Първоначално публикувано от
JKanchev Такааа. Вчера имах повечко време за тестове и ето какво установих.
Котела Вайлант със Модулиращ термостат оригинален Калорматик 360F на стойност 650 лв в БГ не модулира въобще в режим Z/А - "0", котела модулира само в режим "1".
Това въобще не го знаех до сега когато реших да смъкна предният капак и през отвора да наблюдавам пламъка при двата режима.
В режим Z/А - "0" /немодулиращ/ при външни темп. -15 котела гори 0.700 куб.м / час, А при Z/А - "1" /модулиращ/ при същите темп. котела гори 0.800 куб.м/час.
В първия режим 5 минути Работи и 6 мин. Почива, във втория режим 25 минути Работи и 18 минути Почива.
Е моя котел противоречи на всичко писано тук, на всички физични, механични, емперични и кви ли не ....чни Закони???
Регулирах входяща/изходяща температура при ниски -15 вън, да има 15 градуса разлика - разхода ПО-ВИСОК???
Оставих си стария баланс на системата от гледна точка на еднаквото затопляне във стаите, разход от 15-18 куб/денонощие при отопление 60 кв/м при 19.5 гр. плюс още стая от 14 кв/м с радиатор 1800/600 оставен на "Звездичка" и от време на време пуска по-малко топла вода.
Е със климите, който почнах да пускам през деня когато е минус 10, минус 12 градуса разхода ми е 0.36 лв/час срещу 0.70-0.80лв/час на ГАЗ. Разликата е над 2 пъти при тези ниски температури, който са в полза на Газ-та, А при по нормални външи разликата отива над 3.5 пъти в полза на климите???
Кой ще ме посъветва нещо, което не съм пробвал или поне "забаламоса" с нещо, което да продължа да опитвам по "оптимизация" на Газовото отопление преди да съм му ударил копчето в полужение "OFF" /поне само той да е на ОФФ, а не АЗ със инвестиция от 5 бона и сметки от по 300-500 лв/месец/ или пак ще остане верен лафа "Кучетата си лаят - Кервана си върви".
Поздрави с максимален оптимизъм