Здравейте, много благодаря на всички отговорили.
Днес преминах към удължаването на радиатора и ударих следната греда - въпреки затягането (с колкото сила разполагам и лост около 60-70 см.) снадката протича.
Пробвах два пъти като единия път добавих ребрата отзад, а втория отпред. Като се загледам в място където тече се вижда, че долния край не е така добре прилепнал(сплескан) както горния, там гарнитурата се вижда че е добре врязана в глидерите.
Нипелите ги прокарах, така че да се движат на ръка. В стремежа ми да го натегна максимално дори ключа изпусна.
Единственото ми обяснение, което имам е самия ключ да е менте, взех го от Ташев Галвинг за грандиозната сума от 18 лв. и представлява някакво кръгло желязо, което при напън успява да се усуче до около 1/4 -
https://m.tashev-galving.com/005+VDG+162/+%D0%9A%D0%BB%D1%8E%D1%87+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80++++
...или аз не правя нещо като хората...
Този пост е редактиран от LuboG; 28-12-18 в 23:06.
Файда от хамалско напъване няма, само проблеми. Почисти челата на радиаторите, смени гарнитурите. Намажи за по сигурно тънко със силикон и затегни с нормално усилие.
С какво мога да почистя челата, за да не ги надраскам?
Гарнитурите са нови, но ще ги сменя с други. Зачудих се дали няма някакви силиконови както са на тапите?
Със ситна шкурка или брус за точене на ножове. Да, има и силиконови гарнитури - бели на цвят...
Благодаря за отговора.
Къде мога да намеря такива уплътнения? В нета намерих само в един сайт (на Практис) , което ме кара да си мисля, че или аз незнам как да ги търся или има някакъв проблем там да се слага силиконово уплътнение.
И последен въпрос - има ли нещо специфично, което трябва да правя при завиване-затягане на нипелите?
Задължително нови нипели, за да се движат лесно.
С капризността се намира съвършенство, А в случая се отстранява некомпетентността на търговци и монтажници/списиалисти.
Настройване на ОИ по нуждите на ОН/ОФФ режима на термерегулатора, който е с леко завишена стайна температура.
Нови настройки на котела - оптимизиран долен праг на мощността, скоростта на помпата и времето й за движение, времето за блокиране на горелката и ако можех да повлияя някак и върху оборотите на вентилатора било по "български" щеше да е още по ОК - всичко е доста индивидуално.
Проблемите на който и да е ползвател идва главно от липсата на компетентност и старание от страна на предоставящия услугата да я настрои да работи нормално и да може да се аргументира когато му зададат въпрос, а не да си мисли, че човека платил му е капризен.
За съжаление от доста време го няма във форума инж. Нейчев, който имаше една много вярна приказка - "Доволният клиент е правилно информираният клиент"!!!
Всички могат да се възползват от тази аксиома - ще е полезна за всяка от страните.
Надявам се да съм бил поне малко полезен, но без сериозна дискусия трудно или да не кажа невъзможно е да се постигнат резултати.
Не рядко и двете страни търговец-клиент не са особено добре "информирани"...
Здравей JKanchev,
Искаш да кажеш, че след тези подобрения нямаш резултат с отоплението на газ а с климатици ефекта е налице?
Извинявай, но малко не рабрах. Аз лично се интересувам има ли намаление на потреблението и какво е като м3. Ако си потребявал 10-11м3, сега падна ли на 8-9м3?
За Пример при мен смяната на конвенционален котел Вайлант 9/24 кв. с кондензен 3/14 кв. ми даде намаление около 15% в по студено време и около 20% в междинен сезон.
Мислил ли си за един обикновен термостат от някъде, мисля до 50 лв ще се намери и ще видиш къде е проблема?
Поздрави
Здравейте и
за Много години, Живи и здрави.
Въпроса е с повишена трудност, поради факта, че има много зависимости, но да се опитам да конкретизирам.
Средно при моята консумация би трябвало една такава смяна да е занулена за около 6-7 години, без да има проблеми по актива. Ако се вдига цената на газта всяка година, логиката е възвръщаемостта да падне на около 5-6 години.
Може би около година ми отне да мисля да го сменя ли или не, поради факта с голямата инвестиция, но в крайна сметка имах възможността и го направих, понеже не се знаеше дали след определен период бих имал същата възможност.
Отделно старият котел беше заварен, тоест не съм влагал средства в него.
Но определено съм съгласен, че смисъла от една такава инвестиция трябва добре да се изчисли и премисли ако старият актив работи добре и съответно разхода е в рамките на приемливото.
Аз лично съм доволен от решението което направих и не съжалявам.
Поздрави