Страница 35 от 36 ПърваПърва ... 2533343536 ПоследноПоследно
Резултати от 511 до 525 от общо 527

Отопление на газ

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2017
    Мнения
    94
    #511

    Отговор: Отопление на газ

    24.5 градуса поддържам (без коментар... бебе + жена която облича да стои по бельо целогодишно :D), 38 на вода, изцяло юг, само стъкло съм за външни стени, вътрешна изолация във всички посоки. Под мен никой не живее в момента. Честно казано слънцето играе огромна роля при мен. Ако е слънчево цял ден, мога да карам без отопление и при -10.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2012
    Мнения
    87
    #512
    Цитат Първоначално публикувано от oldgraf Виж публикацията
    Той е с радиатори? И 40гр на водата?
    Е, това сега, тези дни имахме по 4-5 градуса през деня и -2-4 през нощта. И безветрие. Зимата е пред нас. А и топлозагубите се виждат най добре в месечните сметки. Атанасов видимо е с малки такива, щом пада с градус-два при продължително изключен котел. Или подовото му дава тази равномерност. За което и пратихме разговора в тази посока. Накратко, при минимална мощност от два киловата и малко жилище, при подовото по добре ли ще работи котела. При радиатори, се опасявам, че много ще цъка.
    Този пост е редактиран от ydraganov; 02-12-20 в 22:15.

  4. Member
    Тук е от
    May 2019
    Мнения
    160
    #513

    Отговор: Отопление на газ

    Цитат Първоначално публикувано от ydraganov Виж публикацията
    ............. При радиатори, се опасявам, че много ще цъка.

    Зависи с какъв стаен термостат ще управляваш котела

  5. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    81
    #514

    Отговор: Отопление на газ

    Въпросът беше при малки жилища 50-60 м2. Това което имам като наблюдение, че в такива жилища хората слагат двуконтурни, прости пестят място. И там вече минимума е 3кW. Ето две таблици при каква температура на повърхността каква мощност се отдава в зависимост от стъпката на тръбата. Мисля че това беше за стайна 20 градуса.


    Така че ако се търси по-високи стайни температури, тогава пода отива над 30 градуса и само с плочки може да се отдаде 80W/m2 и то при температури на системата 45/35. При паркет е 50W/m2 при вода 45/35. Ако подовото е с площ 90% от площта на апартамента и паркет излиза 2.25кW за 45м2 подово и 2.7кW за 54м2 подово. Така че плочките са задължителни при такива малки апартаменти с двуконтурни котли и подово.

    Колкото до това, колко често ще се включва, зависи от топлинните загуби и от хистерезиса на термостата. Апартамент на първи етаж над гаражи с радиатори - от 22:30 до 6:30 спада от 22.8 до 21.9 тези дни(-5 до -8 външни).Това при изключено отопление. Няма как ако са големи термозагубите, котлето да не се включва "често". В крайна сметка разхода на газ за един месец, трябва да покрие термозагубите за този месец.

    Така че проблема не е подово или радиатори, а правилно направена инсталация, която да може да отдава минимума на котлето. Чак тогава ако искаш да разредиш паленията - или намаляш термозагубите или използваш термостат с по-голям хистерезис, но губиш комфорт.
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  6. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010
    Мнения
    2,764
    #515

    Отговор: Отопление на газ

    Цитат Първоначално публикувано от sdhinkin Виж публикацията
    Така че ако се търси по-високи стайни температури, тогава пода отива над 30 градуса и само с плочки може да се отдаде 80W/m2 и то при температури на системата 45/35. При паркет е 50W/m2 при вода 45/35. Ако подовото е с площ 90% от площта на апартамента и паркет излиза 2.25кW за 45м2 подово и 2.7кW за 54м2 подово. Така че плочките са задължителни при такива малки апартаменти с двуконтурни котли и подово.
    Не са ти верни заключенията и подвеждаш хората. По твоята логика сега масово щяха да мръзнат хората с ламинат, а това не е така и има безброй потребители с такива инсталации.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    81
    #516

    Отговор: Отопление на газ

    Това е мое лично мнение. А заключението ми за плочките е валидно за малки апартаменти, и то е спързано единствено, че трудно се постига отдадената мощност от подовото да покрие минимума на котела. Това при температури на стаята 23-24 и температура на подово - паркет около 28-30. Разбира се, всичко това е валидно ако тези таблици са верни(намерени са в интернет). А и немисля че някой ще умре от студ на 20 градуса, където сметките са други. Просто ограничението идва от максимално допустимата температура на пода - около 30, и в същото време желата стайна 23-24.

    Отделно тези kW-ти изобщо не са малко за такива малки апартаменти. Става въпрос котлето да си гасне при приключила заявка за отопление, а не от невъзможност да отдаде минималната си мощност.
    Този пост е редактиран от sdhinkin; 03-12-20 в 13:29.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2017
    Мнения
    94
    #517

    Отговор: Отопление на газ

    като добавиш мебели и уреди не знам дали остават и 50% от площта.

  10. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010
    Мнения
    2,764
    #518

    Отговор: Отопление на газ

    Подовото не работи с такава голяма температурна разлика за които са графиките и неясно за каква тръба става въпрос. 80W/m2 може да се постигне без да се превишава повърхностната температура с подходяща стъпка и при ламинат и при плочки. Освен това подовото е инертно заради масата на замазката и минимума на котела не е толкова съществен за разлика от отоплението с радиатори. Може още много да се напише, но не ми се занимава повече, а и ти казах вече, че щом нещо работи, а по-твоята логика не би трябвало да търсиш проблема в теб.

  11. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    81
    #519

    Отговор: Отопление на газ

    Аз нито си изкарвам хляба с отоплителни инсталации, нито искам да успорвам факта, че някъде някой е направил нещо.
    Направих си труда да намеря калкулатор за подово и използвах приложението на HERZ. Има някакъв стандарт DIN EN-1264 и те се кълнат че приложението покрива този стандарт.

    Идеята беше желана стайна температура 24 градуса. Експриментирането с входните данни за плочки и 50м2 площ показаха следното максимално получено топлоотдаване( тук интересното е че не ми даде да подам 50 градуса входна на водата):



    Същото нещо направих и с линолеум(би трявало да е близко до балатум):



    Правих си опити и с паркет. Там изобщо неможах да постигна резултат при стайна 24. Явно стандарта има някакво ограничение за естествен паркет. При стайна 22, най-добрият резултат е:



    Тук е уместен въпроса - къде се намира ламината. Моето мнение е: че е между линолеума и паркета. И мисля така, защото имаме подложка 3мм и 8мм ламинат. Така че, ако някой твърди че може да се отдаде повече от 56.3W/m2 с ламинат при стайна 24градуса и в същото време да покрива стандарта( който явно се грижи за здравосливен начин на живот), нека се обоснове.

    Предпочитам да се доверя на HERZ(австрийска компания с традиции в областта), отколкото на цифри, хвърлени във форума. Тук искам да кажа че дори и мощности под 50W/m2 са съсвсем достатъчни за стоплянето на добре-изолиран апартамент.

    Колкото до съпоставянето на отдадената мощност от подовото и минималната на котела - може да има някакво значение инертноста на замаската(подовото), но ако обратната връзка е стаен термостат(т..е. температурата на въздуха на 1.2-1.5м от пода) според мен би довело до натрупване на достатъчно енергия в пода докато стайният термостат отчете - достигната стайната температура, че неминуемо след това ще има надскачане на зададената температура. Разбира се ако това е в порявъка на 1 градус, може да се каже че е допустимо. Но когато се търси максимален комфорт и икономия на енергия, се гони разлика от зададената температура 0.1 градуса. Може би модулационите фирмени термостати имащи настройки, който задават инерцията на системата,биха се справили с задачата успешно, но за обикновен ON-OFF термостат, това ще е непосилна задача.

    Така че извода е: само подово в малък апартамент с двуконтурен котел( към днешна дата с минимум 2.8-3кW) и стайна температура 24 e задача, на която трябва да се обърне достатъчно внимание и то от специалист(и) в проектирането, за да не излязат криви сметките накрая.
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  12. Member
    Тук е от
    Nov 2005
    Мнения
    527
    #520

    Отговор: Отопление на газ

    Човек това, че се чудиш защо не може да зададеш 50гр температура на водата за подовото ме отказваше доста да ти отговарям. Но все пак...
    С естествен паркет наистина ще е зле. Но с ламинат за подово и съответната подложка е много по ок от това, което си снимал. Аз на водата за подовото съм давал задание (понеже ми е само он/оф термостата ) най-много от 37-38гр при някакви много минусови температури. Последните минуси до около -8-10 повече от 33 не съм го пускал. Един хол ми е на гранитогрес. Другият и спалните са на ламинат. Гранитогресът държи близо градус повече на повърхността. И така ми е ок, защото спалните не ми трябват толкова топли.
    Все пак говоря за къща, не за 50м2 апартамент.

  13. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010
    Мнения
    2,764
    #521

    Отговор: Отопление на газ

    sdhinkin, ако имаше такива приложения като сега, дето с 5 клика щяха да ми спестят 5 години учене сега щях да имам 5 години повече трудов стаж.
    Адмирации ти правя за желанието. Понеже имаш мераци за програми ти препоръчвам да пробваш "OVplan" и да споделиш резултатите.

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    81
    #522

    Отговор: Отопление на газ

    bobivg Направих това, което ми препоръча.





    За мен нещата, са ясни. Ограничението идва от 29 максимална на повърхността и тъй като и с двете програми искаме стайна 24 градуса се получава това 52.4W/m2.

    Сега ако имаме апартамент с подово 40м2 =2088W и загуби надолу 300W , къде котел с минимум 3kW ще отдаде останалите 600W? Ако е в пода, това означава че повърхноста ще надмине 29, а това е с разрез със стандарта. Зададох ръчно 30 на повърхността и при еднакви други условия излезе 64W/m2. Всичко това се получаваше с подаваща 40 градуса. 75W/m2, които покриват 3kW на котела се получиха при 42 на входа и 31 на повърхноста.

    Едно интересно наблюдение. OVplan предлага като отоплителен товар 60W/m2,
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  16. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010
    Мнения
    2,764
    #523

    Отговор: Отопление на газ

    Чак пък да са ти ясни.
    Пример:
    Имаш помещение 20м2. Загубите на помещението да предположим, че са 1600W при -15C или 80W/m2. Ама това е само при -15!!! Колко часове в годината ще е -15? Повечето ще ги проспиш и няма да разбереш, че е имало такива температури освен ако не чуеш по телевизията. От друга страна не знам как точно ги измисли тези 24градуса в помещение, което трябва да се топли с подово. Сигурно не си чувал за температура на усещане и си мислиш, че е все едно и също 24градуса от подово, радиатори или климатик. При екстремни условия -15 като покрием загубите от 1600W (80W/m2) дори и в помещението да е 20градуса при подово никой няма да умре от студ за тези 2 часа през някоя и друга нощ в годината.
    Да кажем обаче, че държим на всяка цена и тогава температурата да не е по-ниска 22С, при екстремни условия и да видим тази страшна повърхността температура, колко е и ще успеем ли да изкараме 80W/m2 за да покрием загубите.

    Какво излиза. Необходимите ни 80W/m2 и 22С в помещението ще ги изкараме със стъпка 150мм и входяща вода 50 градуса. Така страшната повърхностната температура се получава 29,3С и сме я надвишили с огромните 0,3 десети от градуса. Ако ти се струва много фатално и няма да спиш спокойно може в периферните зони да сложиш стъпка 100мм за да не ти е по хладен пода в средата.
    Щом в примерчето са необходими 1600W при -15С какво ще стане с повърхностната температура когато не е толкова студено и ни трябват 1400W, 1200W и т.н.
    повърхностната температура 28,5С - 1400W
    повърхностната температура 27,7C - 1200W

    Това с червеното не ми се занимава да го коментира. Сметни си обема на замазката, колко енергия е необходимо за да я загрееш с 1 градус и сигурно сам ще се сетиш.
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  17. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    81
    #524

    Отговор: Отопление на газ

    bobivg аз знам, че за апартамент, който граничи почти отвсякъде с помещения със същата температура, термо загубите са малко и тези 80W/m2 са прекалено много. Знам че има и всякакви хора, така че няма как да ги убедиш че 22 е комфортна температура. Знам и за разликата при различните отопления, прилагам картинка:



    Но ти благодаря за упоритостта, имаше нужда - научих доста нови неща и най-вече ме накара да сметна топлиният капацитет на пода.

    40м2, 7см бетон, 0.84 kJ/(kg*degC) специфичен топлинен капацитет на бетона, 2400kg/m3 плътност.

    обема на замаската е 40*0.07 = 2.8м3, а теглото 2.8*2400=6720кг

    котле с мощност3kW за 1 час отделя 3kWh енергия, превърнато в kJ = 10800

    от тук излиза Т=10800/(0.84*6720) =1.9 degC (това за един час) и то при условие че пода само акумулира. Ако в същото време отдава то тези градуси ще са по-малко.

    Ако отдадената енергия за определено време е достатъчна да бъде достигната стайната температура, котела ще спре и от тук нататък, подът ще започне да изстива, отдавайки енергия в зависимост от разликата в температурите на пода и стаята, като се вземе предвид покритието(плочки, ламинат и т.н.)
    Този пост е редактиран от sdhinkin; 07-12-20 в 15:43.

  18. Novice
    Тук е от
    Dec 2020
    Мнения
    1
    #525

    Отговор: Отопление на газ

    Здравейте!
    Ползвам котел Ariston Atleas One, но ми се налага да допълня системата, тъй като ми показва 1 bar. Обясниха ми, че допълването става от синьото кранче на котела, но не мога да го завъртя в нито една посока. Има ли нещо особено при завъртане на кранчето? На загасен котел ли трябва да го направя?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 35 от 36 ПърваПърва ... 2533343536 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отопление на газ, ток?
    От caravanio във форум Отопление
    Отговори: 16
    Последно: 04-05-15, 21:18
  2. Подово отопление на газ
    От LiviuCatan във форум Отопление
    Отговори: 3
    Последно: 27-06-14, 21:00
  3. Инфрачервено отопление ??????
    От fbi_1 във форум Отопление
    Отговори: 4
    Последно: 31-01-13, 22:54
  4. Отопление на газ / отопление с климатик?
    От VD във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 14
    Последно: 22-01-13, 20:57
  5. Отопление на хол
    От yoyo1 във форум Електрическо отопление
    Отговори: 15
    Последно: 29-10-10, 00:47

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе