Първоначално публикувано от
NeRoX
Малко ми се струва, че преувеличаваш, без лоши чувства, разбира се. Миналата година по това време точно правих своя избор и се сблъсках с дилемата IPS - VA. Четох доста и бях 100% убеден, че VA е правилния избор. Дори бях поръчал едно LG с IPS (на черна оферта), но продължих да чета, докато го доставят. Отказах го преди да е дошъл и си поръчах сегашния ми TCL с VA матрица. От тогава започнах повече доста повече да се вглеждам в качеството на различни панели в магазините, когато ходя на гости при приятели и т.н. Еми разлика има, ама не е чак тооолкова доловима. Да, ако си решил, че ще се захванеш с нещо - има за какво. Но чак IPS матриците да са с "бледи цветове, размити, слаб контраст и никаква детайлност" в никакъв случай. И какво по-точно означава никаква детайлност? Да кажем при един и същи 4K сигнал? Бях се поинтересувал от въпросното LG, което спомена - NANO86, като най-евтиния модел на пазара с HDMI 2.1 и 120Hz. Гледах го в Зора. Еми супер си е телевизора. Хареса ми как предава. Със сигурност не е върха на технологията, ама ми се струва по-добър със сигурност от Samsung 2012-та...
И как така има вероятност? Определен модел не се ли произвежда само с една матрица. Този конкретен модел го намирам да е с IPS.
Това са съвсем резонни размисли. Аз също ги имах преди и достигнах до своето заключение - разликата между висок и нисък клас LCD не е коооой знае каква. Ако имаш много набито око, внимание към детайла, подаваш му основно топ качество на сигнал и като цяло имаш високи изисквания - тогава си заслужава. Ако си regular user и не ти пука чак толкова, изхвърлянето за топ модел LCD за мен е безпредметно. WOW ефекта идва чак при OLED. Като и там нещата си имат своите минуси и цената е един от тях. В този ред на мисли... Казаха ти по-горе, че 2200лв за 65" LCD не са много, еми не са и малко, според мен. За черния уикенд избрах Philips 65" с Ambilight, Android и Dolby Vision за мой приятел за 1200лв. Същия от Extreme Digital щеше да дойде на 1140лв, но той предпочете да си го вземе от физически магазин. Телевизора е екстра и той е много доволен от избора ми и качеството на картина, като нито се интересува кой знае колко, като мен, нито има кой знае какви изисквания. И така... Samsung-а, който си поръчал е супер модел и със сигурност ще видиш сериозна разлика от 43" ти Philips от 2013та. Най-малкото диагонала ще те впечатли. Същото, обаче, ще направи и телевизор с 1000лв по-евтин. Според мен, разбира се...