Здравейте. Не видях под-форум "Ремонт на телевизори", какъвто примерно има във форумите за бяла или хладилна техника, затова поствам темата тук. Ако някой смята, че има по-подходящо място, да я премести.
Става въпрос за 26" LCD телевизор Самсунг, по-старичък модел от 2008-ма, но що-годе сносен, има си 2 HDMI, component, optical, както и VGA вход. Проблемът - не работи. При включване на захранващия кабел, LED диодът на предния панел до "power" бутона започва на мига в червено. Никой от бутоните не работи, включително самия power. Мигането е неравномерно, на периоди между приблизително половин и две секунди. Отначало помислих, че е някакъв код за грешка, който трябва да се разчете. Опитах се да броя дълги и къси примигвания, но не можах да забележа повтарящ се мотив. После забелязах, че при всяко светване на диода, от към задния панел се чува едно много тихо, тънко пищене. Отворих го - пищенето идва от посока захранващия блок. Два кондензатора са надути, друго "на око" не забелязвам. На снимките по-долу можете да видите как точно изглеждат кондензаторите и какви характеритики имат.
Познания имам до толкова, до колкото да се усъмня в двата кондензатора и да ги сменя, мога също за замеря с мултицет тук и там, но не и за повече. Тъй като телевизорът ми бе "подарен" в това състояние, не ми се занимава със сервизи. Ако проблемът е в кондензаторите - ще ги сменя, ако не - здраве да е, заминава на боклука.
Та, въпросът ми е: на базата на описанието на дефекта и на снимките, може ли някой да ми каже с по-голяма сигурност дали проблемът наистина е в тези два кондензатора?
![]()