Страница 4 от 8 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследноПоследно
Резултати от 46 до 60 от общо 106
Like Tree1Одобрявам

Много ли са 45 лева за профилактика?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Re:Много ли са 45 лева за профилактика?

Цитат Първоначално публикувано от КрИс
    Пример не даваш... просто си чешеш езика. Исках да ми дадеш пример за "Към обяснението би било добре да добавиш и други примери за битови уреди при които гаранцията е тясно обвързана точно с дадена фирма, която е богоизбрана да извърши монтажната услуга", ти вместо за битова техника ми говориш за ядрено гориво и химикали. Напълно безмислено и глупаво. На твое място бих си затрил примерите...
    Не бих ги затрил, защото дадох примера за специализирания транспорт и специализираните хамали.
    Искаш примери за битови прибори? ОК - всички газови прибори, свързани към централната газификация се монтират и свързват само от оторизираните сервизи.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

@Lupus - гаранцията е валидна тогава , но не да правиш ежегодна профилактика.
    Все пак - консумативите при монтажа не са твои а на фирмата и би трябвало да не ме задължават да ги подменям.

4. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Pleven, Bulgaria, Bulgaria

Харда и монитор на 6 месеца заминаха в кофата не ми признаха гаранция то е ясно дали съм ходил повече там. Но то обикновенно в големите вериги и фирми така постъпват с клиента.

5. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009

Айде стига т олкова ОФ ТОПИК. КЛИМАТИК НЕ си ПОПАДНАЛ НА ПРОФЕСОИНАЛНИЯ МИ ПРИЦЕЛ. След това ще е все едно дали имаш или нямаш фирма.Без клиенти това няма значение.Като ти развяват фирмата по телевизиите, радиото и вестниците известно време тя фактически ще престане да съществува-никой няма да иска да купува от теб и бизнес партньорите ти ще се отдръпнат. Аз за разлика от теб не си поправям сам "Телевизора" когато се развали.Обръщам се към оторизиран сервиз или си упражнявам законовите права.Нищо чудно че сам не си постигнал НИщо, но затова не са виновни клиенти на твоята фирма.

Има разлика между ГАРАНЦИОННА ОТГОВОРНОСТ и РЕКЛАМАЦИОННА ОТГОВОРНОСТ.Първата възниква на договорно основание, втората е законова и никой договор или клауза от такъв не може да я дерогира(отмени).

В заключение виж какво казва моята баба:

Рекламации

Чл. 122. Потребителят има право на рекламация за всяко несъответствие на стоката с договореното, включително за стоки втора употреба, когато след доставката, при първоначалния преглед или при съхранението, монтажа, изпитванията или експлоатацията са открити несъответствия с договора за продажба.

Чл. 123. (1) Потребителят има право да предяви рекламация на стоката или услугата, независимо от това дали производителят или търговецът е предоставил търговска гаранция на стоката или услугата.

(2) Когато производителят или търговецът е предоставил търговска гаранция на стоката и удовлетворяването на рекламацията се извършва чрез замяна на стоката с друга, съответстваща на договореното, търговецът е длъжен да запази на потребителя първоначалните гаранционни условия. Когато рекламацията се удовлетворява чрез ремонт на стоката, извършените ремонти се отразяват в гаранционната карта и срокът на ремонта се прибавя към гаранционния срок.

Чл. 124. (1) При предявяване на рекламацията на стока потребителят може да претендира за възстановяване на заплатената сума, за заменяне на стоката с друга, съответстваща на договореното, за отбив от цената или за безплатно извършване на ремонт при условията и по реда на чл. 113 и 114.

(2) При предявяване на рекламацията за услугата потребителят може да претендира за извършване на услугата в съответствие с договора, за отбив от цената или за възстановяване на заплатената сума.

Чл. 125. (1) Рекламацията се предявява пред търговеца или пред упълномощено от него лице.

(2) Рекламацията се подава устно или писмено.

(3) При предявяване на рекламация потребителят посочва предмета на рекламацията, предпочитания от него начин за удовлетворяване на рекламацията, съответно размера на претендираната сума, и адрес за контакт.

(4) При подаване на рекламация потребителят задължително прилага и документите, на които се основава претенцията:

1. касова бележка или фактура;

2. протоколи, актове или други документи, установяващи несъответствието на стоката или услугата с договореното;

3. други документи, установяващи претенцията по основание и размер.

Чл. 126. (1) Рекламацията на потребителска стока може да се предяви до две години от доставката на стоката, но не по-късно от два месеца от установяване на несъответствието с договореното. Рекламацията на услуги може да се предяви до 14 дни от откриване на несъответствието на услугата с договореното.

(2) Ако на потребителя е предоставена гаранция и срокът на гаранцията е по-дълъг от сроковете за предявяване на рекламацията по ал. 1, рекламацията може да се предяви до изтичането на срока на гаранцията.

Чл. 127. (1) Търговецът или упълномощено от него лице са длъжни да приемат рекламацията, ако тя е предявена своевременно.

(2) Лицата по ал. 1 са длъжни да поддържат регистър на предявените рекламации.

(3) При предявяване на рекламация лицата по ал. 1 задължително я описват в регистъра.

(4) Приемането на рекламации се извършва през цялото работно време в търговския обект, където е закупена стоката или е поръчана услугата, или на адреса на управление на търговеца, освен ако в договора или в документа за гаранция е определено друго.

Чл. 128. (1) Ако търговецът е приел, че рекламацията е основателна, е длъжен да я удовлетвори съгласно чл. 113 и 114.

(2) Когато търговецът удовлетвори рекламацията, той издава акт за това, който се съставя в два екземпляра, и предоставя задължително един екземпляр на потребителя.

Чл. 129. Предявяването на рекламация пред търговеца не е пречка за предявяване на иск.

Затова че не си спазил законовия срок за рекламация (или нямаш доказателства, че си го спазил) и не знаеш, че съществува ПРАВО НА РЕКЛАМАЦИЯ отделно от правата които(може би-не е задължително предоставянето на гаранция и сключването на договор за потребителска гаранция ) имаш въз основа на гаранционния договор сам си си виновен.
    Обикновенно в технотата са обучени да казват:"... ами това не е
    включено в гаранцията....", "...гаранцията Ви е изтекла тя е за 6месеца или 1 година...", "...това е нещо обикновенно за тази стока тя си е такава..."
    Затова не си поправям телевизора сам.

Сори за тона- няма нерви, просто не обичам нагло отношение

Но написаното за професионалния ми прицел обаче няма емоции, а единствено безчувствени последици-личното отношение няма място тук, а още повече че не го познавам като човек.Възможно е професионалното ми отношние да е едно, личното друго.Кръстосвам шпаги само на професинално ниво. За съжаление опита ми казва, че обикновенно какъвто е някой в живота такъв е и в професията си.

6. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

justify само по-леко с тона, нали ?
    няма нужда от нерви

7. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007

Как производителят да е сигурен, че стоката му е инсталирана/монтирана правилно, за да функционира в съответствие с обявените норми за този уред?!
    Ами като сам извърши монтаж и сервизира! Понякога обаче, производителят оторизира друга фирма - за извършване на монтаж и сервиз, понеже няма възможност пряко да свърши това. Разбира се, избор на външна фирма е изключително важно за производителя и неговата стока. Затова той подбира точно такава, която отговаря на неговите критерий (след задълбочено проучване) за професионално ниво, компетентност, опит, възможности и т.н. Т.е производителят се доверява на тази фирма. По същия начин приципно стоят нещата и с вносителите/търговците на тази стока в страната.
    Ако в България, чуждестранният производител няма пряко организирано представителство (монтаж и сервиз), тогава това се поема и урежда от търговеца на същия принцип. Друг е въпросът, кои фирми за монтаж и сервиз са сертифицирани или поне са регистрирани в занаятчийската камара...
    Ето как се раглежда въпросът в ЗЗП например:
    Чл. 110. (1) Продавачът отговаря за несъответствието на потребителската стока с договора за продажба, дължащо се на неправилно монтиране или инсталиране на стоката, когато договорът предвижда монтирането или инсталирането й да бъде извършено от продавача или на негова отговорност.
    Дадено е на продавачът правото да "предвижда" в договора за продажба - на чия отговорност да е монтажа!

8.  

9. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Kaar, цитатът ми допада. Говорим за договор за продажба. Този договор е на дадена стойност. Както и по-горе казах, няма проблем ако в исканата от търговеца първоначална цена е включен монтаж и профилактика. Но, такава практика няма, следователно търговецът на климатици в България не изготвя договори за продажба, в които монтирането или инсталирането трябва да бъде извършено от него. Тоест, ЗЗП дава правото на продавача да включи монтаж, но той не го прави.
    Договор, в който е казано, че било то монтаж или профилактика трябва да се извърши от едната страна, но не е указано колко струва това и тези суми не са начислени към крайната цена на договора според мен е нищожен.
    Пак да изясня гледната ми точка. Отивам при търговеца и плащам дадена сума. В тази сума трябва да е включено ВСИЧКО,което продавачът иска - стойност на стока, монтажи, профилактики итн. Ако не е включено и не се изиска да се плати от мен, значи продавачът не ме задължава да го направя и няма право в последствие да иска пари по време на гаранционния срок за щяло и нещяло. Тоест, като отида в магазина и видя табелка - 400лв, това е цената, която плащам. По желание на търговеца, в тази цена са включени допълнителни услуги или пък не са включени. Но, ако не са включени, това не е основание той да не изпълни гаранционните си задължения по причини, които не са описани в самия договор за продажба.... Капиш?

10. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007

КрИс, за "профилактиките" няма какво да коментираме - те са само пожелателни (в никакъв случай задължителни) за гаранцията! Ако не ги платиш - ползваш спокойно законовата гаранция от 2 години и толкова. Как е уредена цената им - отделен въпрос.
    Относно монтажа - цената му наистина не е включена в обща цена на уреда, но пък винаги е указана ясно преди покупката (което не противоречи на закона) и при някои търговци - имаш избор от няколко монтажни фирми. Това, че монтажа не е включен в цената на уреда дори в известна степен е удобно за клинета, когато примерно климатика се закупува и изнася от страната или машината ще се монтира в места, където фирмата не може да осигури монтаж и клиента на своя отговорност въпреки това го купува - без да ползва гаранция. ОК?!

11. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Ами и за монтажа можем да поспорим, но... ОК
    Основният въпрос на темата е за профилактиката, така че е достатъчно да се обединим около мнение, че тя е пожелателна и дали клиентът си я плаща или не е негов избор, който не касае гаранцията.

12. Member
    Тук е от
    Jun 2009

Чета темата с интерес,защото и аз съм ползвател и съм заинтересован,но гледам че явно няма единен стандарт за профилактика.Жалко!
    при такива условия,губи винаги търговеца!Да!

klimatik- защо си мисля,че ти като работник(дано не греша) в този бранш,си решил да си го монтираш климатика сам,за да спестиш 200лв монтаж, като си разчитал че си избрал върхът на сладоледа,но-о-о понякога стават засечки.Повече от сигурен съм,че предварително си знаел,че ти отпада гаранцията,но ти не си разчитал на нея,а да не дадеш 200лв монтаж,а след настъпване на събитието просто си опитал да постъпиш некоректно и да опиташ да "ги минеш"типичната Българска черта.Интересен би ми бил коментара ти ако при теб в твоята работа бе дошъл клиент и "опитал" твоя номер какво Ти би направил.Естествено,ясно е като бял ден,че дефекта не е от монтажа-Но ето от това го боли клиента, и мисля че най-много боли когато излъжеш краставичаря с неговия номер!Затова тук губи търговеца,защото клиента е вечно ущетен,няма ясни правила и при повечето спорни въпроси го пращат при арменския поп,затова скъпи търговци,не се сърдете че сме мнителни и че търсиме по изгодната за нас оферта-която в повечето случаи е измислена от вас търговците така че уж всичко е и айсберга е само на повърхноста!

добре де няма ли кой да сподели опит от чужбината как е?има ли профилактика и какво е нормално и обичайно?

Според мен,търговеца правилно изисква квалифициран монтаж-Но-о-о мисля че нетрябва да ме задължава от коя фирма, а да е само от фирма сетифицирана за това,за да няма съмнение състава на "некачествен монтаж"
    И понеже съм имал подобни смешки си мисля,че ощетени са собствениците с повече от една машина,тук в конкретния случай климатик-за какво става дума:ами за 1 и 2 и повече от един,мисля че трябва да има отстъпка,защото намаляват транспортните разходи, времето за придвижване и .....това защо се сетих и го пиша-Преди 2 мсц си поръчвам комарници от голяма фирма за дограми,идва човека взима размери и сяда да смята,цена толкова,монтаж толкова,превоз по спомен 15 или 25 лв,и аз се засмях и питам,ама аз монтажа го искам в един ден,и той отговаря да така е,ами защо ми слагаш транспорт 2 пъти??!?!?! еми-и-и-и нямало как? уби ме! И какво,нищо не спечелиха,сетих се да питам,дали може да си ги превозя аз и аз да си ги монтирам,и така стана-знам си че нямам гаранция (за комарник ) но спестих цената на забележете почти 1 комарник-кой губи-Лакомия!

може и ние така трябва да протестираме,вдигаш телефона и -и-и добър ден искам да запоша профилактика за 3 климатика за 3 различни дни айде в кризата става ама при голямо натоварване на фирмата кой ще загуби?И ако не си обвързан с профилактика кой ще спечели?като попиташ имам 3 клими колко ще ми струва това?

13. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в

Защо като ходите по малките фирми се пазарите и искате отстъпка а в технотата не съм чул някой да иска отстъпка защото там се правите на велики на баровци нали. А теноттата получават много по голяма отстъпка от вносителите сравнение с часните фирми.

14.  

15. Moderator Аватара на Aleksandars
    Тук е от
    Jan 2008
    Живее в
    Plovdiv

Чета с интерес темата и се убеждавам, че много се злоупотребява с думата профилактика...Всеки има различно мнение кога трябва да се прави и колко ще струва и кога е "задължителна" и кога не.... Едва ли всички които се занимават с такава техника се замислят когато монтират, че машината трябва да бъде монтиран правилно и така, че за в бъдеще да бъде лесно нейното обслужване, даже и за профилактика - която за мен включва демонтаж на вътрешното тяло, разглобяване и основно почистване с препарати и водоструйка, последващо връщане на адреса и проверка на фреона и налягане на системата при различните режими (условно, в зависимост от сезона). Не, че в моята практика не съм имал случай където монтажа е така извършен, все едно този климатик ще стои век и веков на това място... Сами можете да си направите сметка, ка ще се отрази на работата на машината подобна профилактика...
    Цитат Първоначално публикувано от blue1

Ей така става най-добре ама и цената е висока.
    Подкрепям думите на blue1...

16. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница

Aleksandars, каква е цената на тази профилактика? Сигурен съм, че много хора ще предпочетат да си правят по една такава на 2-3 години, отколкото някой да им се чеши под климатика. При последната /ама наистина последна - за фирмата, която ме сервизира/ дори термометър не си носеха. Само фреон малко(?) изпуснаха и това беше.

17. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в

Така става най добре но цената не ги устройва а това е много работа такава профилактика. Но за нашата работа все им се вижда скъпо а като идеш на зъболекър да не се пазариш за цената а?

18. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница

Цитат Първоначално публикувано от VeleV.Klima
    Такава профилактика под 80лв няма кой да направи.
    Давам ги веднага. И е пъти по-добре, пред 40 лева за нищо. Поне знаеш, какво получаваш.
    По-добре една такава на 2 години, отколкото по една "менте" - ежегодно.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 4 от 8 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Продавам компютър Core2Duo 230 лева + монитор 30 лева
    От alexananiev във форум Приключили продажби
    Отговори: 1
    Последно: 04-02-12, 11:41
  2. Много евтин vs. много скъп - моля за мнение
    От totopz във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 31
    Последно: 08-11-08, 20:42
  3. Много проста и много гадна редичка (междинка)
    От dedis във форум Логически задачи
    Отговори: 4
    Последно: 19-05-07, 13:15
  4. Много много странен проблем с USB флаш памет
    От Julian във форум Общ - хардуер
    Отговори: 4
    Последно: 28-09-05, 19:15
  5. 3D видео карта за най-много 120 лева
    От Dino във форум Аудио и Видеокарти
    Отговори: 3
    Последно: 07-05-02, 00:44

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе