такива имам у дома) не търпят завивки. Научете детето да спи в чувалче.
    Айде стига, че станахме БГ-мама.

    Поздрави!

  7. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #726

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Ще видите вие като почнат мамите да обсъждат котлите

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    60
    #727

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Здравейте колеги, да споделя и аз до къде я докарах - ако си спомняте от преди седмица моя казус - котел с min12kW/max35 и инсталация ~ 15 kW при dT60 - апартамент 115 m2. Имах разход 15 м3 /24 часа без терморегулатор при външна ~10*C. За проба сложих най-обикновен стаен терморегулатор (23 лв) и ... при сегашните темп съм ~ 12 м3/24 часа. Напредък си е. Срещнах се със специалист, та след като коментирахме с него цялата схема (приложена тук на стр 45) има следните забележки:
    1) Инсталацията от котела до разпределителната кутия е изпълнена с Медни тръби 22 мм - според спеца, това е тясно място и кара котела да "прегрява" и да изключва още по често. Въпроса ми е мислите ли че е така? Налага ли се къртене, смяна на тръбите и т.н. Това е възможно но Юни месец... От там на сетне тръбите са ОК.
    2) трудно ми беше да измъкна от спеца какво още мога да подобря, че да имам по нормален разход - котел, сериозен терморегулатор, повече глидери... кимахме и двамата с глава, ама нямахме много идеи. Та докато зададох въпроса - ако ти беше влезнал в това жилище, от къде щеше да започнеш? - Отговора - първото ми е да изхвърля Мора-та през терасата. Е та дойдохме си на думата... Какво мислите?
    Иначе, да се похваля, всички стаи са топли и още по добре, равномерно навсякъде - чудесничко си е, само газомерчето дето подскача ли подскача...

  10. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2012
    Мнения
    149
    #728

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Здравейте, жилището ми е с чиста площ 136 кв. (мезонет), площта на двете нива е една и съща. Апартамента е на последни два етажа, като от двете ми страни има други апартаменти, в които не живее никой.
    Котлето ме е кондензно Immergas Victrix 24 kW, на първо ниво е всекидневна/кухня/тоалетна 4 кв.м, за тях са предвидени и закупени два алуминиеви радиатора ASTRO H=600 с по двадесет глидери за всеки, а в тоалетната е лира с размери 450/1200. На второ ниво са две спали и баня 8 кв.м. В едната спалня има радиатор ASTRO Н=600 с дванадесет глидери, а в другата 18 кв.м има радиатор на Н=300 с осемнадесет глидери, баня с лира 450/1640.

    Въпроса ми е достатъчно ли са радиаторите за тази площ и при какви стойности на котлето следва да работи в най икономичен режим и в същото време да е максимално топло?

    В момента съм пуснал само в едната стая 18 кв.м, радиатора Н=300 с осемнадесет глидери и в банята 8 кв.м, лира 450/1640. Банята е топла, но в стаята при тези ниски температури не вдига повече от 20 градуса. Вчера имаше слънце и в стаята стигна до 25 градуса, но няма ли слънце температурата варира от 19.5 до 22 градуса.
    На котлето съм задал 60 градуса и работи на цък-цък. Работи 3 мин. и почива към 3 мин.
    В момента разхода за 24 ч. варира 7-8 м3, за отопление и топла вода за двама души. Вижда ми се ужасно много за това което ползвам.

    Моля за съвети.

  11. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    56
    #729

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Благодаря ви колеги за оказаната помощ! Пуснал съм тези 4 радиатора, защото според една табличка (не знам дали е 100% точна, но ще е близко до истината, с която колега от форума се опита да ми помогне) мощността им е 11.9 кВт при 75/65/20. Мин. мощност на котела е 10.4 кВт. И мислех, че са достатъчни за да покриват мин. праг.От както пуснах и лирата, разхода се покачи с още 1м3. Опасенията ми са, че ако пусна всички радиатори, ще се опитват да покрият цялостната топлозагуба на апартамента, (която ще е доста голяма, при положение че нямаме съседи, които да подпомагат затоплянето на сградата) и ще се харчи още повече газ. За периода януари-март тази година бях пуснал всичките радиатори без един (тези, които са в момента +още 2) и котела харчеше по 16-17м3 средно, но това не е база за сравнение,защото не знаех въобще какво права с котела и постоянно му променях темп на водата и въртях термовинтилите на радиаторите

  12. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    8,826
    #730

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Липсата на съседи, особено под тебе, е кошмар.
    Според мен опитай с пуснати всички радиатори на макс и ги остави 2-3 дена да затоплят жилището и тогава виж какъв е рахода за 24 часа.

  13. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    56
    #731

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Сега като държа котела на 75° е влезнал в някакъв режим 4мин почива 2-4 работи (всеки път има разлика). Преди го държех на 55° и работеше Цък-Цък- харчеше доста по-малко, но беше и доста по-топло навън. Сега ще пусна и радиатора в коридора, ще усиля радиаторите и ще ограничавам от секретните кранове, и ще напиша какво е станало (моята логика е че като са махнати термовинтилите радиаторите ще се опитват да достигнат голяма температура в стаите и няма да излкючват и съответно ще се харчи повече газ).

    - - - Обновено - - -

    Цитат Първоначално публикувано от lazarus18 Виж публикацията
    Липсата на съседи, особено под тебе, е кошмар.
    Според мен опитай с пуснати всички радиатори на макс и ги остави 2-3 дена да затоплят жилището и тогава виж какъв е рахода за 24 часа.
    А да усиля ли котела на макс или да го оставя на 75° на водата или пък да го намаля?

  14.  
     
  15. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    8,826
    #732

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Не, под "макс" имах предвид да са отворени термовентилите на радиаторите.

  16. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    56
    #733

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Разбрах те.
    Цитат Първоначално публикувано от legaltk Виж публикацията
    +1 за предложенията на JKanchev и за lazarus18 .
    Като чета JKanchev имам усещането за дежа вю........ (не говоря за себе си, а за форума).

    До karicata: сменяй го този радиатор в спалнята, бе човек. Ще разболееш детето!
    Между другото малките деца живеят и се чувстват добре при по-ниски температури, не се е развило още потенето като механизъм за охлаждане на тялото. Но не и на температури под 20 градуса, защото малките (2 бр. такива имам у дома) не търпят завивки. Научете детето да спи в чувалче.
    Айде стига, че станахме БГ-мама.

    Поздрави!
    Детето спи в чувалче +2 одеяла Проблема на тези панелни радиатори е , че не мога да добавя глидери, трябва направо нови радиатори. Като изчислявам топлозагубите (33.8м3 х 70вата го смятам) за спалнята излиза 2.36 кВт, а този радиатор в 75/65/20 режим е 2.7кВт- може би не е в ред и ще трябва наистина да го сменям.

  17. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    60
    #734

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Ще се опитам да намеря малко логика в ситуацията в която се намирам:
    1. Да подменя ли котела? - Няма как този котел МораТоп 35kW да стане пригоден за моя случей, рано или късно ще трябва да го сменя. На сезон очаквам от подмяната му с по-ефективен да спестявам по 100 лв на месец или ~ 400 лв средно на сезон. Ако започна веднага, ще се радвам на комфорт и по-малки сметки още тази година.
    2. Спрял съм се на котел Bosch Condens 3000 W ZWB 28-3C - двуконтурен. Защо кондензен - в преходните месеци е много вероятно да работи в кондензен режим, за в бъдеще единствената посока за ефективност е да разширя броя глидери и да се стремя за по голям период да съм в кондензен режим, така и така когато е студено ще се ползва като конвенционален - основния проблем тук ще следва от капацитета на тръбите - всяко мнение върху разсъжденията ми ще е от голяма полза...
    3. Дори да се налага да подменя тръбите от котела до разпред кутия, то ще е на пролет, но не пречи на подмяната на котела.
    4. Модела котел дава възможност за кредит Енергийна ефективност - котел+управление - пак сие спестяване ~ 400-500лв;
    5. Термоуправление - със сигурност FW200 или FR100, нямам идея какви са предимствата и недостатъците - при FW200 - външна температура, темп криви, има ли добавена стойност. По ясно ми е управлението по стайна температура, но ако има добавена стойност по външна - ще се чете и ще се образоваме...
    Дали има логика в разсъжденията ми или бъркам генерално?

  18. zh
    zh е офлайн
    Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Живее в
    Добрич
    Мнения
    221
    #735

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Доколкото си спомням от прочетеното в този форум управлението по външна температура т.е. с изнесен температурен сензор е по-подходящо за отдалечени помещения или за обществени сгради. Ако не се лъжа мисля, че го беше казал Lazar, някъде тук - не съм абсолютно сигурен. А и отопление с кондензен котел изисква повече глидери и от там според броя на глидерите сечението на тръбите до тях май се увеличаваше - нещо такова беше. В този форум имаше тема пусната ако не се лъжа пак от Lazar за нискотемпературното отопление. Потърси я.
    Този пост е редактиран от zh; 11-12-12 в 20:16.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 49 от 57 ПърваПърва ... 394748495051 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 09-08-17, 00:52
  2. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 08:36
  3. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 12:56
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2009г
    От Saint във форум Отопление
    Отговори: 821
    Последно: 30-12-09, 00:43
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 01:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе