Страница 4 от 10 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследноПоследно
Резултати от 46 до 60 от общо 138
Like Tree32Одобрявам

Отопление + БГВ на газ

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    May 2017
    Мнения
    892
    #46

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar Виж публикацията
    Пак ми приписваш неща, които не съм казал. Добре, да подходим така - щом превиш квалификации, явно познаваш добре Condens 2500, Condens 7000i, Vitodens 100, Vitodens 200. Моля те да кажеш техническите разлики разлики между двата Боша, после между двата Висмана.
    При положение, че разликата между 200 и 100 е от земята до небето, а 2500 е като 200 - какво следва от това? Поправи ме, моля, ако не съм ти хванал логиката.
    Аз съм разглеждал техническата документация на котлите, но не съм специалист в областта за разлика от теб. Поради тази причина не си позволявам да споделям какво съм разбрал и не разбрал, защото може и да е основно не разбрал (разглеждал съм разглобени Vitodens 100, Бош 2500 W и стария Condens 7000). Коментирал съм с твои колеги и мои (мои защото работим заедно макар и да сме различни специалности), които са на точно обратното на твоето мнение. Не коментирам кой знае повече, защото няма как да оценя това - по-скоро мисля, че си малко пристрастен на тема БОШ, а те, може би, на тема Viessmann. Просто за мен да се сложи индиректно знак на равенство между Vitodens 200 и Condens 2500 W е малко странно - това са съвсем различни класове техника, а както знаем това има не малко значение. Дали бих дал +2000 лв за това - не, разбира се, но има хора, за които премиума има значение.
    Пак повтарям - изпитвам голямо уважение към това, което правиш за форума. Аз лично съм се възползвал от твоите съвети, макар и да не съм си купил котел БОШ. От друга страна, Vitodens 100 според разните класации за надеждност в UK e пред моделите на БОШ за техния пазар. Просто за нашите хралупи, минимумът му е височък.
    ПС: Сега видях едита, който си направил на поста - не съм въобще виждал новия 7000 - просто помня разглобени един до друг 2500 и стария 7000 и разликата в качеството се виждаше с просто око - организация, сглобка, качество на материалите. Просто предполагам, че новият 7000 е като стария що се касае до качество. Що се касае до индианците - да, за западните фирми ние сме точно такива и това важи за абсолютно всичко. Където е икономически обосновано да ни се продава по-некачествено, ни се продава по-некачествено.
    Този пост е редактиран от Vizi; 04-11-18 в 11:46.

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #47

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    Минимумът вече не е от такова голямо значение - 4.6кВт е далеч от някогашните 10.5кВт на Витопенда например, а и много други некондензни. Основната разлика е в софтуера. Vitodens 200 е оборудван с управлението на Висман Vitotronic, което има много възможности за изграждане на сложни системи, за свързване с интернет и е сравнимо с това на Вайлант и Heatronic на Бош. При това този Vitotronic не е някаква секретна новост, а си е още от миналия век. Недоумявам защо вече 20 години от новия век Висман ще предлагат евтиния си модел с някакво измислено управление, работещо с он/оф термостати и управляващо само по температура на водата, както през миналия век! Ама иначе било тъчскрийн и народа се лъже! Като искаш да си лидер - покажи лидерството си! Ама за индианци не можело. Ми добре, аз като индианец, ако искам да покажа на индианците нещо по-добро от он/оф термостат, трябва да ги карам да се ръсят по 6000лв за котел? Айде у лево, пазарът е достатъчно наситен. Друга скъпа екстра на Vitodens 200 е ламда контролът и възможността да се горят всякакви газове, като настройките се правят автоматично. Някой ако има такива нужди може да се възползва. Аз знам че обикновено се гори един вид газ - или метан, или пропан-бутан.
    Колкото до другите 2 котела за сравнение - Condens 2500 и Condens 7000i - тук ми е трудно да назова някаква съществена разлика. Двата модела ползват един същ топлообменник, една и съща горелка, един и същ софтуер, който наистина е малко поорязан при 2500, но несъществено за един битов потребител (например не може да управлява външна помпа - може но с допълнителен модул). И двата са съместими с едни и същи контролери и модули. Разликата в цената (а тя не е толкова голяма, както при Висманите) основно идва от факта, че единият се сглобява от Хюсеин в Германия, а другия - от братчеда му в Турция. Но по вътрешна статистика на Бош продукцията на турския завод е с по-малко дефекти, може би заради по-строгия антиалкохолен режим
    ccankov73 одобрява това.

  4. Member
    Тук е от
    May 2017
    Мнения
    892
    #48

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    Някъде бях чел, че новият 7000 се прави в Турция, тъй че не разсъждавам на база това. Между другото между 2500 и 7000 има 10 кг разлика в теглото, тъй че едва ли са едно и също вътре на 100%. Vitodens 100 oт своя страна не е за източния пазар ексклузивно. В повечето западни страни, газови котли се купуват основно за подмяна на съществуващи инсталации, а не за нови - там липсата на изброените от теб неща нямат никакво практическо значение. За много от потребителите тук също. Тъчскрийн е най-маловажната екстра за един котел определено.
    Поправка - според различните източници разликата в теглото е между 5 и 10 кг.
    Този пост е редактиран от Vizi; 04-11-18 в 13:25.

  5. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #49

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    Може да си чел всичко, аз вярвам на фактурата - там за всеки артикул пише страна на произход. Сигурно си чел, че и Vitodens 100 се прави в Германия и затова по-скъп от Бошовете, но това също няма значение.
    Разликата в теглото идва от корпуса - единият е голям, просторен, с повече място за шумоизолация, със стъклен капак (наистина от стъкло) с удобен достъп до всеки един детайл, другият е направен компактен, детайлите вътре са сбити и с по-труден достъп, но това не касае потребителя, а сервизния техник. Нормално е да има голяма разлика в теглото на 14кВт едноконтурен 2500 и 35кВт двуконтурен 7000. Ако имаш път към Варна, може да се отбиеш в офиса, за да ги видиш на живо двата модела

  6. Senior Member Аватара на ccankov73
    Тук е от
    Apr 2013
    Живее в
    Разград
    Мнения
    4,864
    #50

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    Много БЛАГОДАРСКО на Lazar!!!
    За по малко от седмица получих консултация (2 часа на живо и 2 по телефона), монтаж на Bosch Condens 2500 едноконтурен
    с бойлер Теси 150л. , управление СТ 200 и “лека корекция” на системата на само 134км от Варна!
    Жената най сетне се изкъпа доволна, излезе ухилена от банята и вика “топло е и водата не свършва”.
    Аз естествено съм вече по потник, че....
    Този пост е редактиран от ccankov73; 05-11-18 в 23:50.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    69
    #51

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    Здравейте,

    Благодаря на Lazar и на Vizi за джентълменския диалог :-)

    Тъй като видях, че пишете за нов 7000, има ли друг вариант на Бош или на Висман, при който минималната мощност да е около 2 KW?

    И за да не ме разберете неправилно, бих платил 2000 лева отгоре, ако има наистина защо, но не бих платил 2000 лева отгоре само защото някой е сложил на някакъв продукт етикет "премиум".

    Стъкления дизайн на 7000iw не ме вълнува, защото котела ще е скрит в шкаф. От друга страна е важно колко децибела е шума от котела. Не че не мога да изолирам шкафа :-)

  8.  
     
  9. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #52

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    Виж сега - апартаментът ти е голям, не са ти толкова фатални тези минимални 2кВт, към които се стремиш, 3кВт не са много за този апартамент. Щом бюджета не ти е проблем, дай повече пари за по-добро управление - това ще ти повиши комфорта, а и евентуално ще донесе някоя стотинка икономия. Имам предвид комплекта сет СТ200 + 3бр. смарт термоглави. Лошото е, че като пакет го има само с двуконтурен котел Condens7000i в ценовата листа, но да речем че може да се направи нещо, ако се спреш на него. С това управление всяка термоглава може да поиска да запали котела, ако има нужда в нейната стая.

  10. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    69
    #53

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    Здравей Lazar,

    Направо ме разби...след като търсих до момента възможно най-малката минимална мощност, сега се оказва че и 3 KW е ОК :-)

    Тъй като ще съм навсякъде с подово, мисля че не ми трябват термоглави във всяка стая. До момента си мислех само за управление в най-голямата или в най-студената стая.

    Освен тези възможности, кои са другите предимства на 7000 спрямо 2500? Защото разликата в цената е сериозна. Освен това за кой 7000 става въпрос - 7000W или 7000iW? При положение, че планирам да го прибера в шкаф, стъкления капак не ми е особена екстра. И всъщност има ли проблем да се затвори в шкаф, така че да се звукоизолира допълнително?

  11. Senior Member Аватара на ccankov73
    Тук е от
    Apr 2013
    Живее в
    Разград
    Мнения
    4,864
    #54

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    А в/до шкафа канал имаш ли?

  12. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    69
    #55

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    На практика имам, почти до него е мивката и миялната машина. Не е предвидена конкретна тръба, явно трябва да предвидя. Макар че предполагам е някаква мека връзка.

    Кондензният котел има конденз, сега разбирам защо питаш, не се бях сетил :-)
    ccankov73 одобрява това.

  13. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2016
    Мнения
    27
    #56

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar Виж публикацията
    Имам предвид комплекта сет СТ200 + 3бр. смарт термоглави. .
    Това ме заинтересова.Може ли модел на смарт термоглави които ще правят комуникация с СТ200,задължително на Бош
    ли трябва да са?

  14.  
     
  15. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #57

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    Arthur Dent, половината четящи и пишещи тук са все още с конвенционални котли с минимална мощност 9-10кВт и за много от тях изглежда някак си префърцунено да коментираме много ли 3кВт за минимална мощност на котел или не е много. Извинявай, понеже много обекти са ми в главата, бях забравил, че си с подово, като ти препоръчах термоглави. Колкото до разликата между двата модела 7000i и 2500 - някой може да каже - Да, Condens 7000i е по-добър, а друг да каже Condens 2500 не е по-лош, аз бих казал, че и двамата ще са прави! Това е стратегията на Бош за справяне с конюнктурата - за западните пазари - по-скъпи модели, а за източния няма как да се продават същите модели, за да не роптаят западняците. Създаваме от същите компоненти други модели, за които казваме, че са нисък клас и ги продаваме по-евтино. Но нямаме интерес да ги продаваме и на запад, защото губим от това - там ще предлагаме само скъпите модели.
    Така че Arthur Dent, ти с твоите 110м2 подово имаш нужда от не повече от 8кВт, така че 2-14кВт Condens 2500 ще ти пасне идеално. Но и 3.7-24 няма да е зле, а пък последния го има в пакет със СТ200 - като на ccankov73.

  16. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #58

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    Цитат Първоначално публикувано от tresto Виж публикацията
    Това ме заинтересова.Може ли модел на смарт термоглави които ще правят комуникация с СТ200,задължително на Бош
    ли трябва да са?
    https://www.google.com/search?q=%D1%...w=1366&bih=626
    tresto одобрява това.

  17. Member
    Тук е от
    May 2011
    Мнения
    150
    #59

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    Lazar, мнение за този котел - https://orenda-therm.com/product/gaz...-one-net-24-kw - за подово

  18. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2016
    Мнения
    27
    #60

    Отговор: Отопление + БГВ на газ

    Четох досега за Easy Control интелигентните термоглави,но не успях да разбера,да речем ако имам 3 термоглави в трите стай,които са нагласени на 3 различни температури
    и да речем главата с най - ниска зададена температура (примерно 20 градуса)и там температурата падне под 20 градуса ,тя ще даде сигнал на СТ200 който ще запали котела и ще започне да топли,та питането ми е,само в тази стая ли ще започне затоплянето,понеже в другите стай радиаторите ще са изключени ,защото там температурата няма да е паднала по - ниско от зададената температура на термоглавата.
    Демек ще топли само стаята в която е паднала температурата.В другите стай радиаторите съответно няма да греят.
    Котела ми е Bosch Condens 2500W WBC 14-1 DE 23

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 4 от 10 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отопление на газ
    От a.iliev във форум Отопление
    Отговори: 526
    Последно: 07-12-21, 10:24
  2. Отопление на газ, ток?
    От caravanio във форум Отопление
    Отговори: 16
    Последно: 04-05-15, 20:18
  3. Отопление на газ / отопление с климатик?
    От VD във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 14
    Последно: 22-01-13, 19:57
  4. Отопление от слънцето
    От pa19 във форум Отопление
    Отговори: 45
    Последно: 28-01-12, 23:03
  5. Отопление на хол
    От yoyo1 във форум Електрическо отопление
    Отговори: 15
    Последно: 28-10-10, 23:47

Тагове за тази тема


SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе