Здравейте,живея в 3 етажна къща с по 100 кв.м всеки .На първия тъста,на втория бадженака и аз на третия.В момента имаме локално парно на твърдо гориво,котела е в мазето и на всеки етаж бойлери с серпентина.Ще минаваме на газ.Та въпроса ми е ,кой вариант е по удачен : общ котел на газ в мазето или на всеки етаж отделни котли ?Като под удачен да се разбира най-високо КПД , а не цената на един или три котли.
Ако тъста плаща сметката, какво му е на гьола. Винаги общото отопление е по-качествено, понеже се отоплява цялата сграда.
С общ котел няма да се оправите. Най-малкото трудно ще имате различни настройки, поддържани температури, а и общото БГВ е малко сложно според мен. Всеки да си знае котела, предпочитанията и не на последно място сметките.
Сега загледах горния пост със сметките и тъста и има доста "логика" в него.
Ако се раздели, ще почнат едни тънки сметки, кой топли отдолу, колко плащат горе, и т.н.
Ами щом ще плаща тъста, какво пречи да плаща каквото ти показва твоя собствен разходомер? ;-)
Абе един етаж да реши да мине на клими и ефективността на по-големичък котел 30+КВ ще отиде по дяволите. Отделни може да е по-скъпо и първоначално и в последцтвие като поддръжка , но е по добре при положение, че сте отделни семейства. Позволява повече гъвкавост така да се каже.
А иначе при 3 етажа и общ котел температурите със сигурност ще се контролират от термовентили едва ли ще слагат зонов контролер и още куп тръби.
Те очевидно и сега са на общо отопление и никой не е минал на клими. При това положение не виждам защо да не са с един котел - има котли с минимум около 3 кВт и максимум 30-35 кВт от масовия клас. Една сграда е добре да се отоплява равномерно от всички. Разбира се това е малко оптимистично в БГ.
Точно за това "а дано ама надали" говорим.
И аз живея в подобна фамилна къща, но имаме 3 котела по етажите и един 4-ти етаж на ток. от всички само 2 са обитаеми другите емигрираха или починаха. Да добре би било къщата да се отоплява изцяло, но реалността показва че при отделни семейства винаги настъпват промени да речем в мисленето. В БГ не можеш да задължиш някой от собствениците задължително да се отоплява на конкретно гориво. Виждате какво е с топлофикация и таксата сградна инсталация, виждате какво е в по-малки обекти подобни на къщата в която съм аз. Примерно съседите пак рода 4 семейства на 3 етажа имат такива на клими, такива на дърва и такива на газ.
Иначе да - по европа биха сложили един котел и един водосъдържател 500л в мазето и евентуално топломери и водомери да може да се разпределя цената.
Проблемът възниква от там,че доколкото разбрах от фирмата доставчик на газа,разходомера им е с ограничен дебит и няма да може да захранва три котела.Баджанака иска да е с отделен котел,а той е по средата.И ако третия и първия етаж са с общ котел в мазето,разстоянията особено до мен на третия етаж става много голямо и предполагам топлозагубите ще са много големи.
Добре се е уредил баджанака... по средата...
А вариант с три разходомера не предложиха ли?